RWA Raiffeisen Agro România, jucător important în piața de îngrășăminte
Adrian Radu -Piața îngrășămintelor a avut un 2022 încărcat de provocări. Un context tulbure a dus la creșterea prețurilor la aceste produse, iar situația este încă departe de a avea o finalizare. RWA Raiffeisen Agro România este unul dintre jucătorii de top din agribusiness-ul din țara noastră și vine cu soluții pentru fermieri.
RWA Raiffeisen Agro România a crescut organic de la înființare. Are acum aproape 100 de angajați, iar cifra de afaceri se situează la aproape 90.000.000 de euro. O mare parte din această sumă se datorează îngrășămintelor pe care compania le distribuie către fermierii din țara noastră.
Aplicarea de îngrășăminte este o etapă esențială în viața unei culturi. “Se poate nuntă fără lăutari? Așa este și cu îngrășămintele. Nu există producții agricole fără ajutor, iar cel mai mare ajutor vine din partea îngrășămintelor chimice, organice, minerale, biologice. Trebuie aplicat îngrășământ pentru a asigura hrana oamenilor, populația fiind în continuă creștere”, a declarat Bogdan Radu, CEO RWA Raiffeisen Agro România.
Portofoliul de îngrășăminte al RWA este variat. Sub umbrela Grow Balance, compania a dezvoltat o serie de fertilizanți foliari specializați pe diferite culturi. Astfel, fermierii pot alege între Super Azot 32, 10.10.10+Microelemente, Bor 11%, Cereale, Oleaginoase, Porumb, Evolution Pack, Seed Booster și Zn 6% EDTA. Fiecare produs are o formulă precisă care îl face să aducă un aport esențial în dezvoltarea ulterioară a plantelor de cultură.
RWA Raiffeisen Agro România are și îngrășăminte solide, și anume Epso Top și Epso Microtop, dar și un îngrășământ organic pe bază de gunoi de păsări 100% fermentat, pe nume Bio-Fer Natur 4-3-3. Fermierii trebuie să fie foarte atenți la planurile pe care și le fac, mai ales în contextul în care mari fabricanți de îngrășăminte din Europa nu mai funcționează din cauza valurilor de crize care au venit în ultima perioadă. “O sa intrăm în competiție cu piețe pe care nu le știm, America de Sud, India, Pakistan, Bangladesh, care cumpără organizat, centralizat la tot felul de licitații. Europa a fost beneficiara unor producții interne, dar nu în competiție cu aceste țări. Dacă producătorii europeni vor rămâne închiși, o să ne batem cu India pe uree și cu Brazilia pe DAP. Lumea ar trebui să se pregătească. Sfatul meu e să facă achiziții mici și dese”, a continuat Bogdan Radu.
RWA Raiffeisen Agro România va face tot posibilul pentru a le oferi fermierilor din țara noastră toate îngrășămintele de care au nevoie pentru profituri importante la final de an agricol. Compania se consideră un jucător regional, cu o activitate localizată în jurul bazelor create în vestul țării și în Câmpia de Sud. În acest fel, partenerii RWA pot beneficia rapid de produsele de care au nevoie.
Nu mai puțin de 70% dintre fermierii care au lucrat din 2015 cu RWA au rămas loiali companiei. Un punct forte al relației dintre cele două părți este faptul că RWA le oferă agricultorilor servicii prin care le ușurează munca. “Cei mai mulți parteneri preferă de multe ori să compenseze input-urile cu recolta, cu agro-valuta, cum se spune. Am preluat modelul din Austria și putem susține cooperativele cu baze de stocare, cu valorificarea produselor, cu servicii de curățare și întreținere a cerealelor”, a explicat Bogdan Radu.
CEO-ul RWA Raiffeisen Agro România a făcut și o analiză a situației agriculturii din țara noastră, oprindu-se asupra punctelor forte și a celor slabe. Comparativ cu fermierii din alte state europene, agricultorii români au suprafețe mari pe care le pot lucra și de pe care pot scoate recolte importante. “Fermierul român ar trebui să dea ora exactă în agricultură”, crede Bogdan Radu.
Suprafețele extinse și poziționarea României la Marea Neagră plus faptul că suntem o țară membră UE și NATO au dus la o deschidere a fermierilor către tehnologii și produse noi. Iar pasul următor ar fi implementarea instrumentelor care definesc agricultura de precizie. “Roboții sunt deja aici. Am văzut câteva companii din România care testează sau se joacă cu ideea de a comercializa roboți. Și noi cochetăm cu asta. Pentru cultura mare, roboții mai au de așteptat, dar pentru legume sunt deja roboți care pot face lucrări, nu-ți mai trebuie zilieri”, a adăugat Bogdan Radu.
La capitolul puncte slabe, omul din fruntea RWA Raiffeisen Agro România vede lipsa de predictibilitate din ecosistemul agricol românesc. “E un haos general. Totul pleacă de la reguli, iar nimeni nu mai știe care sunt regulile jocului. Fiecare joacă după regulile lui. Unele țări pot lua directivele europene și să le transpună și să joace după ele. Noi nu. Noi avem regulile noastre și le schimbăm cum ne place jocul”, a concluzionat Bogdan Radu.
Toate detaliile despre RWA Raiffeisen Agro Romania, dar și despre produsele companiei pot fi găsite pe www.raiffeisen-agro.ro.