Președintele AGCTR: Soarta vacilor de lapte – abatorul! Se dau ajutoare pentru vii și pomi, nu pentru bovine
Roxana Dobre -Crescătorii de vaci trag un semnal de alarmă în privința problemelor care afectează sectorul de creștere a taurinelor. Fermierii se plâng că au rămas fără ajutor pentru secetă iar autoritățile și-au îndreptat atenția spre sectorul pomicol, cel viticol sau de creștere a porcului și păsărilor. Toader Neață Împăratu, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), care conduce Cartea de Rasă pentru Bălțata cu Negru Românească (BNR), organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a avertizat că furajele s-au scumpit aproape dublu față de anul trecut iar crescătorii se află în fața deciziei de a renunța la efective.
Crescătorii de animale se află în fața unei decizii crunte din cauza situației din acest an, cauzată de secetă dar și lipsa finanțării: să renunțe la o parte din animale ca să poată supraviețui cu ferma rămasă.
”Fermierii își fac acum calcule să vadă ce furaje au, la ce renunță și ce păstrează. Dar oricum vor vinde din efective pentru că nu au cu ce să le hrănească mai departe. Se știe că deja au intrat în stocurile de iarnă din cauza secetei și au cam terminat deja furajele. Nici nu au de unde cumpăra pentru că dacă seceta a pârjolit la ei este clar că a afectat și la alții, deci producția este în general mai mică. Și dacă ne uităm, porumbul este 2 lei/kilogram iar crescătorii pun în balanță dacă să renunțe de tot sau să vândă măcar jumătate din efective ca să poată salva restul și să meargă mai departe. Dacă vă uitați, carnea plătită la poarta fermei este ieftină, laptele la fel. Doar motorina, furajele și utilitățile în general s-au scumpit. În 2 săptămâni își clarifică fiecare situația pe fermă și încep să ia decizii. La furajele combinate nu sunt probleme pentru că aduc cei din industrie pentru pasăre și porc, dar pentru vacă sunt tot scumpe, deci fermierii nu își permit”, a explicat Toader Neață Împăratu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Președintele AGCTR a explicat că efectivele de vaci vor scădea chiar și cu 40 la sută după ce crescătorii vor vinde animalele la abatoare.
”Vor scădea mult efectivele, veți vedea. Oamenii încă nu se îndură să renunțe, dar vor ajunge la capătul puterilor. Eu cred că se va ajunge la o scădere de 40 la sută a efectivelor, aici este nivelul. Și din păcate animalele vor fi date la abator chiar dacă vorbim de rase de lapte. Nu are cine să le ia tot pentru fermă, pentru că toată lumea vinde. Prea puțini caută”, a mai explicat președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR).
Prețul porumbului, mai mult decât dublu chiar în plin sezon de recoltat
În privința prețurilor la furaje, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR) a subliniat că fermierii scot din buzunar sume aproape duble, dacă nu triple.
”La porumb anul trecut prețul era de 80 de bani/kilogram și acum îl luăm cu 2 lei/kilogram, deocamdată pentru că sigur se va mai scumpi, avem semnale că acesta e abia începutul. Vorbim de o scumpire mai mult decât dublu, aproape triplă. Oamenii sunt în fața deciziei de a sacrifica o parte din efectiv ca sa salveze restul. Nu au ce să facă”, a mai specificat Toader Neață Împăratu.
Prețul laptelui a crescut dar nu suficient. Soarta vacilor: abatorul!
Chiar dacă prețul laptelui a crescut ușor, majorarea nu acoperă nici pe departe costurile cu furajele și scumpirea motorinei. ”Nici nu este lapte pe piață la cât cerere există, nu de cerere este problema. Prețul a mai crescut în ultima perioadă dar nu suficient cât să acopere scumpirile și seceta. În medie vorbim cam de o creștere de 50 de bani pe litru, adică de la 1,50 de lei la 2 lei pe litru”, a mai specificat crescătorul de animale.
Conform acestuia, vacile din rase de lapte vor lua drumul abatorului. ”Soarta vacilor de lapte: abatorul. Chiar dacă sunt rase specializate pe lapte merg la abator. Ce să facă fermierii? Nu au încotro”, a mai spus mâhnit președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR).
Crescătorii de animale sperau la un ajutor pentru secetă
Marea supărare a crescătorilor este că la ajutoarele excepționale au fost lăsați deoparte iar banii au ajuns la pomicultori, viticultori sau creșterea porcilor și a păsărilor. ”La secetă nu am primit nimic. Eu am văzut că la vii și pomii fructiferi dau pentru aproape 10.000 de ha. Ce să mai spunem? La vaca de lapte, care este un produs esențial, ne lasă să ne descurcăm cum putem. Ne ajută și pe noi o plată pe cap de animal, poate un ajutor care să mai salveze din efective. Se duceau mai puține la abator. Dar chiar nici 1 leu, s-au dus banii către vie și către porc. Este strigător la cer! Zootehnia miroase probabil și de aceea”, a mai spus reprezentantul crescătorilor de vaci.
Conform acestuia, în Asociația Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR) sunt înscrise în prezent 100.000 de capete.