• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef DAJ: Condiția obligatorie pentru ca fermierii să primească despăgubiri de secetă

    Roxana Dobre -

    Condiția obligatorie pentru ca fermierii să primească despăgubiri de secetă, dezvăluită de un șef al Direcției Agricole Județene (DAJ).

    Sorin Borugă, director Direcției Județene Agricole Caraș-Severin a declarat că pentru eventuale despăgubiri, autoritățile trebuie să declare seceta pedologică la nivel de comună – Unitate Administrativ Teritorială (UAT).

    „Pentru culturile de toamnă nu avem declarată secetă și nu am avut nici cereri (în județul Caraș-Severin – n.r.). S-au depus, în schimb, cereri pentru culturile de primăvară. Până ieri am înregistrat un număr de 22 de cereri, dintre care 20 pe Măureni, la porumb și soia, și câte una pe Doclin și Bocșa, la mur, respectiv porumb. În urma verificărilor din teren, comisia de evaluare a constatat pe o singură suprafață de 15,67 de hectare un grad de afectare a culturilor care să permită fermierului, în cazul în care se va declara secetă pedologică, să beneficieze de despăgubiri. Dar acest lucru nu ține doar de constatările comisiei din teren, trebuie să se declare seceta pedologică la nivel de UAT, altfel nu (primesc despăgubiri – n.r)! Însă, din cei șase fermieri care au depus solicitări pe zona Măureni, parcela unuia singur a îndeplinit, să spunem, condiții pentru a fi declarat ca a fost afectat de secetă”, a declarat Sorin Borugă, director Direcției Județene Agricole Caraș-Severin, pentru expressdebanat.ro.

    Petre Daea a anunțat că în prezent nu există un buget pentru despăgubiri

    Prezent în week-end la Arad, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști, că în prezent nu există un buget alocat pentru despăgubirile cauzate de seceta pedologică.

    ”Nu, deocamdată, nu (nu există un buget stabilit pentru despăgubiri n.r). În baza Hotărârii de Guvern nr.557 din 6 noiembrie 2016, Ministerul Agriculturii ca și instituție care răspunde de factorul de risc secetă pedologică, a trebuie să intre în dispozitivul de lucru legal constituindu-se în fiecare județ în care comisii de determinare a efectelor negative care s-au înregistrat în urma lipsei apei în sol. Sunt două praguri: era pragul de 30 august pentru când trebuiau să fie aduse la ministerul Agriculturii toate procesele verbale care atestau pierderile respective pentru culturile de toamnă, însămânțate în 2021. Și mai există a doua etapă până în data de 15 noiembrie când trebuie să aducă procesele-verbale care constată calamitățile la culturile prășitoare semănate în vara acestui an, respectiv la porumb, floarea-soarelui sau soia. Fenomenul acesta de secetă pedologică este unul evolutiv, nu este ca la grindină când constați pagubele și gata. Aici totul se schimbă de la o zi la alta. Așadar, după aceste etape vom analiza la Ministerul Agriculturii care sunt posibilitățile se susținere. La această dată, eu le-am spus fermierilor, și le spun foarte direct, eu sunt omul care nu promite. Eu nu spun ce voi face! Pentru că nu vreau să ridic pragul de așteptare, în condițiile în care fermierul trebuie să știe exact despre ce este vorba”, a explicat ministrul Agriculturii.

    Conform datelor transmise de MADR marți, 6 septembrie, suprafața calamitată de secetă a ajuns la 500.695 de hectare, din 37 de județe unde s-au întocmit procese verbale de constatare a pagubelor. În topul culturilor afectate se află grâul și triticalele, urmate de porumb.

    La Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost înregistrate pentru subvenții, 9.902.113 hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații