• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Granturi aproape duble pentru fermieri. Este inclusă și piscicultura!

    Roxana Dobre -

    Granturi pentru fermierii care accesează credite garantate de stat prin Programul AGRO IMM INVEST. Producătorii vor primi sume majorate sub formă de grant, în cuantum de 62.000 euro/întreprindere față de 35.000 euro cât era prevăzut inițial. În plus, printre sectoarele care vor beneficia de granturi a fost introdus și pescuitul și acvacultura, care poate primi 75.000 euro.

    În Monitorul Oficial de marți, 30 august a fost publicată Ordonanța nr. 30/2022 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale și bugetare, care vizează direct fermierii care sunt beneficiari ai programului AGRO IMM INVEST.

    Potrivit Alinei Toma, Director General la Fondul de Garantare a creditului Rural (FGCR), documentul modifică Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST.

    ”Nu este o ordonanță nouă, vorbim despre Ordonanța nr. 99 din 29 iunie 2022 iar ce a apărut în Monitorul Oficial este o modificare a ei. S-au schimbat plafoanele, în baza cadrului temporar Ucraina, s-a creat posibilitatea acordării unor facilități în limita unor sume aferente granturilor. Și Ordonanța 99 a apărut inițial, cu sumele care le prevedea atunci, 35.000 de euro pentru agricultură iar acum granturile sunt de 62.000 de euro. Deci Ordonanța care a apărut ieri modifică sumele pentru granturi, plafoanele care au fost modificate de către Comisia Europeană”, a adus lămuriri Alina Toma pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Granturile aproape s-au dublat

    Potrivit directorului FGCR, aceste granturi aproape s-au dublat. ”Da, aproape s-au dublat de la 35.000 euro s-au dus la 62.000 euro pentru agricultură. Au băgat și piscicultura cu grant de 75.000 euro și restul sectoarelor,  inclusiv industria alimentară, cu 500.000 euro. Iar prin această ordonanță s-a aprobat și majorarea plafonului de garantare, pentru toată România cu 10 miliarde față de prima era 7,5 miliarde iar acum este 17,5 miliarde.  Și s-a aprobat bugetul pe total economii de 1,9 miliarde. Iar sumele mai departe se vor împărți, prin ordin așa cum prevede ordonanța, pe sub-programe printre care și AGRO IMM INVEST, RURAL INVEST”, a mai specificat specialista.

    Cine poate accesa granturile 

    Alina Toma a mai subliniat că împrumuturile care sunt acordate prin aceste sub-programe sunt cu garanție de până la 90 la sută din valoarea creditului și trebuie accesate după aprobarea de către Comisia Europeană a deciziei.

    ”Deci statul român, și-a făcut treaba, a trimis la Comisia Europeană, a răspuns la toate clarificările. Cei de la Comisie au mai dat o rundă de întrebări la notificare. Din informațiile noastre cred că va apărea aprobarea Comisiei undeva săptămâna viitoare și atunci poate fi aprobat programul. Oricum, băncile, instituțiile finanțatoare știu de program s-au pregătit din ce știm noi așa, informal au deja aplicații care așteaptă programul, doar să le trimită la garantare. Numai că noi, conform reglementării europene, nu putem emite avizele de finanțare decât după aprobarea Comisiei Europene. Contractul de garantare trebuie încheiat până la 31 decembrie 2022 iar ajutorul e în funcție de componente. Unele sunt cu dobândă pe 12 luni, altele sunt mai cu comisioanele de administrare și de risc. În funcție de specificul fiecărei componente, acel plafon de 1,9 miliarde va fi împărțit cam pe 2 ani bugetari”, a mai spus Alina Toma.

    Ce prevede Ordonanța publicată în Monitorul Oficial

    Documentul publicat în Monitorul Oficial prevede că beneficiarii componentei AGRO IMM INVEST din domeniul agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 62.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, respectiv echivalentul în lei a 75.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului și acvaculturii, și nu beneficiază de dobândă finanțată de la bugetul de stat în baza schemei de ajutor de stat.

    Citiți și: Agro IMM Invest 2022: beneficii, fermieri eligibili, acte necesare, sume sprijin

    ”În cazul în care finanțarea este folosită pentru refinanțarea creditelor de investiții, ajutorul de stat sub formă de garanție se asimilează unui grant și se cumulează cu granturile prevăzute mai sus  dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 500.000 de euro pe întreprindere, respectiv 62.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare și 75.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului și acvaculturii.

