Ucraina își face conductă de 600 km pentru a exporta ulei de floarea-soarelui
agrointeligenta.ro -Ucraina va exporta până la 2 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui printr-o conductă specială. Se preconizează că lungimea conductei va fi de 600 km, iar capacitatea va fi de până la 2 milioane de tone de ulei pe an. Conducta ar trebui să plece din districtul Yagodina (regiunea Volyn) și să ajungă până la Gdańsk, a declarat ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solskyi, potrivit Ukrinform.
„În primul rând, se preconizează transportul uleiului de floarea-soarelui, acesta fiind principalul ulei vegetal produs de companiile ucrainene. Există și ulei de rapiță și de soia, dar volumele lor sunt mult mai mici”, a declarat Mykola Solskyi.
Potrivit acestuia, costul final al construcției conductei va depinde în mare măsură de traseul și peisajul specific. Mykola Solskyi a adăugat că întreaga construcție în sine va dura mai puțin decât aprobarea tuturor documentelor.
„Conducta va avea câteva sute de kilometri lungime, iar pe această distanță trebuie luate în considerare interesele multor comunități și oameni. Acest lucru ne îngrijorează mai mult decât construcția în sine”, spune Mykola Solskyi.
În ceea ce privește finanțarea acestui proiect, el a menționat că luna aceasta va avea loc la Bruxelles o ședință a miniștrilor politicii agrare din țările UE, unde va fi rezolvată această problemă.
Următorul pas după semnarea Memorandumului privind construcția unei conducte transfrontaliere prin care uleiul vegetal ucrainean va fi transportat în portul Gdansk va fi elaborarea documentației tehnice și economice, a declarat ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Taras Vysotskyi, a spus acest lucru în cadrul conferinței „Managementul eficient al companiilor agricole” (LFM), care se desfășoară astăzi în regiunea Lviv.
”Următoarea fază a lucrării va fi redactarea unui studiu de fezabilitate cu toate detaliile și calculele. În cadrul proiectului dezvoltat, vom comunica cu parcursul în fiecare etapă. O problemă importantă este terenul. După cum arată practica, aceasta este o problemă critică, deoarece atât în Ucraina, cât și în Polonia, multe terenuri sunt în proprietate comunală sau privată, ceea ce ne complică procesul. Aceasta va fi cea mai mare provocare”, a declarat Taras Vysotskyi.
Potrivit acestuia, astăzi există o înțelegere că este necesar să se dezvolte modalități alternative de export de produse agricole pe termen lung. „În condițiile funcționării actuale a porturilor, este mai rentabil să transporți produse agricole prin granițele de vest”, spune Taras Vysotskyi.