• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Variola ovină poate bloca exporturile către țările arabe. ANSVSA – primul anunț despre noua boală!

    Roxana Dobre -

    Variola ovină poate bloca exporturile către țările arabe și nu numai. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă în care semnalează pericolul apariției acestei boli și pe teritoriul României, după ce mai multe focare au fost confirmate deja în Spania.

    Măsuri urgente în toate fermele din România, luate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Autoritățile nu exclud pericolul apariției unor focare de variolă la ovine și caprine, și au dispus aplicarea imediată de măsuri menite să protejeze efectivele de rumegătoare mici din țara noastră de contaminare cu boala care a fost confirmată în fermele din Spania.

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că variola ovină și caprină fac ravagii în turmele din vestul Europei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat că a dispus aplicarea imediată de măsuri menite să protejeze efectivele de rumegătoare mici din țara noastră de contaminare cu variola ovinelor și caprinelor.

    Potrivit unui comunicat remis joi, 29 septembrie, decizia a survenit în urma confirmării bolii în 4 ferme de ovine din Spania, în regiunile Andaluzia și Castilia-La Mancha, și de notificarea de alte noi suspiciuni.

    Citiți și: Variola ovină și caprină face ravagii în turmele din vestul Europei. Boala se transmite și la om

    Animalele importate din Spania – sub supraveghere 

    ANSVSA precizează că în contextul în care țara noastră este liberă de boală (fără aplicarea unui program de vaccinare), se aplică prevederile Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului și actelor delegate, inclusiv cele care au drept scop identificarea, notificarea și raportare precoce a oricărui simptom ce poate fi atribuit unui caz de boală.

    Astfel, măsurile dispuse de ANSVSA privesc:

    – informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare, privind situația epidemiologică din Spania;

    – instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală, în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH);

    – instrucțiuni în teritoriu pentru monitorizarea stării de sănătate a animalelor introduse în România din Spania.

    Variola ovină și caprină este o boală infecțioasă virală, notificabilă obligatoriu la Comisia Europeană și la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, care afectează ovinele și caprinele și care poate avea un impact sever asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii animalelor, cauzând perturbări ale circulației acestor animale și ale produselor provenite de la acestea, în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe”, mai menționează ANSVSA.

    ANSVSA în alertă maximă: există un risc grav de răspândire a bolii la alte unități de ovine sau caprine în cazul apariției unui focar

    Sursa citată atrage atenția că în cazul apariției unui focar de variola ovină și caprină, există un risc grav de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau caprine.

    ”Comisia Europeană a adoptat în 21.09.2022 Decizia de punere în aplicare nr. 2022/1639 a Comisiei, privind anumite măsuri de urgență provizorii, referitoare la variola ovină și caprină în Spania. În conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 a fost stabilită o zonă de restricții, care cuprinde zone de protecție și de supraveghere, în care se aplică măsurile generale de control al bolilor prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru a preveni răspândirea bolii. România nu realizează activități de comerț intracomunitar sau de import cu animale din speciile receptive la variolă ovină și caprină și nici cu produse sau cu subproduse provenite de la acestea, din țări care nu au statut de țară liberă de boală fără vaccinare”, mai aduce lămuriri autoritatea din domeniul veterinar.

    Potrivit unor informații suplimentare transmise de ANSVSA, variola ovinelor și variola caprinelor evoluează endemic în Africa la nord de Ecuator, Orientul Mijlociu, Turcia și unele părți ale Asiei și sunt considerate boli exotice pentru Uniunea Europeană, cu toate că au fost înregistrate focare în Bulgaria (2013) și în Grecia (2016).


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu Peste 180 de mistreți dintr-un fond silvic au fost depistați cu pestă porcină africană

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile