Amandus, soiul de grâu de la Donau Saat care a depășit așteptările unui fermier din Teleorman
Adrian Radu -Gradul de înfrățire este una dintre principalele însușiri căutate de fermieri atunci când aleg un soi de grâu. De acest element depinde nivelul producției la final de recoltat. Ionel Simedre, fermier din județul Teleorman, a ales un soi de grâu din portofoliul Donau Saat care i-a adus recolte peste așteptări în ultim ii doi ani.
Ionel Simedre lucrează terenuri în județul Teleorman, în zona Botoroaga, grâul fiind cultura sa preferată. Ca orice fermier, a testat mai multe soiuri, pentru ca la recoltat să aibă motive de bucurie. În ultimii 2 ani, alegerea sa s-a numit Amandus, un soi de grâu din portofoliul Donau Saat. Amandus se remarcă prin calitatea superioară, prin timpurietatea recoltei în grupa sa și printr-un potențial de producție ridicat.
La ferma din Botoroaga, Simedre a făcut mai multe teste cu acest soi. “Anul trecut, am semănat Amandus cu 200 kg / ha la 12.5 și la 25 cm. Diferența a fost undeva în jur de o tonă ca și producție față de 12.5. Am făcut la 8 tone cel la 25 și 7.000 și un pic la cel cu 12.5. Anul acesta, am făcut 6.700 la hectar în zona unde am avut apă. Calitate 76.5 la masa hectolitrică și proteină 17 anul acesta. Sunt foarte mulțumit de el, se prezintă foarte bine, producții foarte bune, calitate excelentă”, a dezvăluit agricultorul teleormănean.
În acești 2 ani, Ionel Simedre a descoperit toate calitățile lui Amandus. Talia plantei este medie, situându-se între 65-75 cm, numărul de boabe în spic e mare, toleranța față de ger medie spre bună, iar rezistența la înclinare și cădere este bună. Însă ce l-a dat covins pe Simedre este capacitatea de înfrățire.
“Anul acesta, la 25 cm a avut un grad de înfrățire de 5 frați, din care toți erau ca și principalul, ca și mărime a spicului. Stă foarte mult timp verde, deci, paiul a stat verde până în ultima săptămână înainte de recoltat”, a explicat Simedre. Pentru cei care nu au încercat încă soiul Amandus, fermierul din Botoroaga are un sfat: să fie atenți și să faca tratamentele pentru septorioză. În acest fel, nu vor avea probleme cu vânzarea recoltei.
Aici, ofertă Cereale Păioase 2022 Donau Saat
Confirmările venite în urma testărilor cu Amandus l-au făcut pe Ionel Simedre să se uite și mai atent în portofoliul Donau Saat și să aleagă și alte soiuri de grâu. Și nu doar atât. “ Floarea-soarelui vreau să testez. Am văzut la un alt fermier, care a pus floarea-soarelui de la Donau Saat, arată foarte bine. Arată foarte bine, dar testată un an, 2 ani, dar un an de zile la floare este suficient. Într-un an prost la floare tot faci o tonă, într-un an bun sigur faci 3 tone”, a concluzionat Simedre.
Toate detaliile despre portofoliul Donau Saat pot fi găsite pe www.binealegibineculegi.ro.