• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție-bonus prin APIA pentru micii fermieri cu suprafețe până în 50 de hectare

    Roxana Dobre -

    Subvenția achitată în conturi prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru fermierii care au între 1 și 50 de hectare. Producătorii agricoli vor primi începând din 2023 o plată unică pe hectar care va avea un cuantum maxim estimat de 60,73 euro/hectar de anul viitor.

    Sprijinul redistributiv pentru venit se va acorda din 2013 sub forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil și se va plăti prin APIA pentru exploatațiile agricole cuprinse între 1-50 ha. De precizat că în prezent suprafața maximă pentru care se plătește această subvenție este de 30 de hectare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt condițiile din 2023 pentru Sprijinul redistributiv pentru venit.

    Plata pentru fermele între 1-50 ha. Beneficiari

    CRISS se adresează fermierilor care au o suprafață cuprinsă în intervalul 1-50 ha. Pentru a evita apariția condițiilor artificiale (fermieri care își vor diviza fermele în scopul obținerii sprijinului oferit prin această intervenție), sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității va fi acordat fermierilor care nu și-au fragmentat exploatațiile după 2020.

    Cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă vor fi reglementate prin legislația națională. Pentru perioada 2023-2027 suprafață planificată pentru care se acordă sprijinul este 3.748.473 ha.

    Plata pentru fermele între 1-50 ha. Condiții

    CRISS se adresează fermierilor eligibili pentru plata BISS. Adică:

    – Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este “fermier activ”;
    – Să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha;
    – Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
    – Ȋn cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

    Se elimină subvenția diferențiată pentru fermierii mici, care dețin până în 5 hectare

    În prezent plata redistributivă se achită pentru 2 intervale, între 1-5 ha și 5-30 ha, pentru prima situația achitându-se un cuantum fix de 5 euro/ha sumă ce va crește la o sumă maximă estimată de 60,73 euro/ha.

    În PNS se precizează că în urma analizei datelor din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) pentru plăți directe gestionat de APIA, rezultă că în anul 2020 fermele cuprinse între 1 și 50 de hectare au  însumat 758.512 de exploatații adică circa 97,1% din totalul de 781.246 de fermieri. Fermele mici de la 1-50 ha reprezintă majoritatea exploatațiilor din România.

    ”Acordarea plății redistributive pentru exploatațiile cu dimensiunea între 1-50 ha, constituie un sprijin suplimentar pentru o suprafață de 3.748.473 ha (39% din total area înscrisa în IACS), gestionată de majoritatea fermierilor (97%) care contribuie la susținerea vitalității spațiului rural. Intervenția CRISS este complementară cu Intervenția BISS, cu eco schemele adresate sectorului vegetal, cât și cu alte scheme de sprijin cuplat din sectorul vegetal și zootehnic”, se arată în noul document pentru subvenții.

    Plata pentru fermele între 1-50 ha. Cuantumuri estimate până în 2027

    Potrivit celor menționate în PAC, având în vedere suprafața determinată IACS din Campania 2020 pentru fermele cuprinse între 1-50 ha, respectiv de 3.748.473 ha, pentru anul 2023 cuantumul indicativ de plată este de 50,61 euro/ha sau maxim 60,73 euro/ha în anul 2023, ajungând la 54,16 euro/ha în anul 2027.

    La stabilirea celor două posibile valori, de cuantum minim și maxim s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare fondurilor neutilizate, astfel, cuantumul minim a fost stabilit la 90% din valoarea cuantumului unitar planificat rezultând o subvenție minimă de 45,549 euro/ha (în 2023), iar în cazul stabilirii cuantumului maxim s-a ales o pondere de 120% din valoarea cuantumului unitar planificat rezultând la 60,73 euro /ha (2023), ipoteză ce a fost păstrată pe întraga perioada de programare.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte