• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Veste bună pentru fermieri: Crește prețul porumbului!

  agrointeligenta.ro -

  Prețul porumbului este în creștere la final de septembrie. Analiștii au observat o apreciere a cotațiilor pentru porumb, majorările de preț fiind semnalate la nivel european, inclusiv în Bazinul Mării Negre unde se comercializează și cerealele din România.

  Prețurile de cumpărare pentru porumb cresc pe fondul exporturilor active din porturile Mării Negre și al cererii crescute din partea consumatorilor interni din Ucraina. De altfel, la acest moment, recoltarea porumbului este întârziată în multe zone din Ucraina din cauza ploilor.

  Porumbul european crește prețul pe baza previziunilor de reducere a recoltei în țările membre și pe fondul scăderii cursului de schimb al monedei euro. Contractele futures din noiembrie la Paris Euronext au crescut cu 1,2% pe săptămână — la 335,25 EUR/t, sau 321,8 USD/t. Astăzi, miercuri, 28 septembrie, contractele pentru porumbul MATIF livrat în noiembrie au crescut cu 2,75 euro pe tonă, la 339 euro pe tonă.

  La bursa din Chicago, contractele futures din decembrie pentru porumb american pentru săptămâna au scăzut cu 3,4%, până la 262,8 USD/t, iar contractele futures din octombrie pentru porumbul din Marea Neagră au scăzut cu 3%, până la 304,75 USD/t.

  Se observă că scăderea prețului petrolului pune presiune asupra prețurilor mondiale la porumb, arată analiștii GrainTrade citați de Agroportal.ua. În Ucraina, prețurile la porumb rămân mai mici decât prețurile mondiale, așa că au potențial de creștere dacă coridoarele de cereale continuă să funcționeze după 20 noiembrie.

  Prețurile de cumpărare pentru porumb furajer în porturile Dunării și Mării Negre în cursul săptămânii au crescut cu 5-10 USD/t, la 188-215 USD/t, sau 7.400-8.200 USD/t, ceea ce a crescut volumul ofertelor și a dus la formarea cozilor cu 2-3 zile.

  „Fermierii din Ucraina vând activ vechea recoltă pentru a pregăti depozite pentru primirea noii recolte. Totuși, comercianții au limitat achizițiile după atacurile dronelor rusești asupra orașelor Odesa și Pivdenny și după declarațiile lui Putin conform cărora coridoarele de cereale nu contribuie la rezolvarea crizei alimentare globale, deoarece cerealele nu merg în Africa, ci în Occident”, explică analiștii.

  Din 22 septembrie s-a treierat doar 0,5% din suprafața de porumb, din care s-au recoltat 92.200 de tone.Din cauza încetinirii ofertei, procesatorii au crescut prețurile la 6.500-6.700 UAH/t cu livrare la fabrică, ceea ce crește concurența cu exportatorii. . Prețurile cererii de export pentru DAP – granița cu țările UE au crescut la 250-260 USD/t, dar livrările în această direcție sunt limitate din cauza dificultăților logistice.

  Finalizarea recoltei de porumb în Brazilia și vremea favorabilă pentru însămânțarea noii culturi vor crește presiunea asupra prețurilor globale la porumb în viitorul apropiat, prevăd experții.


  Te-ar mai putea interesa

  România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale Bulgaria a respins simplificarea regimului de licențiere pentru floarea-soarelui adusă din Ucraina

  Ultimele știri

  Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora