• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O familie de fermieri a pus recompensă pe capul hoților care le-au furat baloții de lucernă din câmp

    Angelica Lefter -

    O familie de fermieri a pus recompensă pe capul hoților care le-au furat baloții de lucernă direct din câmp. Au fost sustrași 26 de baloți ce se aflau pe proprietatea exploatată de Ferma Voina, iar administratora fermei, Ileana Voina, a anunțat că oferă recompensă pentru prinderea hoților.

    Administratorii Fermei Voina oferă recompensă celor care pot da informații despre cei care au sustras 26 de baloți de lucernă din câmp, de pe proprietatea fermei. Anunțul a fost făcut public pe un grup de Facebook de fermiera Ileana Voina, inginer zootehnist, din satul Pricaz, comuna Turdaș, județul Hunedoara, care administrează împreună cu copiii săi o afacere de familie, practic un lanț integrat, de la creșterea de animale și producerea de furaje până la produsele finite vândute în propriul magazin din municipiul Orăștie.

    ”Ferma Voina din Pricaz oferă recompensă pentru informații care pot ajuta la identificarea hoților care ne-au furat circa 26 de baloți de lucernă în această săptămână de pe holdele de lucernă aflate lângă Sites și Lazul Turdaș în sat Pricaz, Hunedoara”, a scris Ilena Voina.

    26 de baloți a câte 400 de kilograme fiecare, sustrași noaptea direct din câmp

    Furtul a avut loc în seara de duminică spre luni – 16/17 octombrie, iar la acțiune au participat mai multe persoane, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ileana Voina.

    Fermiera a specificat că baloții erau destinați hranei pentru animalele din fermă, mai exact 850 de ovine și 112 bovine.

    ”Lucerna era în al doilea an, avem suprafața pe 3 exploatații în familie, adică fiecare cu casa lui, cu exploatația lui, și împreună administrăm o fermă de vreo 850 de ovine și de 112 bovine. Avem și o cooperativă. În ceea ce privește lucerna, avem vreo 40 de hectare puse, pentru că avem nevoie de furaje la animale”, a spus Ileana Voina.

    Hoții au acționat în grup și au venit la locul faptei cu o mașină de teren cu remorcă

    Fermiera din Hunedoara a explicat pe lag cum crede că s-au desfășurat furtul.

    ”Eram la a treia coasă, care a fost mai bună decât prima și a doua, care au fost un dezastru. Avem o presă foarte bună, băiatul meu face baloții foarte bătuți așa, fiecare bucată are cam 400 de kilograme. Nu i-am adus acasă pentru că a plouat și am zis să-i lăsăm să se usuce. Ne-au furat în noaptea de duminică spre luni, 26 de baloți. După ce am văzut că ni i-a furat, am dus restul de 80 și ceva de baloți, că producția a fost mai mare, dar cam 30% ne-au furat. Au lăsat urme, se vedeau urmele de mașini de teren probabil însoțite de o remorcuță mică. Probabil au pus 2-3 scânduri să urce baloții, cred că au fost mai multe persoane, 3-4 oameni, pentru că baloții sunt foarte grei. Acum, și în anii trecuți se mai furau, dar nu se cunoștea, noi facem în jur de 4.000 de baloți pe an cu paie, cu soia, mai cumpărăm și de la alții paie de orz, de ovăz, de grâu și le balotăm și pe acelea că sunt multe animale și ne trebuie”, a menționat fermiera Ileana Voina pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Valoarea baloților furați se ridică la peste 10.000 de lei. Ileana Voina spune însă că aici nu este inclusă munca și costurile cu motorina, destul de ridicate.

    ”Au furat baloți în valoare de peste 10.000 de lei. Acum, dacă luau 2-3 baloți, poate nici nu mai apelam la oamenii legii, să fie sănătoși cu ei, dar au luat 26 și asta înseamnă că valoarea unui balot este de 400 de lei, deci mi-au furat de peste 10.000 de lei. Nu mai pun munca și motorina consumată la cosit. Anul acesta într-o campanie am băgat anul acesta 10.000 de lei doar în motorină. La 3 coase, 30.000 de lei, pentru că trebuie cosit, greblat, balotat, transport. În zonă la noi s-a mai furat și în alți ani”, a spus femeia fermier.

    Recompensă pentru cei care oferă informații care să ducă la prinderea hoților

    Fermiera este dispusă să ofere o recompensă de 1.500 de lei pentru cel care va oferi informații care să ducă la depistarea hoților.

    ”Recompensa constă în 1.500 de lei pentru cei care oferă informații care să ducă la prinderea hoților. Noi am mai primit informații, dar știți cum este, poate să vină oricine să spună că cineva a adus baloți acasă, dar cum poți să te duci peste ei? Doar poliția poate. Dar a devenit o practică, în fiecare an cuiva îi sunt furați baoții, cred că mai și vând din ei”, a explicat femeia.

    Oamenii legii verifică toate camerele de luat vederi de pe drumurile publice pentru a-i identifica pe hoți

    Imediat ce furtul a fost constatat de către proprietari, au fost chemați oamenii legii. Au venit, au constat și acum cercetează toate camerele video ce ar fi putut surprinde mașina de teren cu baloții pe drumurile publice.

    ”Am făcut plângere la poliție. Au venit polițiștii și au constatat la fața locului furtul, au fotografiat urmele. Au spus că vor verifica pe camere, pentru că sunt camere la intrare ăn Simeria, în Orăștie, pentru că n-au putut merge decât pe aceste două drumuri și pe Mărtinești, un drum spre Călan. Noi bănuim că hoții au fost scoși printr-o anumită parte și de acolo au încărcat cu un încărcător de tractor, probabil au fost ajutați de cunoștințe. Ei au acționat pe sărite, i-au luat din două talale, aproape că nici nu îți dădeai seama că lipsesc dacă nu mergeai la fața locului. Sincer, nu am speranțe prea mari să fie găsiți hoții!”, a spus crescătoarea de animale.

    Hrana pentru animale, o problemă în acest an și pentru fermele mai mari

    Problema lipsei hranei pentru animale a fost prezentă și în ferma Voina, mai ales că animalele au stat pe stabulație mai bine de două luni, iar pășunile practic au fost uscate.

    ”Gândiți-vă că noi am ținut pe grajd din iulie până în septembrie, mai bine de 2 luni de zile tot efectivul de vaci, 118 capete care au mâncat efectiv din baloți și din porumb. Nu a fost pășune. Noi avem pășune dar în lunile iulie, august…pășunea arde, e pârjolită”, a arătat inginerul zootehnist, Ileana Voina.

    Ferma Voina vinde produse lactate și brânzeturi și intenționează să deschidă un punct de sacrificare

    Femeia fermier a spus că afacerea familiei este în curs de dezvoltare. Astfel, de la procesarea și vinderea laptelui, Ferma Voina va avea din primăvară și un punct de sacrificare a animalelor.

    ”Suntem o fermă destul de mare, avem peste 200 de hectare cu pășuni cu tot. Noi lucrăm în principal terenurile pentru furaje. Producem lactate, am avut 2 proiecte, avem un mic magazin cu produsele noastre în Orăștie. Facem procesare la tot ce înseamnă lapte, brânzeturi, smântână. Avem în intenție să facem un punct de sacrificare, să vindem carcasă, avem autorizație și pe măcelărie, dar deocamdată am tăiat doar miei de Paști. Acum avem acest proiect cu abatorul, sperăm până la primăvară să îi dăm drumul. Banii sunt insuficienți, cu toate că finanțarea este 100%, dar materialele s-au scumpit între timp, am pus o grămadă de bani și de la noi. Avem și Cooperativa Voina Agrofarm, băiatul meu este președinte”, a conchis fermiera Ileana Voina pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou