Dan Motreanu: Granturi între 50.000 și 500.000 de euro pentru IMM-uri, prin Măsura 4.1.1. BIS
agrointeligenta.ro -Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a organizat prima sesiune de prezentare a ghidurilor solicitantului pentru două măsuri importante pentru susținerea mediului de afaceri, anunță europarlamentarul român Dan Motreanu.
300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.1. BIS
Companiile românești din industria alimentară și din construcții au la dispoziție fonduri europene de 300 milioane de euro pentru a-și îmbunătăți procesele de lucru, pentru a deveni mai competitive și mai profitabile.
Suma este accesibilă sub forma unor granturi cu valoarea între 50.000-500.000 de euro, de care pot beneficia peste 2.000 de companii mici și mijlocii.
500 milioane euro pentru finanțarea investițiilor în măsuri de eficiență energetică pentru întreprinderi mari și IMM-uri
Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minimă de 50.000 de euro și valoarea maximă de 500.000 de euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de de 200.000 euro.
Pentru a fi eligibili, solicitanții vor îndeplini următoarele condiții:
- activitatea pentru care se solicită finanțare trebuie să fie aferentă unui cod CAEN autorizat la data depunerii cererii de finanţare pe întreprindere, nu pe locație de implementare;
- să fie înființați până la data de 31 decembrie 2020;
- să nu fie considerați IMM-uri în dificultate la 31 decembrie 2021;
- să înregistreze profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în exerciţiul financiar 2021.
Sectorul industriei alimentare are alocat un buget distinct de 200 de milioane de euro pentru măsuri de eficiență energetică, din care:
-
- 85 milioane euro, schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și de reducere a consumurilor de energie;
- 85 milioane euro, schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile;
- 30 de milioane, schemă de minimis pentru sprijinirea investițiilor în măsuri de reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Sunt eligibile pentru finanțare următoarele tipuri de activități:
- modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/ eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică, necesare activităţii de producţie, precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie existente.
Preînscrierile pentru acest tip de apeluri vor începe în 28 septembrie, dată la care solicitanții se vor putea înrola în aplicație sau vor putea solicita relocarea conturilor în aplicația IMMRecover. Lansarea apelului de proiecte este programată pentru 7 octombrie, solicitanții având la dispoziție o săptămână pentru a depune cererile.
Pentru ca proiectele depuse să fie considerate eligibile, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
- perioada de implementare nu trebuie să depășească 31.12.2023;
- să fie rezultatul unei analize energetice, realizate de către un auditor/manager energetic autorizat;
- să implice o scădere a consumului energetic total de minimum 10% față de indicatorii energetici specifici inițiali;
- să fie asociat unei activități economice, respectiv unui sau mai multor domenii de activitate autorizate la locul de implementare;
- să nu mai fi beneficiat de finanțare din fonduri publice, în ultimii 5 ani înainte de data depunerii.
Prezentarea Măsurii 411 BIS este disponibilă aici, iar cea aferentă Măsurii de sprijinire a mediului de afaceri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, explicate IMM-urilor din industria alimentară – aici.