     Ajutorul de stat se acordă cel târziu la data de 31 decembrie 2022

    În Ordonanța Guvernului se mai precizează că granturile vor fi acordate cu respectarea prevederilor pct. 2.1 din Cadrul temporar Ucraina, respectiv:

    (i) ajutorul total nu depășește 500.000 de euro pe întreprindere în orice moment; toate cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe;
    (ii) ajutorul se acordă cel târziu la data de 31 decembrie 2022;
    (iii) ajutorul se acordă întreprinderilor afectate de criză;
    (iv) se poate acorda ajutor întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării și comercializării de produse agricole, cu condiția ca acest ajutor să nu fie transferat parțial sau total către producători primari; cuantumul ajutorului nu se stabilește pe baza prețului sau a cantității de produse introduse pe piață de întreprinderile în cauză sau achiziționate de la producători primari, cu excepția cazului în care, în acest din urmă caz, produsele fie nu au fost introduse pe piață, fie au fost utilizate în scopuri nealimentare, cum ar fi distilarea, metanizarea sau compostarea de către întreprinderile în cauză;
    (v) pentru sectoarele agriculturii primare, pisciculturii și acvaculturii, pe lângă criteriile menționate la pct. (ii), respectiv (iii), se aplică următoarele condiții:
    a) ajutorul nu depășește 62.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii primare, respectiv 75.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii; toate sumele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe;
    b) cuantumul ajutorului acordat întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu trebuie stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor introduse pe piață;
    c) ajutorul acordat întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de ajutoare menționate la art. 1 alin. (1) lit. (a) — (k) din Regulamentul (UE) nr. 717/2014 al Comisiei din 27 iunie 2014 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în
    sectorul pescuitului și acvaculturii;
    (vi) în cazul în care o întreprindere își desfășoară activitatea în mai multe sectoare cărora li se aplică cuantumuri maxime diferite, întreprinderea în cauză asigură, prin mijloace adecvate, cum ar fi separarea conturilor, faptul că pentru fiecare dintre aceste activități se respectă plafonul aferent și că, în total, nu se depășește cuantumul maxim total de 500.000 de euro pe întreprindere, cu excepția întreprinderilor care își desfășoară activitatea exclusiv în sectoarele agriculturii primare, cărora li se aplică un plafon de 62.000 de euro, respectiv sectoarele pescuitului și acvaculturii, caz în care nu se va depăși cuantumul maxim total de 75.000 de euro pe întreprindere.

    Ajutorul de stat sub forma grantului se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor — Acțiuni generale, și se virează trimestrial în contul F.N.G.C.I.M.M ( Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii), F.R.C. (Fondul Roman de Contragarantare) sau F.G.C.R (Fondul De Garantare A Creditului Rural), după caz, pe baza situațiilor centralizatoare privind dobânzile lunare datorate, transmise lunar de instituțiile de credit pe propria răspundere. Ministerul Finanțelor virează sumele aferente ajutorului de stat sub forma grantului trimestrial, în prima lună a trimestrului pentru sumele aferente trimestrului anterior.

    Plafon total al garanțiilor –  majorat pentru programul IMM Invest Plus

    Sursa citată mai arată că Programul IMM Invest Plus, care are în componență și sub-programul AGRO IMM INVEST beneficiază de un plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv de la aprobarea acesteia de către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2022, de 17.750.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 3.590.000.000 de euro.

    Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat public pe 24 august că Guvernul va aproba creșterea plafonului total al garanțiilor pentru Programul IMM Invest Plus cu peste 10 miliarde de lei.

    Suma include și diferența rămasă neutilizată la data de 30 iunie 2022 din plafoanele totale aprobate pentru anul 2022 aferente Programului IMM INVEST ROMÂNIA, Subprogramului AGRO IMM INVEST, precum și programelor aprobate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare.

    Bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub formă de grant este de maximum 1.930.018.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 390.320.000 de euro, și se implementează numai în limita fondurilor anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor — Acțiuni generale.

    ”Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 24.786 de beneficiari”, se mai arată în documentul publicat în Monitor.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius