• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Verile extreme dau naștere unui fenomen păgubos pentru fermieri: insolația fructelor și legumelor. Vezi ce culturi sunt cele mai afectate!

  agrointeligenta.ro -

  Primele șase luni ale acestui an au fost cele mai fierbinți în SUA, iar luna iunie a adus un record de temperaturi despre care Administrația Națională a Apelor și Atmosferei spune că nu au fost niciodată atinse de când se fac măsurători. În timp ce alul de căldură este așteptat să se mențină inclusiv în august, fermierii și-au analizat atent recolta și au reclamat extinderea unui fenomen nou: insolația plantelor.

  Dacă oamenii apelează la aer condiționat, porcii se tăvălesc în băltoace cu noroi, iar vacile se adăpostesc la umbră, fructele din pom sau legumele din câmp nu au nici o modalitate de a se proteja de temperaturile extreme. Din acest motiv, profesorii Universității din Delaware au decis să este momentul să se discute la scară largă despre ce înseamnă insolația plantelor, cu toate cele trei situații în care aceasta afectează recolta.

  Fermierii și specialiștii susțin că prima formă a insolației fructelor și legumelor intervine în momentul în care acestea sunt expuse perioade lungi în soare și ajung să sufere ”necroze”. Din păcate, acestea fac ca recolta să fie imposibil de vândut.

  În a doua formă, cea în care fructele devin maronii în urma expunerii, interiorul își menține proprietățile și doar coaja este afectată doar la nivel de pigmentare. În această situația, vânzarea devine dificilă, întrucât consumatorii nu aleg niciodată aceste legume sau fructe plasate la standul de alimente proaspete din hypermarketuri.

  În cea de-a treia variantă a insolației s-a stabilit să este vorba despre o foto-oxidare, când leguma își pierde pigmentul și se albește, omorându-se astfel și țesutul de sub coajă.

  Având în vedere că în acest an, fenomentul insolației la legume și fructe a fost înregistrat pe arii extinse, s-a putut stabili și care sunt cele mai vulnerabile culturi: pepenele, roșia, ardeiul gars, vinetele, castraveții, merele, căpșunile, zmeura și murele.

  Pentru a proteja aceste plante de soare, fermierii sunt încurajați să găsească soluții care să ferească fructele și legumele de razele puternice ale soarelui de vară. Spre exemplu, în California, Earl Giacolini, un pomicultor cu experiență a ales să plateze iarbă și trifoi printre pruni. Verdeața de la rădăcină reduce căldura și reflectă o mare parte din soare, potrivit revistei Modern Farmer.

  Același pomicultor spune că și modul în care ”modelează” pomii este gândit să apere fructele de ultraviolete. Astfel, coroana are forma unui clopoțel răsturnat, formă care filtrează o parte din lumină și protejează fructele in partea inferioară.

  Și alți pomicultori spun că frunzele sunt soluția pentru a apăra recolta. Acestea trebuie să fie dese pentru a face umbră fructelor. În cazul în care pomul nu este foarte bogat în acest sens, se pot pune pânze sau o peliculă/plasă protectoare.

  În orice caz, americanii sunt convinși că în curând, din cauza evoluției vremii, legumicultorii și pomicultorii vor trebui să ia în serios insolația ca un factor de risc pentru producție și să monteze sisteme de protecție solară.

   


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data la care începe depunerea cererii unice de plată! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!