• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Florin Purtan folosește Fosfix și Azofix pentru ca grâul său să aibă hrana necesară

    Adrian Radu -

    Fosforul și azotul sunt două elemente esențiale pentru orice cultură agricolă. Deblocarea fosforului din sol și fixarea azotului atmosferic îi ajută pe fermieri să aibă profit la final de recoltat. Este și cazul lui Florin Purtan, un fermier timișean, care utilizează cu succes produse de la Chemark pentru a le oferi plantelor hrana necesară.

    Florin Purtan trăiește și lucrează pâmântul în vestul țării, la Nerău, în județul Timiș. Este asociat cu un prieten și împreună au grijă de 200 de hectare de teren. Cultura mare este la mare preț pentru Purtan, care folosește 1 hectar și pentru legumicultură și are și animale.

    Grâul este cultura preferată a fermierului timișean. La pregătirea terenului, a folosit 200 kg de îngrășământ 15-15-15, încorporat cu un combinator. La prima erbicidare, a aplicat Fosfix, de la Chemark, în doză de 2 litri la hectar. “De ce Fosfix? În 2019, un coleg de la Chemark ne-a recomandat Fosfix la terenurile noastre. În următoarea campanie agricolă am observat pământul foarte ușor, fiind un pământ mai greu. Și am avut o răsărire foarte uniformă la floarea-soarelui, credem noi că datorită Fosfix, floarea-soarelui a reușit să răsară în proporție de 100%”, a declarat Florin Purtan.

    Prin intermediul bacteriei Bacillus aryabhattai, Fosfix eliberează fosforul blocat în sol sub formă de fosfați în fosfor disponibil pentru plante, înlocuind astfel cantități mari de îngrășăminte pe bază de fosfor. În acest fel, fermierii reduc din cheltuielile anuale cu fertilizările. Fosfix stimulează dezvoltarea sistemului radicular al plantei, activitatea microorganismelor din sol și îmbunătățește asimilarea elementelor nutritive de către plante.

    Fosfix are o fereastră largă de aplicare, pornind de dinainte de semănat până în stadiile timpurii de dezvoltare a culturii, cât timp plantele nu au închis rândurile. Acest produs se poate combina cu orice produs de protecția plantelor și este certificat și pentru agricultura ecologică. “Pământul devine mai afânat și plantele au fosforul disponibil și au rădăcinile puternice. Fosfix îl folosim în fiecare an toamna la grâu și primăvara la culturile primăvară, la culturile de prășitoare, floarea-soarelui, porumb. Comparativ cu anul trecut, când am aplicat 300 kg de triplu 15 la hectar la cultura de grâu, anul acesta am aplicat doar 200 kg de triplu 15 la hectar și, după cum bine se vede, cultura arată bine, la fel de bine ca anul trecut, datorită Fosfix”, a completat Purtan.

    Nu doar la grâu a dat rezultate Fosfix, ci și la floarea-soarelui. Fermierul din Nerău a avut o medie de producție de 3.800 kg/ha, pe un teren în care an de an răsărirea era slabă. Fosfix se poate aplica împreună cu Azofix, un alt produs de la Chemark. Cum îi spune și numele, Azofix fixează azotul atmosferic și îl transformă în azot accesibil plantelor. Din nou, cheltuielile fermierilor cu îngrășămintele pe bază de azot sunt reduse în urma aplicării Azofix.

    Azofix stimulează sinteza hormonilor de creștere și a vitaminelor B, dar și activitatea biologică din sol. Aplicarea Azofix reduce cantitatea de nitrați din sol, prin eliberarea treptată a azotului amoniacal. Acest produs este recomandat pentru toate culturile în doză de 1-2 l/ha, înainte de semănat și până la închiderea rândurilor. Și Azofix este certificat pentru agricultura ecologică. “Datorită faptului că am avut rezultate foarte bune cu Fosfix, ne gândim să folosim și Azofix la culturile de primăvară, floarea-soarelui, porumb. Sperăm să reducem cantitatea de azot utilizată la culturile de primăvară”, a concluzionat Florin Purtan.

    Toate informațiile despre caracteristicile produselor Fosfix și Azofix pot fi consultate pe site-ul www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării