Prefect: Dosar penal pentru un fermier care nu a anunțat că i-au murit porcii de pestă porcină africană
Roxana Dobre -Dosar penal pentru un fermier care nu a anunțat că i-au murit porcii de pestă porcină africană. Mai mult, din cauză că focarul nu a fost raportat, acesta s-a extins și a cauzat infectarea suinelor din una dintre cele mai mari ferme de porci din România.
Dosar penal pentru fermierul în exploatația căruia s-a descoperit focarul primar potențial din județul Timiș, care a dus la îmbolnăvirea altor porci dintr-o fermă unde au fost omorâte 40.000 de capete.
Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că în cazul focarului de Pestă Porcină Africană (PPA) identificat la o fermă mare din județ a fost descoperită sursa inițială a bolii. Este vorba despre o exploatație care la începutul lunii septembrie a îngropat 30 de animale bolnave pe un câmp.
”Un nou focar de pestă porcină a fost declarat la Parța, la o exploatație particulară. Aproximativ 30 de porci au fost îngropați în câmp, la doar 10-20 cm sub pământ, încă din luna septembrie. Ca urmare a anchetei epidemiologice și din declarațiile proprietarului, reiese că boala era prezentă încă din primele zile ale lunii septembrie. Porcii îngropați vor rāmâne pe loc şi chiar acum se lucrează la acoperirea lor prin crearea unui taluz de 3 metri înălțime, împrejmuit de gard. Dacă proprietarul ar fi anunțat din timp, probabil că nu ne-am fi aflat azi în această situație, cu 40.000 de porci sacrificați. Acum s-a deschis un dosar penal”, a notat prefectul pe pagina sa.
Apel către fermierii care suspectează că au porcii bolnavi de PPA
Prefectul de Timiș a făcut un apel la crescătorii de porci, să fie mai responsabili și să anunțe imediat dacă suspectează că în exploatația lor există vreun focar de PPA. ”Fac încă un apel proprietarilor de porci să anunțe imediat orice suspiciune de pestă”, a spus Mihai Ritivoiu.
Reamintim că pestă porcină africană a lovit la o mare fermă din România, ferma Smithfield din localitatea timișeană Parța. Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului și a fost lichidat efectivul existent în exploatație de 39.000 de capete de suine.
Despre acest subiect, aici: Pestă porcină africană la o mare fermă. Aproape 40.000 de porci urmează să fie uciși