• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Petre Daea a anunțat numărul fermierilor care intră la plata avansului din subvenții!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Petre Daea a anunțat numărul fermierilor care intră la plata avansului. Subvenții de 1,3 miliarde euro pregătite pentru plata avansului plătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), de la 16 octombrie. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că banii vor intra în conturi pentru 790.000 de fermieri români.

    ”Timpul ne ajută să executăm atât lucrările de investiții, cât și cele din câmp, privind însămânțarea culturilor din aceasta toamnă. Ploile căzute în ultima perioada creează condiții pentru lucrarea solului. Începând de luni (17 octombrie n.r) vom acorda subvențiile în avans, atât pentru producția vegetală cât și pentru zootehnie. Suntem pregătiți pentru virarea a 1,3 miliarde euro către cei 790.000 fermieri români”, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea pe pagina sa de Facebook.

    Ministrul, pe șantier, la sistemul de irigații Giurgiu-Răsmirești

    Anunțul privind plata avansului pentru subvenții a fost făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în contextul unei vizite pe care a efectuat-o împreună cu directorul general al ANIF, Cornel Popa, la punctul de lucru de la SPA Pietrișu.

    „Împreună cu directorul general al ANIF, Cornel Popa, m-am deplasat la punctul de lucru de la SPA Pietrișu, urmărind stadiul lucrărilor de investiții privind impermeabilizarea canalelor, reabilitarea stației de pompare și lucrările de decolmatare de la Dunăre. Am urmărit ritmul de execuție având în vedere condițiile prielnice pentru efectuarea lucrărilor ce ne dau posibilitatea să le realizam la timp și chiar în avans. Din discuțiile de la fața locului am fost încredințați de constructor că aceste lucrări vor fi finalizate cu un an mai devreme, asigurându-l la rândul nostru, că îi punem la dispoziție sumele necesare prevăzute în contract. Urmărim în fiecare zi ritmul în care se desfășoară lucrările de reabilitare a sistemului de irigații din cele 26 șantiere de lucru”, a mai transmis Petre Daea.

    APIA va începe plata subvențiilor, din 16 octombrie

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara avansul pentru subvențiile pe suprafață și cap de animal, după ce Hotărârea de Guvern privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumurilor a fost publicată în Monitorul Oficial.

    Documentul prevede care sunt schemele pentru plățile directe ce vor intra în campania 2022 la plata avansului care începe la 16 octombrie. Astfel, fermierii vor primi direct în conturi 70 la sută din următoarele subvenții:

    a) schema de plată unică pe suprafață;
    b) plata redistributivă. Intervalele de suprafață pentru care se acordă plata redistributivă pentru anul de cerere 2022 sunt următoarele: a) primul interval: între 1 ha și 5 ha inclusiv; b) al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv.
    c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru înverzire;
    d) plata pentru tinerii fermieri.

    Cuantumurile pe hectar pentru plățile directe, pășuni sau alte culturi, au intrat în vigoare iar oficial APIA poate începe plata. Sumele intră în conturile fermierilor în lei, chiar dacă subvențiile au fost calculate de APIA în euri, iar cursul valabil pentru aceste an este de 4,9490 lei.

    Astfel, subvențiile care intră direct în conturi pentru campania 2022 sunt:

    -SAPS – Plată unică pe suprafață: 96,279 euro la hectar adică 476,487 lei la hectar. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 333,541 lei/ha;
    -Plata redistributivă – 1-5 hectare: 5,00 euro la hectar adică 24,745 lei la hectar. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 17,321 lei/ha. Plata redistributivă – 5-30 ha: 48,718 euro la hectar adică 241,1073 lei la hectar. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 168,775 lei/ha. 
    -Plata pe înverzire: 58,530 euro la hectar adică 289,668 lei la hectar. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 202,768 lei/ha.
    -Tineri fermieri: 48,139 euro la hectar adică 238,243 lei la hectar. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 166,770 lei/ha. 

    Citiți și: Calculator avans APIA 2022. Plată de maxim 175,67 euro/ha și de minim 112,87 euro/ha

    Ce sume intră în conturile crescătorilor de animale

    La plata avansului vor intra în premieră și crescătorii de vaci de lapte și cei de taurine de carne și bivolițe. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat care sunt sumele care vor intra pe cap de animal de la 16 octombrie, pentru sectorul zootehnic:

    -Sprijin Cuplat Zootehnic pentru vaci de lapte: Cuantumul este de 347 euro/cap de animal adică 1.717,30 lei/cap de animal. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 1.202,11 lei/cap de animal;
    -Sprijin Cuplat Zootehnic pentru taurine de carne: Cuantumul este de 209,33 euro/cap de animal adică 1.035,97 lei/cap de animal. În avans fermierii vor primi 70 la sută din această sumă adică 725,18 lei/cap de animal;
    -Sprijinul Cuplat Zootehnic pentru bivolițe de lapte: Cuantumul este de 158 euro/cap de animal adică 781,94 lei/cap de animal. În avans fermierii primesc 70 la sută din această sumă adică 547,35 lei/cap de animal.
    -Sprijinul Cuplat Zootehnic pentru ovine/caprine: Cuantumul este de 15,91 euro/cap de animal, adică 78,73 de lei/cap de animal. În avans crescătorii de oi și capre vor primi 70 la sută din cuantumul stabilit pentru campania 2022, adică 55,11 lei pe cap de animal.

    Când intră în conturi primele subvenții

    Conform șefului APIA, plata avansului va începe pe 16 octombrie, iar a doua zi, din 17 octombrie, primii bani vor intra efectiv în conturi.  ”De la data autorizării la plată până când intră banii efectiv în cont este un decalaj de aproximativ 5 zile. Am diminuat acest lucru, pentru că au fost alimentate deja conturile APIA, astfel că în primele zile, orice listă va fi autorizată astăzi, mâine va fi și plătită efectiv. În prezent APIA are în conturi 500 de milioane de euro care vor ajunge pentru primele plăți, a precizat șeful APIA pentru Agro TV.

    Citiți și: Primii fermieri care vor avea avansul APIA în conturi!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere