• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cei cinci hibrizi de porumb de la RWA care au strălucit în platforma AGROSHOW 2022: Gloriett, Majorque, Sumeric, Ajowan și Explora

    Roxana Dobre -

    Hibrizii de porumb cu genetica RWA Raiffeisen Agro România au strălucit la evenimentul Forța Fermierilor AGROSHOW 2022, organizat de Asociația Forța Fermierilor și Grupul Agrointeligența în parteneriat cu fermele Agromad Crops.

    Platforma Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 a ajuns la momentul recoltării pentru porumb și floarea-soarelui iar compania RWA Raiffeisen Agro a fost printre firmele care au demonstrat în cadrul evenimentului din comuna Iepurești, sat Gorneni, județul Giurgiu, performanța hibrizilor pe care îi comercializează.

    ”Compania noastră este activă în zona de vest și de sud-est a României în zona de distribuție de inputuri, tot ce înseamnă necesar pentru fermele dumneavoastră. De asemenea, avem un portofoliu propriu de  semințe, un portofoliu complet prin speciile pe care le punem în piață și putem aduce și produse de nișă cum ar culturile acoperitoare, sămânța de dovleac sau  alte specii mai puțin cunoscute în România dar care ușor-ușor prind interes. Astăzi ne aflăm în fața unui lot demonstrativ de porumb care în zona în care ne aflăm a suferit ca în toată regiunea o secetă destul de agresivă. Probabil ați aflat deja, regimul pluviometric, perioada de vegetație a plantelor abia a ajuns să strângă 110 milimetri, ceea ce este foarte puțin, mult sub media din perioada obișnuită în această  zonă”, a declarat George Pârvu, Director de Marketing RWA Raiffeisen Agro România.

    În platforma de la Mihăilești au fost cultivați cinci hibrizi de porumb de la RWA Raiffeisen Agro, care acoperă toate grupele de maturitate, de la hibrizi timpurii (FAO 330) la hibrizi semitardivi (FAO 420). Constantin Iancu, Product Manager în cadrul companiei a prezentat pe rând performanțele celor cinci hibrizi, cu mențiunea că rezultatele obținute s-au pretat anului dificil din cauza secetei, cu care toți fermierii din zonă s-au confruntat.

    Hibridul de porumb Gloriett (FAO 380) – vârful de lance la vânzări

    Gloriett (FAO 380) este vârful de lance ca și număr de unități vândute în cadrul RWA, un hibrid destinat pentru producția de boabe, cu o talie mică spre medie, inserția știuleților este uniformă, potrivit prezentării făcute de Constantin Iancu.

    ”Un hibrid foarte bine echilibrat și cu rezultate deosebite pentru primii doi ani de producție. Dacă anul trecut a fost unul cu potențial deosebit pentru cultura de porumb, anul acesta a fost cu un potențial scăzut spre foarte scăzut dar hibridul Gloriett s-a comportat foarte bine în ambele situații”, a menționat specialistul.

    Majorque (FAO 330) – un hibrid timpuriu de porumb

    Majorque (FAO 330) este un hribrid timpuriu nou care a fost pentru prima dată la comercializare și care s-a comportat foarte bine în zonele unde a fost cultivat. ”El merită să fie cultivat deoarece nu în fiecare an avem condiții bune. Anul acesta spre exemplu, nu avem condiții foarte bune pentru cultura porumbului și se merită să punem și hribrizi timpurii”, a spus Product Manager-ul din cadrul companiei RWA Raiffeisen Agro România.

    Sumeric (FAO 420) – un hibrid de porumb cu producții mari

    Noua vedetă a portofoliului de hibrizi de porumb se anunță a fi Sumeric, o varietate semitardivă (FAO 420), care promite o producție mai mare cu cel puțin 700 – 800 kg decât media celorlalți hibrizi.

    ”Sumeric (FAO 420) este pentru prima oară la comercializare și este preferatul meu și cred că va avea un viitor foarte bun în România fiind unul dintre cei mai bine adaptați hribrizi pentru cultura de porumb la nivelul țării noastre. Și cred că este unul dintre cei mai competitivi hibrizi la nivelul actual în piață, la nivelul țării noastre”, a spus Constantin Iancu.

    Despre hibridul Sumeric a vorbit și George Pârvu, Director de Marketing RWA Raiffeisen România.

    ”Am selectat acest hibrid dintr-un portofoliu larg pus la dispoziție de cercetătorii și de oamenii care fac selecție în regiunea noastră, regiunea de sud-est a Europei, pentru caracteristicile sale care s-au confirmat în lan în acest sezon. Este un hibrid care are o inserție mai înaltă a știuletelui, ceea ce ne spune că vine dintr-o grupă de maturitate tardivă ca genetică a plantei-mamă, ceea ce îi asigură clar un bun potențial de producție la hectar. În același timp, însă, are o înflorire timpurie și o coacere relativ ușoară și în aceeași perioadă cu hibrizii din grupa FAO 400”, a spus acesta.

    Sumeric a demonstrat o capacitate foarte mare de stay-green, menținută până aproape de finalul ciclului de vegetație, ceeea ce îi asigură o productivitate sporită.

    Ajowan (FAO 360) – hibridul de porumb care poate fi cultivat în orice fermă

    Un alt hribrid prezentat în cadrul Platformei Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 este Ajowan (FAO 360) care se află pentru al treilea an la comercializare.

    ”Ajowan (FAO 360) este de asemenea un hibrid rustic, care se pretează majoritatea zonelor de cultură ale porumbului, este aproape cel mai popular segment de maturitate la nivelul țării noastre”, a specificat Constantin Iancu.

    Explora (FAO 340) va intra de anul viitor în portofoliul de porumb al RWA Raiffeisen Agro

    Pe lista de noutăți ale companiei se află și Explora (FAO 340 FAO).

    ”Explora este un hibrid nou care de asemenea cred că va avea un viitor foarte bun în România pe acest segment de maturitate. Deocamdată este în testare, este primul an iar de la anul probabil îl vom introduce sau nu la comercializare în funcție de rezultatele pe care le va obține”, a arătat reprezentantul companiei.

    Sfat pentru fermieri: cultivați genetică din diverse surse cu grupe de maturitate distincte

    George Pârvu, Director de Marketing RWA Raiffeisen România le-a dat un sfat util fermierilor care cultivă porumb: să folosească genetică din surse diverse dar și cu grupe de maturitate diferite.

    ”Este bine să semeni genetică din diverse surse, este bine să alegi diverși hibrizi, diverse grupe de maturitate. Faptul că împărțim zona de risc pe mai multe categorii de produse este ceea ce ne asigură un venit constant an de an”,  a transmis George Pârvu celor prezenți.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd