• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bloomberg: Aproximativ jumătate din producția europeană de amoniac a fost închisă din cauza scumpirii gazului

    Mircea Olteanu -

    Aproximativ jumătate din producția europeană de amoniac și 33% din cea îngrășăminte azotate au fost închise din cauza scumpirii gazului, estimează firma de consultanță CRU Group.

    Penuria de îngrășăminte s-a intensificat în Europa după ce Yara International ASA și-a redus producția europeană de amoniac din cauza creșterii accentuate a prețurilor la gaze.

    Anunțul producătorului norvegian, care a transmis că își reduce producția de amoniac la aproximativ o treime, survine în contextul în care și alte uzine din Europa și-au diminuat sau chiar suspendat producția de îngrășăminte.

    Producătorii europeni de îngrășăminte au avut cel mai mult de suferit din cauza dependenței regiunii de gazul rusesc. Industria este, de asemenea, afectată de sancțiunile SUA și UE ce vizează importurile de potasiu din Belarus, dar și de acțiunile Chinei de reducere a livrărilor.

    Luând în calcul și ultimele reduceri anunțate, grupul Yara International și-a redus în ultimul an producția în uzinele sale din Europa cu 3,1 milioane de tone de amoniac și 4 milioane de tone de produse finite, cum ar fi uree, nitrați și îngrășăminte multi-nutritive (NPK). Cu toate acestea, profitul grupului Yara în al doilea trimestru a crescut cu 23%, ajungând la 664 milioane de dolari, profitând de pe urma prețurilor ridicate ale îngrășămintelor.

    Anunțul făcut de Yara a venit la doar o zi după ce un alt gigant, CF Industries, a comunicat că va opri producția de amoniac la uzina sa din Marea Britanie. Totodată, Achema AB, cea mai importantă companie de îngrășăminte din Lituania, își va suspenda producția de amoniac în septembrie, în timp ce singurul producător din Ungaria, Nitrogenmuvek Zrt., și-a sistat producția încă de la începutul lunii august.

    Mai mult, la începutul acestei săptămâni, Grupa Azoty, cea mai mare companie din industria chimică din Polonia, și-a redus, de asemenea, producția de amoniac, iar Anwil, o unitate a companiei petroliere PKN Orlen SA, a sistat producția.

    Potrivit analiștilor de la CRU, este mult mai ieftin în prezent să imporți amoniac în Europa decât să-l produci aici.

    Dacă prețurile gazelor rămân în continuare ridicate, lucru care va amplifica creșterea prețurilor îngrășămintelor, atunci cererea din partea fermierilor ar putea scădea, a declarat Michael Magdovitz, analist pe domeniul agricol la Rabobank Londra.

    ”Impactul penuriei actuale va pune presiune pe fermierii care cultivă grâu și porumb și ar putea limita randamentul producției și suprafața cultivată”, a afirmat analistul.

    Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence, a avertizat că, în situația actuală, fermierii care nu au acces la credite, subvenții sau rezerve de numerar pentru a plăti prețurile mai mari ale îngrășămintelor vor fi primii care vor avea de suferit.

    Prețurile îngrășămintelor au urcat accelerat după ce invazia Rusiei a Ucrainei a perturbat aprovizionarea cu materii prime, însă ulterior au scăzut. Cu toate acestea, creșterea prețului gazului, care a dus la reduceri drastice ale producției europene, a însemnat reluarea evoluției ascendente a prețurilor îngrășămintelor.

    ”Devine evident că piața europeană a energiei este în criză”, a declarat Lucas Pasteursky, un purtător de cuvânt al organizației industriale Fertilizers Europe, care a adăugat că ”sistemul existent nu face față realităților actuale”, potrivit agenției Bloomberg.


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut