• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale – în fierbere. Tendințe pentru prețul grâului și porumbului

    Roxana Dobre -

    Ce se întâmplă acum cu contractele privind prețul cerealelor, pe bursele importante de tranzacționare. Piața agricolă este în fierbere înainte de discuțiile privind prelungirea acordului pentru exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, care ar urma să expire pe 19 noiembrie.

    Cotaţiile mondiale la cereale înregistrează o scădere prudentă, dar constată, în ultima săptămână, pieţele părând încrezătoare că exporturile maritime ale Ucrainei vor continua, cu nouă zile înainte de expirarea unui acord vital pentru livrările mondiale de cereale, informează AFP, citat de Agerpres.

    Scăderi la grâu și porumb

    Miercuri, la bursa Euronext de la Paris, cotaţia grâului de panificaţie cu livrare în luna decembrie a revenit în jurul valorii de 331 de euro pe tonă, o scădere de aproape 8% faţă de cotaţia de peste 357 de euro pe tonă înregistrată la 1 noiembrie. Tona de porumb se tranzacţiona la 326 de euro, în scădere cu 5% faţă de valoarea înregistrată săptămâna trecută.

    Aceeaşi tendinţă de scădere se înregistra şi la bursa de cereale de la Chicago, unde grâul se tranzacţiona miercuri la 8,248 dolari per bushel, iar porumbul la 6,660 de dolari per bushel.

    ”Teama de săptămâna trecută, când preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a denunţat acordul cu privire la exporturile ucrainene, a trecut iar operatorii mizează pe menţinerea coridorului”, a declarat Damien Vercambre, trader la Inter-Courtage.

    ”Astăzi avem 80 de nave care aşteaptă să fie inspectate în Bosfor, pentru a merge să încarce cereale ucrainene, în pofida aşteptării şi a riscurilor, operatorii continuă să trimită nave”, a adăugat traderul.

    După o scurtă întrerupere, exporturile de cereale din porturile ucrainene de la marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusiei în acordul semnat cu Kievul la finele lunii iulie la Istanbul, sub egida Turciei şi ONU.

    Decizia care ar putea ”dicta” viitorul prețurilor la cereale

    Oficiali de rang înalt ai ONU se vor întâlni cu o delegaţiei a Rusiei vineri, 10 noiembrie, la Geneva, pentru a discuta despre prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi eforturile de facilitare a transporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte din Rusia spre pieţele globale, au indicat miercuri Naţiunile Unite, a anunțat Reuters.

    Acordul, încheiat la 22 iulie şi mediat de ONU şi Turcia, ar putea expira la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina s-ar opune faţă de prelungirea sa.

    O parte-cheie a acordului din iulie este şi facilitarea exporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte din Rusia. ONU a afirmat că exporturile de cereale ruseşti au crescut, dar că sunt necesare eforturi pentru atenuarea efectelor negative ale sancţiunilor occidentale asupra exporturilor de îngrăşăminte.

    Şeful pentru operaţiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, care conduce negocierile legate de exporturile ucrainene, şi secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, care conduce discuţiile privind exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte ruseşti, se vor întâlni vineri cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Verşinin, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

    ”Se speră că discuţiile vor face să avanseze progresele făcute în ce priveşte facilitarea exportului fără obstacole de produse agricole şi îngrăşăminte din Federaţia Rusă spre pieţele globale”, a afirmat purtătorul de cuvânt miercuri.

    Rusia şi-a suspendat participarea la acord timp de câteva zile săptămâna trecută, acuzând Ucraina că l-a folosit ca acoperire pentru a lansa un atac împotriva navelor ruse din Crimeea. Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a negat că s-ar fi aflat în spatele atacului.

    Rusia şi-a reluat între timp cooperarea în acord, dar preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova îşi rezervă dreptul de a se retrage din nou. În acest caz, Rusia nu va împiedica totuşi transporturile de cereale din Ucraina spre Turcia, a spus preşedintele Putin.

    Mai mult de 10 milioane de tone de grâne şi alte produse au fost exportate din Ucraina în baza acordului, potrivit ONU.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!