• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FFExpo 2022, 13-15 octombrie. Anunț despre despăgubirile de secetă pentru cultura porumbului

    Angelica Lefter -

    Vor primi și culturile de primăvară despăgubiri pe hectar pentru seceta pedologică înregistrată în campania 2022? Întrebarea pusă de fermieri a primit răspuns la deschiderea Târgului Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022, care a avut loc joi, 13 octombrie, pe platforma special amenajată la parcul industrial CTPark Bucharest West, de pe Autostrada A1 – București-Pitești, la kilometrul 23, ieșirea de la Bolintin-Deal.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat la Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022, că fermierii care au culturi de primăvară ar putea primi despăgubiri pentru secetă, după ce constatările în teren și procesele-verbale vor fi încheiate.

    (….) La cultura porumbului însă trebuie să definitivăm constatările la fața locului, știindu-se că ei trebuie să facă procese verbale, de către comisiile stabilite prin ordinul prefectului, iar aceste procese verbale trebuie să ajungă să le încheie până pe data de 15 noiembrie. Atunci vom vedea despre ce este vorba, vă vom informa cu datele la zi în așa fel încât să fim în cunoștință de cauză și să-i punem pe fermieri în situația nu de a spera, nu de a-și pune întrebări dacă se întâmplă ceva, ci pur și simplu să se întâmple. Eu v-am spus-o și o repet: Daea nu promite, dar face!”, a explicat ministrul în cadrul Târgului Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022.

    Când intră în conturi banii pentru culturile de toamnă 

    Petre Daea a menționat că actul normativ care se află acum în dezbatere publică, și care alocă 365.638,26 mii lei pentru culturile de toamnă, va intra cât mai curând la aprobare astfel încât sumele să ajungă în conturile fermierilor până la sfârșitul anului.

    ”(….) Noi la această dată am terminat documentația, am creat actul normativ, l-am pus în studiul și în transparență decizională, deci pot să vină să vadă pe site-ul ministerului. Evident că am făcut și demersurile necesare întrucât este un ajutor de stat și să luăm aprobarea de la Comisia Europeană. Când vor veni acești bani, când vom încheia tot ansamblul de acte normative care să ne dea posibilitatea de distribuire a acestor bani, îi vor primi. Noi dorim cât mai repede cu putință, în orice caz, vrem până la sfârșitul anului să vină pentru toate culturile care au fost, culturile de toamnă care au fost afectate”, a anunțat Petre Daea, joi, 13 octombrie.

    Petre Daea: ”Sunt fermieri care nu au recoltat niciun kilogram sau câteva kilograme de grâu la hectar”

    Șeful de la agricultură a dorit să le precizeze fermierilor, jurnaliștilor dar și autorităților centrale și locale prezente la Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022 că banii alocați pentru despăgubiri nu sunt un ”premiu” ci un drept al producătorilor agricoli care au avut pierderi mari pe hectar. În unele județe, a menționat Petre Daea, sunt fermieri care nu au reușit să recolteze niciun kilogram de grâu la hectar.

    ”Banii nu-i ofer eu, aceasta este o pierdere a fermierului de care trebuie să avem grijă! Petre Daea nu oferă, Petre Daea face acte normative pe care le supune atenției Guvernului, sunt aprobate de către Guvern, punem banii la dispoziția fermierilor pentru că a fost un an dificil, ei au pierdut, sunt județe în România care au fost grav afectate, sunt fermieri care nu au recoltat niciun kilogram sau câteva kilograme de grâu la hectar, alții nu au recoltat niciun kilogram de grâu la hectar. Este vorba de Vrancea, este vorba de Buzău, este vorba de Galați, este vorba de Vaslui, județele acestea din partea de est a țării, sud-est a țării, în conul acela de secetă în jurul Vrancei au fost o serie întreagă de greutăți”, a mai punctat ministrul Agriculturii.

    După cum a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru cititorii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierii vor primi în acest an despăgubiri pentru culturile de toamnă, înființate în 2021, care au fost afectate de seceta pedologică, în proporție de minim 30 la sută și maxim 100 la sută. Seceta pedologică din anul 2022 este semnalată atât de Administraţia Naţională de Meteorologie cât și de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, care au emis avertismente și informări cu privire la efectul negativ al temperaturilor ridicate peste limita de confort asupra plantelor, precipitaţii reduse și rezervă de umiditate în sol redusă.

    Despre acest subiect aici: Despăgubiri de secetă 2022: culturi eligibile, condiții, acte necesare, termene limită, sume


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

    Ultimele știri

    Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!