• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costul irigațiilor a crescut de 4 ori. Bogdan Pantazi: Am avut facturi de 80.000 de lei pe lună la energie

    Roxana Dobre -

    Cheltuielile cu facturile la energia electrică au devenit de nesuportat pentru fermierii care au ales să investească în sisteme de irigații proprii. Chiar dacă apa de la pompă asigură o creștere de producție la hectar, prețul energiei a adus producătorilor agricoli și majorări de 4-5 ori la facturile pe care le au de plătit lunar. Și seceta a contribuit semnificativ la costurile mari, fermierii fiind nevoiți să pornească mai des pompele pentru a uda porumbul sau floarea-soarelui.

    Ferma tânărului fermier, Bogdan Pantazi, din localitatea Pașcani, județul Iași se află într-unul dintre cele mai secetoase regiuni ale țării, Iași-ul fiind pe lista emisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu județele calamitate din cauza lipsei ploilor, în acest an. ”Salvarea” tânărului fermier a venit însă de la irigațiile pentru care a investit din resurse proprii 4 milioane de euro și datorită cărora în acest an speră la o producție bună la hectar, în cazul porumbului pentru sămânță.

    Cheltuielile cu energia electrică pentru irigații au ajuns de 4 ori mai mari față de 2021

    Producția mai mare la hectar vine în ferma lui Bogdan Pantazi și cu cheltuieli mai mari. Factura la energia electrică a crescut de circa patru ori, spune el, comparativ cu 2021 iar anul acesta a folosit cel mai mare volum de apă pentru culturi.

    ”Cheltuielile cu irigațiile sunt mai mari anul acesta. Anul acesta fiind secetă am folosit cea mai multă apă din ultimii 7 ani de când irigăm și vă dați seama că implict s-au consumat și cele mai multe resurse, energie, motorină etc. Noi am investit 4 milioane de euro ca să irigăm loturile semincere de multiplicare și e greu să facem o comparație cu suprafața comercială, dar vă pot spune că diferența este clară pentru că la porumb ce avem în afara irigațiilor nu am scos nimic. Deci porumbul comercial fiind fără irigații nu am putut să recoltăm, a trebuit să îl tocăm, în dăm la animale. Avem 300 de hectare în total la comercial, adică silozul pe care l-am făcut pentru animale dar fără boabe adică practic nu poate fi numit siloz ci masă verde. Și acum mai avem vreo 30 de hectare unde mai sunt ceva boabe pe știulete și așteptăm să băgăm puțin la recoltat să vedem ce putem scoate de acolo. Dar oricum estimarea este clar pentru o producție foarte mică”, a explicat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta estimează că pentru cele 3 luni critice în care porumbul a avut nevoie de apă factura cu energia electrică a crescut de 4 ori, comparativ cu 2021. La aceste cheltuieli se adaugă însă și cele cu forța de muncă și motorina acolo unde pompele nu sunt electrice. Totul, numai pentru partea de irigat, exceptând banii care trebuie investiți în înființarea culturii, inputuri, lucrări, etc.

    ”Ca și costuri am avut segmentul în care am irigat și folosim electropompe de 4 ori costul energiei față de anul trecut, pe de o parte energia mai scumpă, pe de altă parte a fost nevoiți să irigăm mult mai mult din cauza secetei. Deci anul trecut pe zona unde avem electropompe cheltuiam în jur de 20.000 de lei pe lună în cele 3 luni în care am irigat iar anul acesta ne-am dus la facturi de 80.000 pe lună. Deci cam de 4 ori a fost creșterea la loturile semincere cu porumb. Dar per total pe fermă doar la partea de irigații, costurile sunt cu siguranță cel puțin spre dublu. Pentru că nu este doar energia electrică, ci mai este și componenta de oameni, motorina etc. Adică unde sunt electropompe curentul s-a scumpit, unde nu sunt electropompe vorbim de motorină și este de asemenea la preț dublu față de anul trecut. Din păcate costurile cu irigațiile au crescut, iar asta se va resfrânge în prețul produselor. Dacă produsele din ferme vor avea preț atunci normal că și fermierilor le convine să investească. Să vă dau un exemplu la cultura de grâu, chiar dacă grâul nu prea se irigă dar vorbind ipotetic, dacă ar fi o cultură cu o țintă de 7 tone la hectar, adică undeva o producție medie, cu un preț de 1,5 lei/kilogram avem undeva la 10.000 de lei, adică aproape cheltuiala cu irigatul. Sigur, repet la grâu nu irigi neapărat dar având în vedere că este necesară rotația culturilor noi ajunge și cu grâul în solele unde avem irigații”, a mai subliniat fermierul ieșean.

    Fără irigații nu s-ar putea vorbi de producție

    În ciuda costurilor mari, Bogdan Pantazi nu de îndoiește de utilitatea irigațiilor, apa dată la timp plantelor făcând diferența într-un an secetos dintre o producție rezonabilă și pierdere totală pe hectar.

    ”Unde avem irigațiile cu siguranță în lipsa lor ar fi fost aceeași situație ca și la neirigat, adică producții foarte mici spre zero. Dar pentru loturile semincere am prioritizat și am pus culturile pe care le-am considerat mai profitabile. Dacă dacă aș putea să fac o comparație, ceea ce nu pot să fac neavând în comercială deloc în irigat, ar fi fost între a recolta probabil o producție 7-8 tone zic, estimez în irigat zic 10 tone și în neirigat ar fi fost zero. Oricum la irigat este clar că vor crește și costurile dar în momentul în care nu ai recoltat nimic de pe o cultură este clar că chiar și cu costuri mari tot te bucuri că ai scos ceva. Adică măcar pierderea ar fi mai mică, de la nimic la o producție mică sau medie. E posibil să fie fermieri care cu irigatul să fi făcut măcar 8-9 tone și au cheltuit cam 3.000 – 3.5000 de lei doar pentru irigat. Chiar și așa au o mică pierdere dar măcar nu au o pierdere totală”, a opinat tânărul fermier.

    Acesta a avertizat că fermierii care irigă în regim propriu, și nu fac partea dintr-o Organizație a Udătorilor de Apă (OUAI), nu pot beneficia de compensarea cu 50 la sută din cheltuielile cu energia electrică.

    ”Iar noi deocamdată suportăm din buzunar toată cheltuiala pentru că nefăcând parte dintr-un OUAI nu beneficiem de acea decontare de 50 % din valoarea facturii la energia electrică de la ANIF. Știu că este o lege ca și noi cei care avem irigații locale și nu aparținem de OUAI-uri să beneficiem de compensarea facturii la energie dar din câte știu nu apăruseră normele de aplicare, mai durează până vom beneficia efectiv. Deci pentru sistemul propriu știu că de abia anul acesta a trecut legea să se poată deconta și așteptăm și noi să se pună în aplicare dar din câte am văzut este necesară o documentație destul de stufoasă dar urmează să vedem în perioadă următoare cum se va aplica. Dacă nu va fi această compensare a energiei va fi foarte greu să ținem pasul, chiar și acei fermieri care au deja un sistem de irigații. Pus că este vorba și de cashflow (fluxul de numerar n.r)  pentru că energia, motorina, toate se plătesc în luna în care s-a emis factura. Dacă nu plătești factura îți rezilează contractul, mai ales în haosul acesta care este acum ”, a conchis fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!