• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA crește taxele pentru importurile de legume, fructe, cereale și furaje

  Roxana Dobre -

  Cresc taxele pentru importurile de legume, fructe, cereale și furaje, conform unui proiect de ordin postat de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe site-ul propriu, și care are nevoie de publicare în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

  Ordinul pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006 pentru aprobarea tarifelor sanitare veterinare privind finanţarea inspecţiilor şi controalelor veterinare la frontieră, pentru controlul furajelor de origine vegetală destinate animalelor, produselor medicinale de uz veterinar şi produselor de origine nonanimală prevede o serie de majorări care vor fi aplicate odată cu intrarea în vigoare a proiectului, privind tarifele achitate la controale oficiale realizate în Posturile de Control la Frontieră asupra furajelor și a produselor de origine nonanimală.

  Care vor fi noile tarife aplicate importurilor

  Potrivit noilor prevederi, tarifele care vor fi aplicate importurilor vor fi majorate între 5 euro și 11 euro pentru transporturile care nu depășesc o tonă. Pentru camioanele care au încărcătură mai mare ce depășește o tonă, se va aplica suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone dar nu mai mult de 3.000 euro/transport.

  Iată cum vor crește tarifele ce urmează să intre în vigoare după publicare în Monitorul Oficial:

  Furaje import: creștere de 5 euro/transport până în o tonă

  Prin noul ordin taxele vamale vor crește la 13 euro/transport până în o tonă şi suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone. Vechiul tarif era de 8 euro/transport până în o tonă şi suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone.

  În plus, se aplică o taxă de 0,5 euro pentru fiecare tonă de greutate care depășește 25 tone şi nu mai mult de 3.000 euro/transport, cuantum ce rămâne neschimbat.

  La categoria furaje intră tot ce este folosit la hrana animalelor și este importat, de la grâu furajer, porumb furajer, șrot de floarea-soarelui, soia, lucernă etc.

  Produse de origine nonanimală: creștere de 9 euro/transport până în o tonă

  Prin noul ordin taxele vamale vor crește la 13 euro/transport până în o tonă şi suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone. Vechiul tarif era de 4 euro/transport până în o tonă şi suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone.

  În plus, se aplică o taxă de 0,5 euro pentru fiecare tonă de greutate care depășește 25 tone şi nu mai mult de 3.000 euro/transport, cuantum ce rămâne neschimbat.

  Produse de origine nonanimală în condiţii speciale: creștere de 11 euro//transport până în o tonă

  Prin noul ordin taxele vamale vor crește la 19 euro/transport până în o tonă şi suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone. Vechiul tarif era de 8 euro/transport până în o tonă şi suplimentar 1 euro pentru fiecare tonă de greutate în plus până la 25 tone.

  În plus, se aplică o taxă de 0,5 euro pentru fiecare tonă de greutate care depășește 25 tone şi nu mai mult de 3.000 euro/transport, cuantum ce rămâne neschimbat.

  Ordinul precizează că transporturile care sosesc în acelaşi mijloc de transport, având produse grupaj aparţinând aceluiaşi importator, se vor tarifa separat pentru fiecare tip de produs, conform tarifelor menționate. Pentru transporturile care au doi sau mai mulţi importatori se va tarifa responsabilul de încărcătură în funcţie de tipul mărfii/transport şi, individual, pentru mărfurile fiecărui importator.

  Sursa citată mai menționează că, Ordinul nr. 1/2006 pentru aprobarea tarifelor privind finanțarea inspecțiilor la frontieră, pentru controlul importului furajelor și al produselor de origine nonanimală, publicat în Monitorul Oficial nr. 21/10.01.2006, cu modificările ulterioare, se abrogă.

  Majorările de taxe vor susține și salariile vameșilor

  Potrivit ordinului pus în dezbatere publică de către ANSVSA, noile tarife vor fi modificate pentru finanțarea inspecțiilor la frontieră, pentru controlul importului furajelor și al produselor de origine nonanimală.

  ”Întrucât cuantumul tarifelor stabilite în Ordinul 1/2006 nu a fost niciodată reactualizat de la intrarea acestuia în vigoare, apreciem că se impune actualizarea acestora în baza unor fișe de calculație, având în vedere evoluția costurilor elementelor cu impact major în stabilirea cuantumului acestora, precum: salariile personalului implicat în efectuarea controalelor oficiale la frontieră, costurile cu contribuția asiguratorie pentru muncă, costul facilităților și al echipamentelor din Posturile de Control la Frontieră (PCF), incluzând costurile de întreținere și asigurare a acestora și alte costuri asociate și costul consumabilelor și al instrumentelor utilizate în activitatea de control oficial, costul utilităților de funcționare a PCF (energie electrică, apă, combustibil) și costul formării personalului implicat în efectuarea controalelor oficiale”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de act normativ.


  Te-ar mai putea interesa

  Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă

  Ultimele știri

  Fermierii fotbaliști așteaptă următoarea ediție a Campionatului Național de Fotbal Fertillia Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului”