• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizie la MADR: Plată nouă pentru crescătorii de vaci

    Roxana Dobre -

    Ajutor pentru crescătorii de vaci de lapte, aprobat de Guvern. O schemă derulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM) va aduce în conturile crescătorilor de animale o nouă plată care se va aplica sub formă de rambursare a anumitor tipuri de cheltuieli pentru investiții în centre de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

    Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2022 privind modificarea unor acte normative care reglementează programele de sprijin pentru zona montană a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 883 din 7 septembrie, după ce inițial, pe 1 septembrie, documentul a fost aprobat în ședință de Guvern.

    Ulterior, pe 8 septembrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanțare pentru anul 2022, condițiilor de eligibilitate, cheltuielilor eligibile, modului de acordare a finanțării, precum și a modalității de verificare și control pentru schema de finanţare în cadrul Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană. Acest proiect trebuie de asemenea aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Conform documentului citat, programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, va putea fi aplicat pentru:

    ​- Investiţii în realizarea de centre de colectare a laptelui respectiv pentru colectarea și menținerea în condiții optime a cantităților de lapte colectate de la producători: capacitatea tancurilor de răcire a laptelui este de minimum 1500 litri, iar valoarea maximă eligibilă este de 500.000 lei.

    ​- Investiţii în realizarea de centre de prelucrare a laptelui, respectiv pentru prelucrarea şi păstrarea/depozitarea în condiţii optime a produselor rezultate urmare a prelucrării laptelui. Valoarea maximă eligibilă – 1.700.000 lei;

    – Investiţii în realizarea de centre de colectare şi prelucrare a laptelui, respectiv investiție integrată cuprinzând atât componenta de colectare, cât și componenta de prelucrare a laptelui. Valoarea maximă eligibilă – 1.900.000 lei.

    Schema pentru crescătorii de vaci se va aplica până la 31 decembrie 2022

    Conform proiectului aflat în dezbatere publică la MADR, termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022. Plățile aferente Programului vor fi efectuate până la data de 29 decembrie 2023.

    Bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este de 62.000.000 lei, echivalentul a 12.530.000 euro.

    Sursa citată menționează că beneficiarii Programului primesc maximum:

    a) 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de colectare;
    b) 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de prelucrare sau centre de colectare și prelucrare.

    Valoarea maximă eligibilă permisă pentru centre de colectare a laptelui este de 500.000 lei din care 40% reprezintă ajutor de stat, aceasta putând fi majorată prin contribuţia proprie a fermierului care reprezintă diferenţa, în funcţie de procentul ajutorului de stat. Pentru investițiile în centre de colectare a laptelui tancurile de răcire trebuie să aibă o capacitate de minimum 1500 litri.

    Ce condiții trebuie să respecte crescătorii de vaci de lapte pentru ajutorul de stat

    Beneficiarii eligibili, trebuie să îndeplinească o serie de condiții, regula principală fiind ca activitatea să se deruleze în zona montană. În plus fermierii trebuie să:

    a) să fie producători de lapte din zona montană, precum și producători agricoli din zona montană, conform art. 3, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 296/2018 cu modificările și completările ulterioare;
    b) să își desfășoare activitatea în zona montană;
    c) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului investițiile eligibile;
    d) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile legate de investițiile prevăzute la art. 5 alin. (1) și alin. (12).

    Cererea și documentele obligatorii se vor depune online la Agenţia Naţională a Zonei Montane

    Proiectul MADR prevede că cererea pentru ajutorul de stat se va putea depune începând cu data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, în format electronic pe platforma on-line pusă la dispoziție de ANZM pe pagina de internet www.azm.gov.ro.

    Cererea de finanțare va fi însoțită de următoarele documente:

    a) copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
    b) copie după formularul integral al Registrului agricol;
    c) adeverință de la medicul veterinar de zonă privind numărul de animale deținute sau document emis de către ANSVSA prin care se certifică înregistrarea exploatației ca fiind exploatație comercială de tip A;
    d) copia documentelor de proprietate sau folosință a terenului;
    e) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precum şi orice alt document care să ateste forma de înfiinţare şi organizare a solicitantului;
    f) copie după certificatul constatator extins emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din care să rezulte codul CAEN corespunzător activității pentru care solicită finanțarea și faptul că nu se află în procedură de insolvență/lichidare/dizolvare;
    g) dovada existenței unui cont la o bancă comercială sau trezorerie, adresă de comunicare a codului IBAN din partea băncii/extras de cont;
    h) extras de carte funciară, nu mai vechi de 7 de zile la data depunerii Cererii de Finanțare, din care să rezulte dreptul de proprietate sau de folosință asupra imobilului teren, pe care se va amplasa construcția, precum şi faptul că terenul este liber de sarcini; În situația în care, din extrasul de carte funciară nu reiese adresa de implementare menționată în cererea de finanțare, se va prezenta un document emis de autoritatea publică locală din care să rezulte faptul că imobilul-teren înscris în extrasul de carte funciară este situat la adresa menționată în cererea de finanțare.
    i) împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
    j) aviz de recunoaștere emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru grupurile de producători prevăzuți la art. 3 alin. (2) lit. b) din Legea 296/2018 cu modificările și completările ulterioare;
    k) studiu de fezabilitate pentru investițiile care prevăd construcții;
    l) certificat de atestare fiscală, inclusiv pentru punctele de lucru declarate, emis de organul competent din cadrul ANAF şi care nu cuprinde obligaţii fiscale restante precum şi alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii, valabil la data înregistrării cererii de finanţare;
    m) certificat care să ateste lipsa datoriilor restante la bugetul local, valabil la data înregistrării cererii de finanţare, emis de către primăria pe raza căreia solicitantul îşi are sediul social și punctele de lucru, numai în cazul în care solicitantul este proprietar asupra imobilelor;
    n) cazier fiscal din care să rezulte că solicitantul sprijinului financiar nu a săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale şi de disciplină financiară, emis de organul competent din cadrul ANAF.

    Ce cheltuieli sunt eligibile pentru noul ajutor pentru crescătorii de vaci

    Cheltuielile eligibile pentru tipul de investiții aprobate în Program sunt:

    i) cheltuieli privind construcția centrelor de colectare a laptelui; cheltuielile cu achiziționarea terenurilor sunt eligibile în limita a maxim 10% din totalul costurilor eligibile aferente construcţiei centrelor de colectare a laptelui;
    ii) cheltuieli generate de achiziţia sau achiziţia prin leasing de utilaje, echipamente şi mijloace de transport, în limita valorii de piaţă a activelor, specializate în funcție de tipul investiției,
    iii) cheltuieli generale legate în mod direct de cheltuielile prevăzute la lit. i) și ii) în limita a maxim 7% din valoarea acestora, cum ar fi cheltuieli cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, studii geotehnice, studii topografice, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, consultanță și autorizații.

    Intensitatea ajutoarelor poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale pentru fiecare din situațiile prevăzute la lit. i) – iii) cu condiția ca ajutorul de stat maximum combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției pentru:
    i) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de ajutor;
    ii) investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, așa cum sunt stabilite la art. 3, alin. (1) lit. a) din Legea nr. 296/2018 cu modificările și completările ulterioare;
    iii) investiții colective – investiţii realizate de către grupurile de producători sau cooperative agricole;

    Pentru realizarea investițiilor nu este permisă achiziția sau achiziția prin leasing de utilaje, echipamente şi mijloace de transport second hand.

    În proiectul MADR se precizează și care sunt cheltuielile pe care crescătorii de vaci nu le pot recupera. Astfel, pentru realizarea investițiilor nu sunt considerate cheltuieli eligibile, următoarele:

    (i) cheltuielile generate de achiziția de drepturi de producție, drepturi la plată și plante anuale;
    (ii) cheltuielile generate de achiziționarea de animale;
    (iii) cheltuielile asociate contractelor de leasing, cum ar fi marja locatorului, cheltuielile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile indirecte și cheltuielile de asigurare;
    (iv) fondul de rulment;
    (v) cheltuielile aferente investițiilor efectuate în scopul respectării standardelor în vigoare ale Uniunii Europene.

    Tipurile de produse care se obțin prin realizarea investițiilor sunt: lapte, lapte parțial sau integral degresat; smântână fermentată; lapte acru, chefir, lapte crud și alte sortimente de smântână fermentată, iaurt, zer, produse pe bază de alte componente naturale ale laptelui, unt și alte grăsimi provenind din lapte, cremă din lapte tartinabilă, brânză şi caş.

    Cererile de finanțare care îndeplinesc condițiile de eligibilitate sunt aprobate prin decizie a directorului general al ANZM. Deciziile de aprobare a cererilor de finanțare se comunică solicitanților în termen de 5 zile de la emiterea acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

    Ultimele știri

    Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria