Guvernul a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 lei/mc și la 2.000 lei/tonă pentru peleți
agrointeligenta.ro -Guvernul României a plafonat prețul lemnelor pentru încălzire, o măsură de care vor beneficia circa 3 milioane de gospodării.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat plafonarea prețului pentru lemnele de foc. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Guvernului, optându-se pentru un preț mai mic decât cel de 500 lei pentru un metru cub, anunțat inițial.
”Ședința de Guvern de astăzi – am avut mai multe teme pe ordinea de zi din partea Ministerului Mediului. Aș vrea să încep cu plafonarea prețului la materialele lemnoase necesare pentru încălzirea în sezonul rece. În urma discuțiilor din coaliție și deciziei cu privire la plafonarea prețului, astăzi am aprobat această ordonanță de urgență prin care prețul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguș și resturi de lemn se stabilește la 400 de lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete se stabilește un preț maxim de 1.500 de lei pe tonă cu TVA inclus. Și la pelete/peleţi, în funcţie de cine cum folosește terminologia, terminologia oficială este pelete, maximum 2.000 de lei pe tonă cu TVA inclus”, a declarat ministrul Mediului.
De plafonare vor beneficia circa 3 milioane de gospodării, potrivit premierului Nicolae Ciucă, cel care a venit cu propunerea ca prețul să fie plafonat la 400 de lei/mc de lemne, nu la 500 de lei.
”Această măsură vine în sprijinul cetățenilor care sunt afectaţi de creșterile de preț de pe piața națională. Aceste creșteri sunt generate, pe de o parte, de situația internațională pe piața lemnului. Creșteri similare se constată pe toate piețele europene. Ne influențează în mod negativ și războiul, pentru că am avut cantități uriașe de lemn importate din Ucraina și această incertitudine a afectat inclusiv piața națională. Este nevoie de un asemenea demers în susținerea cetățenilor care, pentru sezonul de iarnă, folosesc lemnul ca resursă în gospodărie”, a mai spus Tanczos Barna.
Plafonarea prețurilor la lemnele de foc este o măsură adoptată printr-o Ordonanță de Urgență, aprobată de cabinetul Ciucă.
Conform notei de fundamentare a OUG privind plafonarea prețului la lemnul de foc, în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.