Iohannis: România a facilitat exportul a 60% din cerealele din Ucraina, peste 4 milioane de tone
agrointeligenta.ro -România a facilitat exportul, până acum, a cel puțin a 60 % din cerealele care au fost trimise din Ucraina, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia participării la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
”Am discutat și am prezentat abordarea noastră pentru a preveni o criză alimentară în lume, faptul că România a facilitat exportul, până acum, a cel puțin a 60 % din cerealele care au fost exportate din Ucraina”, a declarat Iohannis la New York.
”Lucrurile țin de capacitatea logistică și ea este oarecum limitată. Drumurile sunt cele pe care le știm, căile ferate, sunt cele pe care le știm și aici deja Guvernul a făcut o investiție importantă pentru a permite aducerea vagoanelor de tren pe linie lată, cum este în Ucraina, la noi în port. Este clar că trebuie îmbunătățită sau cel puțin adaptată condițiilor actuale, capacitatea Portului Constanța, care este cel mai mare port pentru exportul grânelor din Ucraina, dar aceste lucruri nu se schimbă de pe o lună pe alta. Ceea ce am făcut noi până acum a fost să facilităm cât de mult se poate pe infrastructura existentă. De aceea am salutat și acea înțelegere facilitată de Secretarul General ONU pentru a permite exportul de grâne pe Marea Neagră direct din Ucraina. Lucrurile trebuie să fie diversificate. Noi lucrăm în continuare la îmbunătățirea infrastructurii logistice în România. Sper să se mențină înțelegerea pe tranzitul pe Marea Neagră și în acest fel să existe o șansă reală pentru a exporta cerealele din Ucraina. Ucraina este un furnizor de prim rang pentru alimentație în plan global”, a mai declarat Iohannis.
„Utilizarea accesului la alimente ca armă și restricționarea accesului la hrană pe plan global sunt inacceptabile. Pentru a sprijini economia Ucrainei și a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, România a acționat de o manieră responsabilă prin facilitarea exportului a peste 4 milioane de tone de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă 60% din cantitatea de cereale exportate de Ucraina, prin porturile noastre de la Dunăre și Marea Neagră, de la începutul crizei”, a mai declarat Klaus Iohannis.
În declarațiile sale acordate presei, Iohannis a punctat și că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, dar vor mai exista scumpiri. ”Nu cred că în România vom avea o criză alimentară și nu cred că undeva în Europa vom avea o criză alimentară. Vom avea, este posibil, din păcate, o creștere la prețurile unor alimente, dar trebuie să fim foarte conștienți, această criză alimentară va lovi prima dată statele mai sărace și de acolo criza poate să aibă repercursiuni foarte grave și pentru noi. Deci, faptul că ne implicăm pentru a preveni o criză alimentară este un semn de solidaritate cu lumea care încă nu își permite de toate. Este un semn de solidaritate cu cei care încearcă să prevină o nouă criză globală. Însă pentru români nu trebuie să apară așa semne de întrebare. Nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raționaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ține prețurile la un nivel pe care românii și-l pot permite”, a mai declarat președintele României.