• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a aprobat României plata unor noi granturi de 62.000 euro pe fermă

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a aprobat României o nouă schemă de ajutoare în valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde de lei) pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, inclusiv agricultura. Ajutoarele de stat se vor acorda sub formă de granturi și vor ajunge la fermierii are accesează credite garantate de stat prin Programul AGRO IMM INVEST.

    Așa cum Alina Toma, directorul General al Fondului de Garantare a creditului Rural (FGCR), a estimat săptămâna trecută pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Comisia Europeană a aprobat vineri, 9 septembrie, granturile pentru fermierii care accesează credite garantate de stat prin Programul AGRO IMM INVEST. Producătorii vor primi sume majorate sub formă de grant, în cuantum de 62.000 euro/întreprindere față de 35.000 euro cât era prevăzut inițial. În plus, printre sectoarele care vor beneficia de granturi au fost introduse și pescuitul și acvacultura, care pot primi 75.000 euro.

    Directoarea FGCR a anunțat astăzi care sunt pașii care urmează să fie făcuți, de la aprobarea schemelor de ajutor de stat de către Comisie, până la implementarea efectivă a programelor.

    ”Am primit informarea că s-au aprobat de către Comisia Europeană schema de ajutor. Următorii pași sunt să fie elaborate ordinele de implementare a schemei și convențiile de garantare. Ordinul aferent componentei Rural Invest cred că undeva luni (12 septembrie n.r) va apărea în Monitorul Oficial. Luni, cel târziu marți. Ulterior vom semna convențiile cu băncile și este funcțional programul. Contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente granturilor trebuie semnate până la 31 decembrie 2022, conform cadrului temporar în vigoare. Dacă între timp Comisia va stabili altceva, adică prelungirea acestuia, și statul român va lua măsurile corespunzătoare”, a precizat Alina Toma pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, vineri, 9 septembrie.

    Granturi directe pentru fermieri

    Comisia Europeană a anunțat că România a notificat Comisiei, în temeiul cadrului temporar de criză, o schemă în valoare de 4 miliarde de euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor de toate dimensiunile și din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

    În cadrul acestei măsuri, ajutorul va lua formă de:

    (i) garanții pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro (aproximativ 17,75 miliarde lei) și

    (ii) granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane euro (aproximativ 1,93 miliarde lei), pentru a compensa o parte din costurile datorate în cadrul împrumuturilor garantate.

    ”Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situația geopolitică actuală, schema urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun în continuare de suficiente lichidități, permițând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale. Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi împrumuturi care sunt acoperite de o garanție de stat de până la 90 % din valoarea împrumutului, cu scadențe maxime de până la șase ani”, aduce precizări Comisia Europeană.

    Conform sursei citate, CE a constatat că schema de ajutoare a României îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, în ceea ce privește garanțiile pentru împrumuturi, ajutoarele vor acoperi garanțiile pentru împrumuturi cu o anumită scadență și o valoare limitată.

    În ceea ce privește cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub formă de granturi directe, ajutoarele nu vor depăși:

    (i) 62.000 euro și 75.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii și, respectiv, al pescuitului acvaculturii și

    (ii) 500.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în oricare din celelalte sectoare. Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022.

    ”Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se mai arată în textul citat.


    Te-ar mai putea interesa

    Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA

    Ultimele știri

    Efectul noului raport USDA pe piața cerealelor. Prețuri pentru grâu, porumb sau soia Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere adoptarea în regim de urgenţă a Legii Arendei Vasile Balcan, Agrostrategia (TVR 1): De la 200-250 de lei sacul de sămânță, acum a ajuns la 1.250 de lei