• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi angajări la stat. S-au deblocat 477 de posturi la APIA, AFIR și ANIF

    Roxana Dobre -

    Angajări la trei agenții importante din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat la finalul ședinței de miercuri, 2 noiembrie, că Executivul a aprobat un memorandum privind ocuparea prin concurs sau examen a 477 de posturi vacante.

    ”(…) Există o decizie pe care Guvernul a luat-o și o implementăm. Este deja cu efecte produse în privința reducerii cheltuielilor. E vorba de acel procent de 10% în care toate ministerele s-au încadrat. În privința concursurilor organizate în diverse instituții publice, din perspectiva justificării pe care o cereți, de cele mai multe ori, a fost vorba de rațiuni care țin de absorbția banilor europeni. După cum știți, România are la dispoziție până în 2029 aproximativ 90 de miliarde de euro. N-o să intru în toate detaliile, dar o bună parte din acești bani nu mai țin de exercițiul financiar care e aproape de încheiere, în 2023 decembrie, ci de PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență n.r), cele 30 de miliarde de euro la care se adaugă alte multe zeci de miliarde de euro care vin prin programele operaționale aferente cadrului financiar multianual pe care deja l-am început”, a explicat Dan Cărbunaru.

    Mai multe agenții din subordinea MADR vor face angajări

    Potrivit reprezentantului Guvernului, pe lista instituțiilor care vor avea posturi libere se află Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR),  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

    ”Datele pe care le-am arată că, defalcat pentru cele, ca să mă refer exact la situația de la Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale are 150 de posturi vacante de execuție, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – 249 de posturi vacante și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – 78 de posturi vacante sau temporar vacante, toate de execuție. Absorbția banilor europeni, prin intermediul APIA și AFIR, dar și nevoia de a ocupa locurile rămase vacante la ANIF, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, sunt legate de atingerea unor obiective importante și am văzut cu toții în această vară cât de important, spre exemplu, a fost să avem de-a face cu un sistem de irigații funcțional. Așadar, este nevoie de repunerea în funcțiune a stațiilor de pompare ca urmare a lucrărilor de reparații și întreținere din cadrul programului național de reabilitare a infrastructurii pentru rețeaua principală de irigații din România și alte obiective care au o finanțare importantă, asigurată din banii europeni, această finanțare având nevoie de oameni care să o poată gestiona”, a mai adus precizări Dan Cărbunaru.

    Purtătorul de cuvânt al Guvernului a completat că a fost nevoie de o decizie a Guvernului privind posturile libere deoarece angajările la stat sunt momentan înghețate iar unele ministere au solicitat să se deblocheze.

    ”(…) Au mai existat situații în care a fost nevoie de angajarea unor specialiști, chiar și în condițiile în care, după cum știm că a fost blocată practic această procedură de angajări. Dar punem în balanță, pe de o parte, interesul public de a aduce bani europeni în România, 90 de miliarde de euro, comparativ cu sumele pe care România le-a avut până acum de gestionat, pentru că se suprapun cele trei tipuri de finanțări, cadrul financiar în curs, PNRR și cadrul financiar care urmează să fie implementat. Toate aceste lucruri au generat o nevoie suplimentară în sistem pentru a absorbi acești bani, deci, în cea mai mare parte ne aflăm în fața unor astfel de situații și de aceea și vedeți punctual anumite memorandumuri în care diverse instituții solicită angajări pentru a putea gestiona situațiile cu care se confruntă”, a conchis Dan Cărbunaru.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!