• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tarifele pentru tarabele din piețe, majorate. Unele prețuri se dublează pentru producători

    Angelica Lefter -

    Se majorează tarifele pentru tarabele și serviciile de care beneficiază producătorii care vând în piețe. Unele scumpiri vor ajunge și la 100%, adică prețurile se vor dubla.

    Tarifele pentru toate serviciile din piețe se vor majora chiar și până la 100% de anul viitor, a fost anunțul municipalității din Iași, care a menționat că majorări în această direcție nu au mai fost făcute de 5 ani.

    Membrii Consiliului Local Iași au dezbătut în data de 31 octombrie 2022, în ședința ordinară, proiectul pentru majorarea tarifelor din piețele locale, potrivit bzi.ro.

    Din 2023 taxele pentru închirierea tarabelor și cele pentru parcare vor crește. De asemenea, vor fi tarife mai mari pentru piețari chiar și la grupurile sanitare din piețele din Iași. Comercianții din piața de animale de companie sau din cea auto vor avea și ei de plătit tarife mai mari.

    Piețarii vor plăti mai mult pentru serviciile din piețe, din 2023

    Membrii Consiliului Local Iași, au dezbătut problema majorării tarifelor pentru Ecopiața S.A., la data de 31 octombrie 2022.

    Prețurile ar urma să se dubleze în anumite cazuri. Existența locurilor de parcare, extinderea acestora, tarifele practicate în piețe, taxa pentru folosirea grupurilor sanitare, toate vor fi majorate.

    ”Toată gestiunea o face o societate comerciala ce administrează piețele. Vorbim de 32 locuri de parcare. Pe mine mă doare sufletul de pensionarii ce vin cu mijloacele de transport în comun. Ideal ar fi ca locul de parcare să fie si mai scump, încât cel ce vine și ia o cantitate mare de produs să i se pară ideal să vină cu mijlocul propriu de transport. Trebuie să găsim o cale ca elementele de natură socială pe care le invocați să își găsească o metodă echilibrată de a fi rezolvate. Trebuie să avem o abordare corectă” a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

    A fost propus un amendament potrivit căruia tariful de parcare va crește de la 2 lei pe oră la 5 lei pe oră, iar proiectul de hotărâre privind majorarea tarifelor Ecopiața S.A. împreună cu amendamentul propus a primit vot favorabil.

    Majorări cuprinse între 20% și 100 % în piețele din Iași

    Și tarifele pentru utilizarea tarabelor din piețe urmează să crească. În piețele Alexandru cel Bun, Nicolina, CUG, Hala Centrală, Independenței și Păcurari ar urma să fie majorat tariful de la 25 de lei pe zi pentru o tarabă, cât este în prezent, la 30 de lei.  Pentru vânzătorii de lactate tariful era de 30 de lei pe zi, iar acesta ar urma să fie majorat cu 5 lei.

    Utilizarea grupurilor sanitare din interiorul piețelor costa până acum 1 leu pentru o persoană, iar acum va urma să fie majorat 100%, în consecință va costa 2 lei folosirea grupurilor sanitare.

    Cei ce vând produsele agroalimentare direct din autovehicule, ar urma să plătească cu 25% mai mult. Până în prezent aceștia plăteau 120 de lei pe zi pentru autovehicul, iar cu noile majorări vor plăti 150 de lei.

    Rezervarea unei tarabe va costa 180 de lei lunar

    Rezervarea unei tarabe sau a unui loc de vânzare de maxim 5 metri pătrați va fi taxată cu 180 de lei pe lună.

    În vara anului 2022, municipalitatea aviza un proiect de lege pentru acordarea unei gratuități pentru tarabele din zona pieței Dacia, astfel că până la finalul anului, comercianții nu vor plăti cei 20 de lei pentru o tarabă.

    Noile tarife din piețele din Iași au fost anunțate din timp de reprezentanții municipalității întrucât acestea nu au mai înregistrat nici o majorare din anul 2017. De asemenea, tarife mai mari pentru Ecopiața S.A. vor fi înregistrate și de comercianții ce vor să vândă un autoturism în piața auto. Aceștia vor plăti pentru expunerea unui autoturism suma de 240 de lei pe lună.

    În prezent, S.C. Ecopiața S.A. are în administrație următoarele obiective: piețele agroalimentare de pe raza municipiului Iași, târgul de mașini, târgul de cherestea, târgul de animale de companie și păsări exotice, bazarul și talciocul. Având în vedere majorarea cheltuielilor și a taxelor locale, indicele de inflație din ultimii 5 ani, cheltuielile salariale ale personalului precum și creșterea prețurilor de închiriere s-a propus majorarea tarifelor a serviciului unic de întreținere, administrare și exploatare a piețelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto