• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce se întâmplă cu prețul îngrășămintelor comercializate în România

  agrointeligenta.ro -

  Prețul îngrășămintelor comercializate în România, o chestiune care îi frământă pe mulți fermieri la acest moment. Sunt slabe șanse ca fertilizanții să se ieftinească, putând apărea și sincope în aprovizionare din cauză că o mare parte din producători și-au restrâns producția, crede Ghiță Pinca, Agribusiness General Manager Agricover.

  ”În orice business există componenta de costuri și componenta de venituri. Ambele trebuiesc gestionate. În agribusiness, în caz particular, costurile sunt certe, veniturile nu atât de certe. În cei 15 ani de experiență în agribusiness am avut ocazia să interacționez cu mii de fermieri și am concluzionat cu o foarte, foarte mare plăcere faptul că fermierul român este un om de afaceri foarte pragmatic, foarte bine informat și un om de afaceri învățat cu greu. (…) Practic, de ce are nevoie fermierul ca să înființeze o cultură? De combustibil, de îngrășăminte, de produse pentru protecția plantelor și de semințe. În niciun an din cei 15 nu m-am confruntat cu situația în care prețul la motorină aproape s-a dublat, prețul la îngrășăminte s-a triplat și anul acesta, ca niciodată, ne-am confruntat deja cu două creșteri de preț la produsele pentru protecția plantelor”, a declarat Ghiță Pinca în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

  Referitor la piața îngrășămintelor, directorul din cadrul Agricover a subliniat că un mare impact îl are închiderea mai multor fabrici. ”La nivel mondial, dacă-mi aduc bine aminte, se consumau în jur a 210 milioane de tone de îngrășăminte pe an. Există trei scenarii pentru perioada care urmează. Bineînțeles, un scenariu optimist – vorbim de 2023-2024 și nu cred că se va întâmpla – un scenariu moderat, cu o scădere ușoară și un scenariu pesimist. Eu personal cred că realitatea o să fie undeva întrescenariul moderat și cel pesimist și o să fie o scădere. Va fi o scădere de la 210 probabil la 190 de milioane de tone consum”, a opint Ghiță Pinca.

  Referitor la prețul îngrășămintelor, acesta s-a arătat rezervat cu privire la o ieftinire considerabilă. ”Îngrășămintele au ajuns la un punct la care personal, nu cred că vor mai exista creșteri de preț. Numai că trebuie să analizăm două categorii, două sub-categorii de îngrășăminte – azotoasele, azotatul și ureea, care sunt mult mai volatile și la care ne putem aștepta la creșteri de preț. Deci la azotat și la uree e puțin probabil să scadă prețurile. Dacă vor fi fluctuații, tendința oricum va fi de creștere. La îngrășămintele complexe văd mai mult o problemă de disponibilitate în momentul în care ai nevoie. La noi nu mai produce nimeni îngrășăminte în țară. Toate îngrășămintele se aduc de import. Pe unde? Prin portul Constanța. Prin portul Constanța ies și toate cerealele. Chiar și Ucraina, folosește portul Constanța, indiferent cât de mult exportă din porturile proprii. Deci va exista – așa cum ne-am confruntat – și probleme de blocaj în port. Și atunci stai să te gândești: eu cultura aia, tot trebuie s-o înființez! Am niște momente optime de semănare, de pregătire a patului germinativ. Ce fac? (…) Și eu să fiu fermier, în primul rând am nevoie de un furnizor de încredere, un furnizor pe care să mă bazez și care dacă îmi spune că face o treabă, mă bazez că face treaba aia”, a mai spus Pinca, invitat în cadrul Agrostrategia.

  AgroStrategia. Invitat: Ghiță Pinca, Agricover (21.09.2022)


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Documentul obligatoriu pentru subvențiile APIA din acest an APIA confirmă plata ANT bovine anunțată de AGROINTEL.RO: 24,51 euro/tonă și 75,50 euro/animal

  Ultimele știri

  AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții