• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marius Budăi, ministrul Muncii: A scăzut numărul beneficiarilor de ajutor social

    Roxana Dobre -

    Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut la 150.000, de la 400.000, în ultimii zece ani, a anunțat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eradicarea Sărăciei.

    ”Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie”, a explicat ministrul.

    Vestea vine ca o speranță și pentru fermierii care s-au plâns de nenumărate ori că nu găsesc zilieri sau angajați pentru ferme, la culesul fructelor sau pentru îngrijirea animalelor. Aceștia au atras atenția că în cele mai multe cazuri cei care nu au loc de muncă preferă ajutorul social garantat de stat și refuză ofertele de angajare din ferme.

    Din 2023 statul va acorda un venit minim doar persoanelor care se vor înscrie în evidențele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. De altfel, guvernul vrea să elimine noțiunea de ”ajutor social” și să o înlocuiască cu cea de ”ajutor minim”.

    Ministru Muncii a trecut în revista lista ajutoarelor sociale pe care le-au încasat persoanele vulnerabile

    Marius Budăi Ziua a arătat în mesajul său care sunt cuantumurile și schemele de ajutor primite de persoanele vulnerabile în ultimul an. ”Conștienți de faptul că cele mai afectate persoane vor fi tocmai cele care astăzi sunt deja în stare de vulnerabilitate, încercăm să găsim soluții de intervenție rapidă pentru a veni în sprijinul acestor oameni. Așa au apărut, dincolo de formele de sprijin acordate în mod obișnuit (ajutor social, alocație pentru susținerea familiei, ajutoare pentru încălzire și supliment pe tot parcursul anului), pachetul social constând în ajutorul acordat în luna ianuarie pensionarilor cu pensii de până la 1.600 lei ca diferență până la 2.200 lei, ajutorul în cuantum de 700 de lei acordat în luna iulie pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilittați și voucherele sociale în valoare de 250 de lei”, a punctat demnitarul.

    Acesta a completat că fenomenul sărăciei nu ține doar de lipsa banilor ci se extinde și la șansele copiilor din mediul rural să urmeze o formă de învățământ sau chiar educarea părinților de a lăsa copii să studieze.

    ”Din păcate, sărăcia nu este doar monetară. Acest fenomen necesită o intervenție cu mult mai amplă, care înseamnă creșterea șanselor copiilor să urmeze cursurile de învățământ, educarea părinților din aceste categorii vulnerabile, astfel încât să-și trimită copiii la școală nu doar pentru a primi o alocație sau o masă, ci mai ales pentru a le da o șansă pentru viitor. Prin urmare, pentru că soluțiile de intervenție financiară trebuie dublate de o serie întreagă de alte măsuri din domeniile educației, sănătății și locuirii, am decis ca în Legea venitului minim de incluziune să combinăm partea de beneficii acordate cu cea de servicii asigurate. Astfel, oricine solicită acordarea venitului minim de incluziune, automat va fi înscris și ca solicitant de servicii sociale, dar și ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, iar autoritățile sunt obligate să pregătească planuri de acțiune comunitară pentru sprijinirea acestor categorii de persoane”, a conchis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte