• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plata subvențiilor ANT la hectar și animale. Termen la APIA pentru virarea banilor către fermieri

  Roxana Dobre -

  Când intră în conturi plățile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal și ce zootehnic. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, ediția din 31 octombrie, că fermierii vor primi subvențiile achitate din bugetul statului român la cel mult o săptămână după ce bugetul pentru anul 2023 va fi aprobat.

  ”Singurii care nu intră la plata avansului APIA, asta trebuie să știe și fermierii, sunt cei care au strict doar ANT aici mă refer fie la sectorul vegetal, fie la sectorul zootehnic, acele ajutoare naționale tranzitorii, pentru că acestea sunt strict din bugetul național, iar aceste subvenții se plătesc din bugetul anului următor depunerii cererii unice. Deci, în momentul în care se va aproba bugetul pentru anul 2023 APIA este pregătită să introducem cuantumurile de plată și să facem și aceste plăți. Și aici fermierii trebuie să știe că un beneficiar care are ANT este blocat strict ANT-ul, dar restul sumelor de bani le primește”, a explicat Adrian Pintea în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Fermierii cu ANT-uri nu sunt blocați pe alte scheme de plată 

  Potrivit șefului APIA, fermierii care au scheme de plată pentru ANT-uri nu sunt blocați pe autorizarea altor bani pentru subvenții, cum ar fi plata pe suprafață sau plățile compensatorii.

  ”După cum fermierii știu toate schemele de plată, cu excepția ANT-urilor sunt din fonduri europene, bani care sunt puși la dispoziție de statul român și rambursați ulterior de Comisia Europeană în baza cererilor transmise de noi. În privința strict a ANT-urilor, aceste scheme sunt achitate din bani naționali Dacă bugetul este aprobat anul acesta posibil să dăm banii și spre sfârșitul anului. Lucrând o grămadă de ani în agenție, s-a dat în anii anteriori, dar foarte târziu. Dacă bugetul național este aprobat la sfârșitul acestui an, în ianuarie, imediat trebuie făcută o hotărâre de Guvern. Sigur, sunt niște pași tehnici și de legislație care trebuie făcută, dar imediat, în ianuarie se vor da acești bani. După ce se aprobă bugetul, imediat, în foarte scurt timp, în maxim o săptămână dăm drumul și la aceste plăți. Un fermier care are și ANT și sprijin cuplat zootehnic, ANT-ul este blocat la plata avansului, dar SCZ-ul îl primește. În cerere acolo unde nu se acordă avans se pune cuantum zero iar în dreptul schemei pentru care se acordă plata se pune calculul care a fost deja aprobat”, a arătat Adrian Pintea.

  Conform acestuia, fermieri care au strict ANT sunt undeva în jur la 40.000 de beneficiari.

  Pentru anul 2021 subvențiile acordate schemelor ANT, vegetal și zootehnie s-au plătit fermierilor pe 4 martie 2022. Cuantumurile care au ajuns în conturile fermierilor sunt:

  VEGETAL

  -ANT 1 – culturi în teren arabil: 11,94 euro/ha;
  -ANT 2-3 – in /cânepă pentru fibră: 8,60 euro/ha;
  -ANT 4 – tutun: 2.584,54euro/ha;
  -ANT 5 – hamei: 355,82 euro/ha;
  -ANT 6 – sfeclă de zahăr: 78,13 euro/ha.

  ZOOTEHNIE

  -ANTZ 7 – sector lapte bovine: 19,04 euro/ha;
  -ANTZ 8 – sector carne bovine: 66,28 euro/ha;
  -ANTZ 9 – ovine / caprine: 4,73 euro/ha. 

  Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro. Ediția din 31 octombrie cu Adrian Pintea poate fi urmărită complet aici:


  Te-ar mai putea interesa

  Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Fermierii vor fi despăgubiți cu 3.500-4.000 lei/ha pentru culturile calamitate Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE