• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rentează irigarea prin picurare în câmpurile de porumb?

    agrointeligenta.ro -

    Odată cu creșterea fenomenelor meteorologice extreme, estimarea calității și cantității culturilor devine din ce în ce mai dificilă pentru fermierii din Europa, chiar și atunci când vine vorba de tipurile de culturi care au fost cunoscute ca fiind rezistente. Pentru a asigura recolte de mare randament în ciuda provocărilor, un fermier din Fundulea, România, a decis să testeze un sistem de irigare prin picurare la cultura de porumb. A fost o investiție de succes?

    De la proiectare la instalare – o soluție completă de irigație

    Din suprafața totală de teren a fermierului de 30 ha, s-au ales 10 ha de porumb pentru test, permițând o comparație directă între terenurile arabile irigate și câmpurile neirigate. După ce fermierul și-a împărtășit viziunea și dorințele cu expertul PIPELIFE – pipelife.ro, a fost concepută o soluție de irigare de ultimă generație, care ia în considerare condițiile de teren, inclusiv tipul culturii, sol, precipitații, aplicarea de îngrășăminte, sursele de apă, etc. După evaluarea atentă a tuturor opțiunilor, a fost selectată o soluție simplă – irigarea prin picurare. Pe baza sursei de apă și a pompei existente s-a propus echipamentul necesar cu toate specificațiile necesare. A fost instalat un filtru cu disc cu autocurățare pentru a capta orice murdărie și particule de sol care ar putea provoca înfundarea sistemului. După ce impuritățile au fost filtrate, conductele principale și sectoriale livrează apa către fiecare picurător.

    Banda de picurare a fost distribuita pe pământ la fiecare al doilea rând al câmpului. Fermierul a putut decide câtă apă ar trebui să fie livrată prin conductele de picurare; distanța dintre picurătoare a fost ajustată în consecință.

    Momentul precis al instalării este crucial pentru succesul sistemului. Instalarea trebuie efectuată în primele etape ale creșterii plantelor, astfel încât porumbul să aibă suficient timp să se dezvolte. Când plantele au 6-8 frunze, benzile de picurare trebuie așezate pe pământ, instalate și operate imediat.

    Totul a fost bine planificat, iar procesul de instalare a durat doar trei zile. Pe parcursul perioadei de două luni, porumbul a fost udat la fiecare opt zile.

    Creșterea randamentelor de patru până la șase ori

    În ciuda condițiilor dificile, cum ar fi însămânțarea întârziată și prea adâncă, hibridul de porumb tardiv și temperaturile extreme, rezultatele vorbesc de la sine. Câmpul irigat a avut producții de 12–14 tone/ha, față de 2–3 tone/ha pe câmpurile de porumb neirigate. Prin instalarea unui sistem de irigare prin picurare s-au obținut recolte de 4-6 ori peste cantitățile recoltate în zonă.

    Cooperare pe termen lung 

    Cu o investiție inițială rezonabilă, sistemul a dat roade în primul an. În sezoanele următoare, doar banda de picurare va trebui înlocuită, iar sistemul în sine necesită întreținere minimă. Având PIPELIFE ca partener de încredere, fermierul se poate baza pe obținerea celor mai bune sfaturi posibile. Și ghici ce? Fermierul este mai mult decât convins să-și extindă sistemul de irigare pe toate cele 30 de hectare în viitor. Faceți click aici pentru a lua legătura cu expertul local PIPELIFE și pentru a afla cum puteți beneficia de soluțiile de irigare PIPELIFE.

    Date despre proiect:
    Suprafața teren: 10 ha
    Tipul culturii: Porumb
    Locul: Fundulea, România

    Contactează un reprezentant Pipelife – www.pipelife.ro/irigatii


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou