Daniel Constantin la ”Cultivat în România”: Vrem să acordăm cultivatorilor de soia un ajutor de peste 300 de euro/ha
agrointeligenta.ro -Cultura de soia ar putea deveni mult mai atrăgătoare pentru fermierii români. După ce în ultima perioadă suprafețele dedicate acestei culturi s-au redus, Ministerul agriculturii și Dezvoltării Rurale plănuiește să stimuleze agricultorii să acorde mai multă atenție plantațiilor de soia.
”Pentru anumite categorii din producția vegetală sau din zona de zootehnie putem să venim cu fonduri europene suplimentare pe suprafață, sprijin stimulativ pentru a crește producția. Încercăm și sperăm să convingem Comisia Europeană să acordăm un ajutor substanțial de peste 300 de euro per hectar pentru cultura de soia. Se tot vorbește în România despre soia neconvențională și soia convențională. Până să luăm o decizie, cred că trebuie să stimulăm soia convențională astfel încât să avem suprafețe cât mai mari. Este nevoie ca în România să avem culturi consistente de soia”, a declarat ministrul Daniel Constantin în cadrul emisiunii ”Cultivat în România” realizată de Agrointeligența și România TV.
Ministrul a vorbit despre opțiunile de plăți pe care România trebuie să le transmită Comisiei Europene până la 1 august., apreciind că sprijinul pentru întreg sectorul zootehnic va crește. ”Eu am spus de la început de mandat că zootehnia a rămas un fel de Cenușăreasă a agriculturii. Noi încercăm prin sprijinul pe care îl acordăm să stimulăm mai mult dezvoltarea zootehniei. O să vă dau un exemplu concret. Pentru că vorbeam de opțiunile României până la 1 august, prin sprijinul cuplat, unde putem să folosim 15% din pachetul de plăți directe alocate an de an României, avem un procent mai mare pentru partea de zootehnie. Pornim de la 7 virgulă la 6 virgulă, raportul dintre zootehnie-producție vegetală. și ajungem la un raport de 8 virgulă la 6 virgulă în anul 2020, în favoarea zootehniei. Mai mult decât atât, prin PNDR 2014-2020, vor avea punctaj suplimentar toți cei care vor să integreze producția agricolă”, a mai spus Daniel Constantin.
Ministrul agriculturii a spus și că de o atenție deosebită vor beneficia și fermele de vaci de lapte, afaceri agricole care, din 2015, vor intra într-o competiție puternică pe piața europeană. ”Legat de producția de lapte, vom încerca să venim pentru toate efectivele de vaci de lapte cu un ajutor suplimentar care pleacă de la 250 de euro pentru cap de bovină, bani care se adaugă la ajutorul pe care îl avem în momentul de față de la bugetul de stat. Vor fi ajutoare consistente, stimulative, pentru ca acești fermieri să facă față competiției de după 2015, când se elimină cota de lapte”, a declarat Daniel Constantin.