• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Seceta a afectat puternic cele mai importante zone agricole din sudul Chinei

    Mircea Olteanu -

    Seceta a lovit puternic cele mai importante zone agricole din sudul Chinei. Regiunea se confruntă cu cea mai gravă penurie de apă din ultimele decenii, afectând atât agricultura, cât și producția de energie.

    Situația este atât de gravă încât chiar și Ministerul chinez al Agriculturii a recunoscut că recolta de toamnă este în pericol, informează Camera națională de agricultură (NAK) a Ungariei pe pagina sa.

    Chinezii încearcă să irige terenurile agricole, însă râurile și alte corpuri de apă sunt la cote reduse din cauza secetei.

    Totodată, potrivit autorităților, recolta din zonele neirigate nu poate fi salvată nici măcar cu generarea artificială de ploaie, astfel că Ministerul Agriculturii de la Beijing recomandă autorităților locale să planteze cât mai curând orez pe aceste terenuri.

    Săptămâna aceasta sunt așteptate precipitații semnificative în zona cursului superior al fluviului Yangtze, dar condițiile actuale de secetă pe cursul inferior și mediu ale fluviului vor continua termen mediu.

    Pentru a reduce daunele cauzate de secetă, autoritățile centrale sprijină în mod special utilizarea soluțiilor de formare artificială a norilor de ploaie, precum și a tehnicilor de protecție a solului și de conservare a apei.

    Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China (MARA) consideră că folosirea eficientă a resurselor de apă disponibile, sprijinirea fermierilor cu irigații și utilizarea soluțiilor care rețin apa în sol sunt prioritare.

    În provincia chineză Hubei, de exemplu, s-a încercat deja o soluție destul de neobișnuită pentru a extrage precipitațiile din nori.

    Deoarece seceta amenință serios recolta de toamnă, Ministerul Agriculturii a atras atenția autorităților locale că pentru atenuarea și combaterea secetei este necesară cooperarea între organismele agricole provinciale, agențiile de gestiune a apelor și intervenție în caz de calamități și serviciile de meteorologie.

    Beijingul a cerut autorităților care se ocupă cu administrarea apelor să distribuie în mod eficient rezervele de apă disponibile în cadrul planului de gestionare a secetei, precum și să redistribuie rezervele de apă de urgență, să identifice noi surse de apă, să sape puțuri temporare și să acorde prioritate utilizării apei prin rotație. De asemenea, serviciile de meteorologice au fost instruite să pregătească în mod corespunzător tunurile și aeronavele folosite pentru formarea artificială a norilor de ploaie.

    Ministerul chinez al Agriculturii a solicitat autorităților locale să protejeze legumele de secetă. Perioada de plantare/semănare a legumelor este întârziată cu mai mult de 10 zile, potrivit datelor MARA, ceea ce poate afecta semnificativ aprovizionarea cu legume în perioada toamnei și iernii.

    Solicitarea Beijingului evidențiază sprijinul pentru soluțiile de mulcire și umbrire și invită provinciile să adopte soluții intermediare care să crească randamentul culturilor de legume în perioada de toamnă, să aducă terenurile necultivate în producție și să încurajeze locuitorii orașelor medii și mari să achiziționeze legumele care pot fi depozitate pe o perioadă mai lungă de timp.

    De asemenea, oficialii de la Beijing au sfătuit autoritățile locale să recolteze mai devreme în regiunile afectate în mod deosebit de secetă, după care pot planta/semăna orez sau cereale de toamnă târzie pentru a compensa pierderile suferite.

    Având în vedere seceta din emisfera nordică, problemele din China sporesc riscurile globale privind securitatea alimentară și accelerarea inflației prețurilor alimentelor.

    Totuși, cum rezervele de cereale ale Chinei sunt suficiente pentru mai mult de un an, nu este de așteptat o criză alimentară acută în țara asiatică.

    Se preconizează că seceta actuală va stimula discursul politic al Chinei privind adaptarea la schimbările climatice agricole și eforturile de restructurare a spațiului agricol pe termen lung, relatează agrarszektor.hu.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!