• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă: Este primul an agricol în care înregistrez pierderi, 20 de milioane de lei cel puțin

    agrointeligenta.ro -

    Un an agricol constroversat, așa caracterizează ing. Dimitrie Muscă anul agricol pe care tocmai l-a încheiat. Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad spune că cea mai mare lovitură a primit-o la cultura de porumb. Pentru prima dată, Dimitrie Muscă recunoaște că va avea un an cu pierderi financiare.

    ”A fost un an deosebit de controversat. După ce am avut în primăvară niște rezultate excepționale pentru culturile din toamnă semănate, am avut la orz o producție de 7.802 kilograme la hectar, la grâu 8.540 iar la rapiță 4.640 de kilograme de rapiță pe hectar – vorbim de 1.400 de hectare de rapiță. Vorbim de 3.000 de hectare de grâu și 500 de hectare de orz. Deci niște producții deosebit de bune – ne-au satisfăcut. Eu am vândut circa 5.000 de tone de grâu cu 1.700 de lei pe tonă după care s-a sistat pentru că a început cavalcada importurilor de cereale din Ucraina. Înțelegem războiul, înțelegem situația de acolo, dar nu trebuie să se facă lucruri în detrimentul fermierilor români. Consider că s-a făcut o greșeală enorm de mare. Ne-a lovit crunt! Cine ne-a lovit? Conducerea noastră și guvernarea noastră atunci când s-au dus acolo împreună cu toți cei ce reprezentau și-au dat drumul să vină. Și vin și în continuare, fără niciun apel, fără nici un Dumnezeu pe pământul acesta – a lovit. Este cruntă lovitura. Deci am vândut cu 1.700 de lei tona de grâu. Acum, tona de grâu este la 1.450 de lei. În condițiile în care sigur, am avut calitate. Deci sigur că n-am vândut tot. La ora actuală mai am rapița în stoc, 6.500 de tone, orzul îl folosesc în hrana animalelor și bineînțeles că deja am trecut la cumpărarea de cereale pentru a rezolva problemele zootehniei pe care le am”, a declarat Dimitrie Muscă în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Cultura de porumb din acest an este o catastrofă, spune ing. Muscă. Catastrofă. ”Am recoltat o parcelă la ora actuală. În alta, am încercat: între 713 kilograme și 1.000 de kilograme de porumb boabe la hectar”, a spus fermierul despre producțiile obținute și care, în anii anterior depășeau cu ușurință 12 tone la hectar.

    În toată viața sa de fermier, ing. Dimitrie Muscă spune că nu a făcut însilozarea porumbului mai devreme de 20 august, dar anul acesta, din cauza secetei și arșiței, ”în data de 29 iulie era gata însilozarea pe cele două unități, cu porumbul siloz. O producție și acolo foarte mică, dar am preferat să tai porumbul cât era astfel, ca să mai salvez ceva, să-mi asigur mâncarea pentru fermele de vaci”, a mărturisit Dimitrie Muscă în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    ”Fac o pierdere în anul acesta de circa 20 de milioane de lei cel puțin. Tot m-am bătut cu cărămida în piept că în viața mea de inginer acolo nu am făcut niciodată pierdere, iată că anul ăsta am ajuns aici și voi face pierdere. Nu știu încă sigur cât va fi. Vor acoperi o parte din pierderile acestea veniturile din culturile de vară, dar o parte nu vor fi acoperite. Trebuie să cumpăr furaje. Deja am cumpărat 3.000 de tone de orz până la această dată”, a mai precizat fermierul arădean.

    Ing. Dimitrie Muscă lucrează la acest moment în sistem de holding cu fiul său. ”Lucrăm pe sistem de holding. Împreună cu societățile fiului meu CAI Curtici, Pork Prod și Combinatul Agroindustrial de la Olari. (…) Pe acest sistem de holding lucrăm 7.600 de hectare de pământ, avem în jur de aproape 3.000 de capete de bovine – vaci de lapte și vaci de rasa Charolaise și pentru lapte Holstein Friză. Avem trei complexe de porci. În trei complexe de porci deținem cam în jurul 50 și ceva de mii de capete de porci, două abatoare, din care unul foarte modern, foarte bine dotat și foarte bine automatizat, fabrică de lapte, fabrică de pâine și toate celelalte mecanizate și 36 de magazine deocamdată. Probabil că aici vrem să mărim rețeaua de magazine, pentru că se pare că acesta este sistemul. Am văzut că la ora actuală ne caută și supermarketurile, dar bineînțeles că eu nu vreau să dau marfă. N-am vrut nici până acum și nici nu voi da marfă la supermarketuri”, a vorbit inginerul despre afacerea agricolă a familiei Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”