• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Veste proastă pentru fermierii europeni: China și-a redus importurile de produse agricole

    Mircea Olteanu -

    Datele privind importurile Chinei de produse agricole indică o scădere în cazul majorității categoriilor de bunuri. Aceasta nu este o veste bună pentru fermierii din Uniunea Europeană în condițiile în care țara asiatică este o piață de desfacere importantă pentru producătorii agricoli europeni.

    Cele mai recente date prezentate de Administrația Generală a Vămilor din China (GACC) privind importurile au confirmat ipoteza că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și războiul aflat în desfășurare în această țară nu au avut un impact semnificativ asupra potențialului de producție agricolă al Chinei.

    China restricționează importurile

    Potrivit datelor furnizate de GACC, în luna iulie a acestui an, China a importat 270.000 de tone de carne de vită, 120.000 de tone de carne de porc, 28.000 de tone de carne de oaie, 54.000 de tone de carne de pasăre. Față de aceeași lună a anului trecut, doar carnea de vită a înregistrat o creștere, (+41,8%). Însă, în cazul celorlalte produse s-au înregistrat scăderi semnificative: minus 65,1% la carnea de porc; la miel -10,8%; la păsări -15,4%.

    În cazul laptelui, importurile în perioada analizată s-au ridicat la 250.000 de tone de lapte și produse lactate, inclusiv 90.000 de tone de lapte praf. Față de aceeași lună a anului trecut, importurile au înregistrat o scădere de 25,5%, respectiv 36,9%.

    Importurile de cereale sunt, de asemenea, în scădere

    Cele mai mari importuri de cereale au fost de orez nedecorticat, orez și sorg. Luna trecută – conform datelor GACC – au fost importate următoarele cantități de cereale: 500.000 tone de orez și 1,32 milioane de tone de sorg. Față de aceeași lună a anului trecut, a fost o creștere de 72%, respectiv 19,6%.

    În iulie, China a importat 780.000 tone de grâu, 40.000 de tone de orz, 1,4 milioane tone de porumb. Față de aceeași lună a anului trecut, cantitățile importate au fost mai mici cu: 11,7%, 95,4%, respectiv 46,3%.

    Nici datele pentru cerealele proteice nu sunt mai bune. Luna trecută, chinezii au importat 8 milioane de tone de fasole și 7,88 milioane de tone de soia boabe. Față de aceeași lună a anului trecut, a fost o scădere de 8,8%, respectiv 9,1%.

    Capacitatea de producție agricolă a Chinei este în creștere

    Scăderea importurilor de produse agricole în China indică faptul că potențialul  producției agricole interne este în creștere. Informațiile și analizele publicate în mass-media chineză arată că achizițiile de pe piețele externe vizează în primul rând produse de înaltă calitate. Cu alte cuvinte, chinezii nu mai cumpără tot ce este disponibil, ci aleg cea mai bună marfă la un preț acceptabil pentru ei.

    Datele din iulie privind importurile de carne de vită au confirmat tendința favorabilă pentru acest produs. Experții văd acest segment de piață ca promițător, cel puțin pe termen mediu. Prognozele pentru carnea de oaie sunt de asemenea bune, în ciuda scăderii de la an la an.

    Carnea de porc este într-un trend descendent si probabil situația va continua așa și în viitor din cauza supraproducției de pe piața interna chineză.

    Pe de altă parte, importurile de păsări vor fluctua în următorii ani, dar la un moment dat vor urma aceeași tendință descendentă precum carnea de porc.

    Schimbarea valorii achizițiilor de cereale reflectă starea pieței globale a cerealelor și impactul războiului din Ucraina asupra acesteia. Pe de altă parte, volumul în scădere reflectă situația de pe piața chineză. Fermierii chinezi obțin randamente mai bune pe aceeași suprafață (însă și reușesc să mărească suprafața culturilor cu 2-3% în fiecare an). Deși aceste creșteri nu sunt mari, ele permit reducerea volumului importurilor și menținerea unui preț bun al cerealelor pe piața internă. Drept urmare, prețurile furajelor din China, în ciuda războiului, nu au urmat tendința ascendentă experimentată de fermierii din Uniune Europeană.

    Politica strictă zero COVID implementată de guvernul chinez, care a redus semnificativ activitatea economică și consumul în China, a contribuit și ea la scăderea importurilor. Cu toate acestea, nu există date fiabile care să indice impactul real al măsurilor anti-pandemie, mai ales că este un subiect sensibil din punct de vedere politic în China.

    Prin urmare, rămânând la datele generale din China, este vizibilă o scădere a consumului, ceea ce se traduce cu siguranță în importuri mai reduse, relatează portalul farmer.pl.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!