• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recolta de porumb este catastrofală, iar prețurile cerealelor sunt în creștere

    Mircea Olteanu -

    Recolta de porumb în UE este mai mică decât cea din anul secetos 2018. Comisia Europeană și-a redus drastic estimările pentru a doua oară, citând randamentele mai scăzute preconizate pentru România, Franța, Bulgaria și Ungaria. Importurile de porumb ar putea fi mai mari ca niciodată, astfel că prețurile cerealelor au crescut brusc.

    Comisia Europeană și-a redus cu 10% previziunile privind recolta de porumb din acest an în Uniunea Europeană. Aceasta este a doua reducere drastică a estimărilor ca urmare a secetei severe.

    Comisia Europeană și-a redus previziunile privind recolta de porumb din UE la doar 59,3 milioane de tone, în scădere de la cele 65,8 milioane preconizate în urmă cu o lună. Aceasta ar fi cea mai mică recoltă din ultimii șapte ani, mai redusă chiar decât cea din anul secetos 2018. Porumbul nu a rezistat multiplelor valuri de căldură și celei mai grave secete din Europa din ultimii ani.

    Citând condițiile meteorologice extreme din țările agricole cheie, Executivul UE a transmis că această corecția reflectă în principal previziunile ce indică randamente mai scăzute pentru România, Franța, Bulgaria și Ungaria – cei mai mari producători de porumb din UE, care exportă o parte semnificativă a producției lor în alte țări membre UE. Acest excedent va lipsi acum de pe piața europeană.

    Comisia estimează recolta de porumb pentru Franța la 11,7 milioane de tone, față de 15,7 milioane de tone anul trecut; și 11,6 milioane de tone pentru România, față de 15,2 milioane de tone. În Polonia, Germania, Italia și Spania, s-au înregistrat, de asemenea, corecții puternice în sensul scăderii așteptărilor privind recoltele.

    Importurile de porumb cresc vertiginos – prețurile porumbului sunt în creștere

    Corecțiile Comisiei Europene sunt încă optimiste față de alte estimări – de exemplu, Strategie Grains prognozează o recoltă europeană de porumb de doar 55,4 milioane de tone, cel mai scăzut nivel după dezastruosul an 2007, când europenii au recoltat mai puțin de 50 de milioane de tone de porumb.

    Cu toate acestea, unii analiști cred că este posibil ca ploile recente și temperaturile mai scăzute de la mijlocul lunii august să prevină pierderi suplimentare. Recolta foarte mică a determinat Comisia Europeană să-și revizuiască prognoza pentru importurile UE de porumb, la 20 de milioane de tone, față de 16,5 milioane de tone cât estima cu o lună în urmă.

    În sezonul actual – adică în lunile iulie și august – țările UE au importat deja 3,9 milioane de tone de porumb, față de 2,6 milioane anul trecut. Cea mai mare cantitate a venit din Brazilia, respectiv 2,2 milioane de tone, dar și aproape 1,4 milioane de tone (36%) din Ucraina.

    Cei mai mari importatori europeni au fost Spania, Olanda, Polonia și Portugalia. Puțin peste 60.000 de tone au mers în Germania.

    Prețurile porumbului au reacționat deja la deficitul anunțat și au crescut brusc luni, 29 august. Pe piața europeană futures, noua recoltă a crescut cu 8,50 euro, până la 324,50 euro pe tonă.

    Exporturile de grâu rămân foarte ridicate – prețurile grâului sunt, de asemenea, în creștere

    Spre deosebire de porumb, Comisia Europeană a majorat previziunile privind recolta de grâu în UE, de la 123,9 milioane de tone prognozate la sfârșitul lunii iulie, la 126,0 milioane de tone. Cu toate acestea, recolta ar fi cu 4 milioane de tone mai mică decât anul trecut, când au fost recoltate 130 de milioane de tone.

    Comisia Europeană a raportat recolte semnificativ mai mici decât în urmă cu un an în Franța, România, Ungaria, Bulgaria și Italia. Pe de altă parte, fermierii din Polonia și statele baltice, precum și din Cheia și Danemarca, au recoltat mai mult grâu decât anul trecut.

    Previziunile UE privind exporturile comune de grâu au rămas neschimbate față de luna precedentă, la 36 de milioane de tone. Anul trecut, europenii au exportat puțin peste 29 de milioane de tone de grâu. Ca urmare a creșterii producției, Comisia Europeană și-a majorat previziunile privind stocurile la sfârșitul sezonului actual cu 2 milioane de tone, până la 15,7 milioane.

    Luni, prețurile grâului european au crescut au crescut cu 5,75 euro, până la 336 de euro pe tonă pentru livrarea în septembrie și cu 10,50 euro, până la 330 de euro pe tonă, pentru livrarea în decembrie, se arată într-o analiză publicată de agrarheute.com.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!