• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arendă, concesiune sau atribuire directă a unui teren agricol de la ADS: diferențe

    Roxana Dobre -

    Diferența dintre concesiune, arendare sau atribuirea directă a unui teren agricol care aparține statului. Cele trei forme de închiriere a suprafețelor au fost ”definite” de directorul general adjunct al Agenției Domeniilor Statului (ADS) în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, ediția din 3 noiembrie.

    Potrivit șefului ADS, George Sava, terenurile libere de contract administrate de agenție pot fi concesionate, arendate sau atribuite direct fermierilor în funcție de situația juridică a acestora. În cazul concesiunii de teren agricol acesta se poate încheia prin contracte făcute pe 20 de ani cu posibilitatea prelungire cu încă 10 ani. Pentru arendare însă contractul se încheie pe un an calendaristic până ADS se asigură să situația juridică a terenului respectiv este clară.

    ”Concesiune înseamnă 20 de ani plus încă 10 ani prelungire pentru contracte după care se intră într-o nouă procedură de licitație. Iar în cazul arendei vorbim de fiecare an, pe câte un an calendaristic până în momentul când ne asigurăm că situația juridică a terenului respectiv este clară îl putem scoate pentru concesiune. Dacă, spre exemplu, peste doi ani se zile se termină procesele și se spune că instituția noastră, ADS, poată să scoată în continuare licitație terenurile respective pentru că sunt libere se sarcini, atunci suprafețele pot intra în zona de concesiune. Deci arenda este o formulă intermediară să îi spunem pentru că este clar că nu putem lăsa aceste terenuri nemuncite și impactate sunt câteva mii de hectare, teren bun agricol. Noi la nivel național am început o amplă acțiune de identificare, de inventariere pe bune a acestor suprafețe de teren care pot fi arendate”, a explicat George Sava pentru sursa citată.

    Acesta a completat că terenurile statului mai pot fi atribuite și direct, în cazul suprafețelor cu pomi fructiferi, livezi sau grajduri pentru creșterea fermierilor.

    ”Mai avem și atribuirea directă către deținătorii de active și aici vorbim de pomi fructiferi, livezi sau grajduri în care să crească animale care de asemenea se încheie contracte de 20 de ani plus 10 ani posibilitate de prelungire. Moment după care se reia ciclul de atribuire”, a specificat Sava.

    Terenuri blocate pentru concesiune din cauza unor procese deschise de fermieri

    George Sava a menționat că o parte dintre suprafețele scoase de ADS la licitație nu pot fi concesionate din cauză că fac obiectul unor procese deschise de fermieri în Instanță iar până la o decizie definitivă a judecătorilor terenurile nu pot fi închiriate pe mai mult de un an.

    Chiar în aceste zile am semnat scoaterea la licitație a unor suprafețe care au făcut obiectul unor licitații în luna noiembrie 2021 dar ca urmare a unui control de la Ministerul Agriculturii s-a constatat că nu au respectat procedura la momentul respectiv pentru a continua licitația care a fost anulată dar în schimb participanții care obținuseră caiete de sarcini și depuseseră documentele au considerat că au fost nedreptățiți și au cerut în Instanță reluarea licitației. Instanța urmează să dispună dar pe toată perioada procesului eu nu voi putea să scot terenul la concesiune”, a explicat George Sava.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro. Ediția completă cu George Sava o puteți viziona aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii