• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă: Prețul la energie, plafonat direct pe factură pentru fermieri, crescători de animale și industria alimentară

    Roxana Dobre -

    Ce preț pentru energia electrică vor plăti fermierii și industria alimentară în perioada următoare. Preț plafonat direct pe factura la energie pentru fermieri, crescătorii de animale și industria alimentară.

    Parlamentarii din Senat au votat marți proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energia electrică iar printre amendamentele acceptate se află și reducerea costurilor pentru fermieri, crescători de animale și industria alimentară. Preţul plafonat ar urma să se aplice până la 31 august 2023 iar ”ordonanța pe energie” are nevoie și de votul Camerei Deputaților care este for decizional, promulgarea din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial  pentru a intra în vigoare.

    ”Ordonanța energiei” a fost votată marți de senatori

    Senatorii au adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege de aprobare a OUG 119/2022 care plafonează prețurile la energie. Parlamentarii au extins astfel lista beneficiarilor de prețuri compensate iar printre amendamentele propuse și votate au fost introduși pentru sumele plafonate la facturile la energie și fermierii, crescătorii de animale și industria alimentară. Au fost înregistrate 84 de voturi ”pentru” şi 36 de abţineri.

    Citiți și: Factura de curent la o fermă cu 100 de vaci: cel puțin 10.000 de lei pe lună!

    Ce schimbări au obținut senatorii pentru fermieri

    Senatorul PNL, George Scarlat, președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, a introdus în proiectul de lege de aprobare a OUG 119/2022 care plafonează prețurile la energia electrică un amendament ce plafonează la 1 leu cu TVA/kWh, indiferent de consum, facturile pentru fermieri, pentru punctele de producție.

    Amendamentul propus de George Scarlat și votat de senatori plafonează prețul pentru energia electrică la un preț plafonat de 1 leu cu TVA/kWh, indiferent de consum

    ”Inițial era prinsă în Ordonanță doar industria alimentară. Dar era pe 85 la sută din consumul de energie pe media anului 2021, știți așa cum era ordonanța inițială. Este adevărat că am reușit și aici chiar vreau să îi mulțumesc premierului Nicolae Ciucă și colegilor din Comisia de energie și Comisia economică pentru că au acceptat, cu argumentele pe care le-am adus aceste două amendamente”, a declarat George Scarlat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Preț plafonat pentru facturile la energia electrică ale fermierilor

    Președintele Comisiei de Agricultură din Senat a explicat că primul amendament votat de parlamentari prevede ca la punctele de procesare de producție prețul să fie plafonat la 1 leu cu TVA/kWh, indiferent de consum. Acesta a atras atenția însă că este vorba doar despre punctele de procesare și nu sedii sociale sau magazinele unde vând producția.

    ”Primul, și cred că eu cel mai important amendament este, și sper ca și camera decizională, Camera Deputaților, să nu modifice acest amendament din OUG 119/2022, cu privire la faptul că la punctele de procesare de producție prețul să fie plafonat la 1 leu cu TVA/kWh, indiferent de consum. Deci prețul să fie 1 leu dar vorbim de partea de producție, a nu se înțelege că dacă o societate sau un operator din industria alimentară care are sediul social în centru orașului nu știu care sau puncte de lucru de vânzare, pentru că au măsură, au contor la fiecare unitate prețul va fi per societate. Prețul va fi de 1 leu la punctele de producție unde se vor da pe declarații de proprie răspundere a administratorului, a reprezentantului legal. Deci acesta este pentru punctele de lucru, un amendament”, a adus lămuriri senatorul George Scarlat.

    Coudiuri CAEN din agricultură, zootehnie și industria alimentară care vor beneficia de prețurie plafonate la energia electrică

    Sectoarele din agricultură, zootehnie și industria alimentară care vor beneficia de prețuri plafonate

    Potrivit lui George Scarlat, al doilea amendament votat marți de senatori, cuprinde clasele de cod CAEN 10 adică tot ce înseamnă industria alimentară și coduri CAEN o1 și 03 unde intră fermele și crescătorii de animale din producția primară. Aceștia, pe lângă punctele de lucru unde fac procesare se adaugă și restul punctelor de lucru unde energia electrică va fi facturată cu 85 la sută din consumul din luna respectivă sau beneficiarul poate opta pentru media consumului pe 2021

    ”Și la producția primară aici vom avea, cu excepția punctelor de lucru unde prețul per kWh va fi de 1 leu, aici restul punctelor de lucru vor fi facturate cu 85 la sută din consumul energiei din luna respectivă sau beneficiarul poate opta pentru media consumului pe 2021. Deci există un amendament general propus de către colegii din Comisia de Energie prin care fermierul poate opta, fie la media consumului pe 2021, fie la consumul realizat în luna curentă”, a mai adus precizări George Scarlat.

    Citiți și: Costul irigațiilor a crescut de 4 ori. Bogdan Pantazi: Am avut facturi de 80.000 de lei pe lună la energie

    Prețurile plafonate pentru fermieri – la decizia deputaților

    Proiectul votat marți de senatori va merge la aprobarea deputaților, care este for decizional. Mai departe legea trebuie promulgată și de șeful statului, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial.

    ”Proiectul va merge la colegii din Camera Deputaților care este for decizional și legea va fi aplicată în momentul în care o vom vedea promulgată de președintele Klaus Iohannis. Dar sperăm că forma promulgată să fie cea acceptată la Senat și să treacă cu aceste amendamente votată de noi și de Camera Deputaților, deci să se bucure de același sprijin și din partea colegilor deputați. Adică să nu amendeze aceste două amendamente importante pentru fermieri, care au fost votate atât în Comisiile reunite din cadrul celor două comisii co-raportoare, energie și economie, cât și în plenul Senatului ieri, marți – 27 septembrie”, a completat George Scarlat.

    Legea a fost schimbată după semnalele trase de fermierii din AFF și alte asociații

    George Scarlat a precizat că nu putea rămâne indiferent la semnalele de alarmă transmise de fermieri, mai ales cei din Asociația Forța Fermierilor (AFF) dar și alte structuri asociative importante.

    ”Am susținut și votat aceste amendamente în primul rând, și mulțumim Asociației Forța Fermierilor (AFF) și mulți fermieri și membri ai acesteia și din alte alianțe,  ne-au sugerat și în special a producătorilor care își derulează activitatea pe partea de producție primară vegetal, dar cu precădere în zootehnie în care au spus că dacă prețurile vor fi așa cum le vin acum facturile la prețul liber, din nefericire ei nu o să mai poată să își desfășoare activitatea. Adică a venit un semnal de alarmă clar și vedem criza laptelui în primul rând pentru că deja prețul este de 3,2 lei/litru la poarta fermei și vor avea probleme reale cu costul de producție și foarte mulți sunt în pragul falimentului. Și dacă discutăm de securitate alimentară cred că și Guvernul și Parlamentul au datoria de a se apleca acestei probleme și a încerca să găsească și soluții. Una din soluții acum, când discutăm despre prețul nereglementat și de piață liberă plafonarea prețului la 1 leu kWh poate fi o diminuare a costurilor de producție”, a conchis parlamentarul.


    Te-ar mai putea interesa

    Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile