• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonezii de la Anwil vor relua producția de îngrășăminte cu azot

    Mircea Olteanu -

    Compania poloneză Anwil, o filială deținută integral de grupul PKN Orlen, a decis să reia producția de îngrășăminte azotate, în pofida prețurilor ridicate ale gazului natural.

    ”În ciuda condițiilor dificile de pe piața gazelor, ANWIL reia producția de îngrășăminte și, prin urmare, co2 brut. Facem totul pentru a ne asigura că aceste produse, utilizate în industria medicală și pentru producția de alimente, să fie disponibile pe piața poloneză”, a afirmat Daniel Obajtek, președintele grupului PKN Orlen, într-un mesaj postat luni pe rețeaua de microblogging Twitter.

    ”Creșterea fără precedent a prețurilor la gaze a lovit industria îngrășămintelor nu doar în Polonia, ci în întreaga Europa. Anwil, a fost una dintre puținele companii care a menținut continuitatea producției pentru o lungă perioadă de timp pentru a asigura disponibilitatea îngrășămintelor pe piața poloneză. Suspendarea a rezultat numai din motive de afaceri independente de Grupul Orlen”, a subliniat Obajtek.

    Președintele PKN Orlen a explicat și motivele care au determinat grupul să reia producția de îngrășământ.

    ”Cu toate acestea, observăm o cerere uriașă din partea industriei alimentare, dar și din partea industriei medicale, inclusiv din partea transplantologiei, pentru CO2 lichefiat și gheață uscată. Având în vedere necesitatea de a asigura securitatea alimentară în Polonia, am decis să lansăm producția de îngrășăminte, care vor permite, de asemenea, refacerea aprovizionării cu produse semifinite realizate în uzina de producție de la Włocławek. În același timp, vom lua măsuri pentru a ne asigura că restricțiile care rezultă din prețurile ridicate ale gazelor au un impact minim posibil asupra Grupului ORLEN”, a afirmat Obajtek.

    Anwil nu este un distribuitor de dioxid de carbon, care este un produs secundar ce se formează în timpul procesului de producție a îngrășămintelor cu azot. Cu toate acestea, având în vedere securitatea alimentară din țară, compania a purtat discuții cu singurul destinatar al acestui produs.

    ”Scopul companiei este acela de a asigura aprovizionarea cu CO2 brut pentru industriile și sectoarele esențiale pentru viața publică din Polonia, în special cele importante pentru viață, sănătate, siguranță publică și asigurarea disponibilității bunurilor pe piață. Anwil va permite colectarea de CO2 brut în următoarele 48 de ore”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul producătorului de îngrășăminte.

    ”Prețul îngrășămintelor după reluarea producției acestora va reflecta prețul actual al gazelor naturale și condițiile de piață. În același timp, Anwil se așteaptă ca situația de pe piața gazelor naturale să se stabilizeze și să se dezvolte soluții pentru a sprijini industria îngrășămintelor”, se precizează în comunicat.

    Anwil a anunțat marți, 23 august, că a oprit producția de îngrășăminte din cauza prețurilor ridicate la gaze, informează portalul farmer.pl.

    Din cauza scumpirii accelerate a gazului ca urmare a războiului din Ucraina, aproximativ jumătate din producția europeană de amoniac și 33% din cea îngrășăminte azotate au fost închise, estimează firma de consultanță CRU Group.

    Criza gazelor din Europa a lovit și principalul competitor al Anwil în Polonia, Grupa Azoty, care și-a redus producția de amoniac.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!