• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mâncarea delicioasă – noul simbol turistic al Transilvaniei. Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”: 7-9 octombrie, în județul Harghita

    Roxana Dobre -

    Bucătari, antreprenori din industria HoReCa, producători locali și pasionați de preparate și gusturi tradiționale se reunesc între 7 și 9 octombrie în județul Harghita pentru un eveniment menit să pună bucătăria Transilvaniei pe harta gastronomică internațională.

    Festivalul „Taste of Transylvania Food Festival 2022” își propune să înceapă un nou capitol în cultura culinară transilvăneană, să contribuie la redescoperirea tradițiilor din bucătăria de odinioară, dar și să promoveze gusturile, aromele și preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale țării. Nu în ultimul rând, evenimentul va atrage în zona Harghitei turiști interesați de gastronomie și de experiențe culinare cu totul și cu totul inedite și va contribui la dezvoltarea acestui județ recunoscut atât pentru natura și peisajele unice în România, cât și pentru preparatele secuiești absolut delicioase.

    Festivalul se va desfășura în una dintre cele mai frumoase destinații ale Transilvaniei, satul de vacanță Boroș din Harghita. Boroș este alcătuit din 14 case tradiționale restaurate, care oferă cazare, spațiu pentru eveniment și o experiență unică pentru toți participanții. Aici se află și o șură pregătită pentru evenimente, o terasă acoperită, o moară de apă și o capelă deosebită, satul fiind alegerea ideală pentru celebrarea tradițiilor gastronomice din Transilvania.

    Gastronomia – șansa de afirmare turistică a Transilvaniei

    Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundației Pro Economica și vine în completarea eforturilor făcute de asociație pentru a pune în legătura micii producători din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri și pentru a dezvolta conceptul “from farm to table” și în România.

    “Avem nevoie de cât mai multe punți construite între producători, operatorii turistici și consumatori, care să întregească astfel întregul concept “de la fermă la furculiță” și evenimente precum Festivalul Gastronomic „Gusturile Transilvaniei” nu fac decât să obișnuiască turiștii români și pe cei străini cu bogăția gastronomică a României” a declarat Monika Kozma, Director Executiv Fundația Pro Economica.

    De la ce a pornit ideea Festivalului Gastronomic „Taste of Transylvania”

    Considerat a fi un proiect comun care aduce laolaltă bucătari, antreprenori și producători din regiune, Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania” are la bază trei repere importante.
    În primul rând, acesta reprezintă punctul de întâlnire a cinci etnii din zona Transilvaniei: maghiari, români, sași, armeni și evrei care trăiesc aici de mai multe decenii și care și-au adus contribuția proprie la o gastronomie diversă și complexă, astfel că, în prezent, bucătăria transilvăneană are o identitate bine definită.

    În al doilea rând, conceptul festivalului își găsește inspirația și în cartea lui Kövi Pál, un imigrant maghiar, fostul proprietar și director a faimosului restaurant Four Seasons din New York și un actor principal pe scena gastronomică din această metropolă timp de aproape patru decenii. Volumul lui – „Ospăț transilvan – istorie, gastronomie, legende și tradiții din cea mai remarcabilă regiune din Europa Centrală” (1985) – este o referință culinară de valoare pentru cei care încearcă să creeze o punte de legătură între istorie și modernitate, între practicile vechi și metodele noi.

    Nu în ultimul rând, programul Festivalului Gastronomic „Taste of Transylvania” va include tradiții, demonstrații ale unor abilități specifice regiunii, dar și prezența producătorilor locali și a produselor realizate de ei. Astfel, cei prezenți vor descoperi, printre altele, arta preparatelor fermentate (de exemplu, ciorba armeno-transilvăneană iconică, Angadjabur, e bazată pe un amestec de lapte și verdețuri fermentate), diferite plante sălbatice, metode speciale de preparare a pâinii, dar și secretele gătitului pe foc deschis.

    Invitați speciali la Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”

    Pe lângă programul de activități gastronomice, festivalul va avea și o serie de bucătari de renume din România, cum ar fi Chef Andrei Chelaru, Chef Mihai Toader sau Chef Alex Petricean. De asemenea, la eveniment vor participa și invitați speciali din Ungaria, profesioniști din industrie, cum ar fi András Jókuti, Zsófi Mautner, Lajos Bíró, Szabolcs Szabadfi, Dávid Pallag sau Szilárd Tóth, premiat recent cu o stea Michelin.

    Fundația Pro Economica Alapítvány are ca obiectiv principal îmbunătăţirea nivelului de trai al familiilor din România

    Fundația Pro Economica Alapítvány este o organizație care are ca obiectiv principal îmbunătăţirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condiţiilor de viaţă economică, socială, culturală şi religioasă, bazată pe cercetări ştiinţifice şi tehnice. Scopul programelor demarate de către Fundație este de a crea un climat economic prielnic dezvoltării afacerilor locale, prin păstrarea tradițiilor și valorilor din regiune.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou