• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii aflați la control care încasează avansul APIA din subvenții

    Roxana Dobre -

    Fermierii aflați la control încasează avansul APIA din subvenții. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA, Adrian Pintea a anunțat că fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție pot intra la plata avansului care se efectuează până pe 30 noiembrie.

    Fermierii care s-au aflat la controalele pe teren sau teledetecție au banii pentru subvenții în conturi, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția din 31 octombrie. Șeful agenției a dat asigurări că și în acest an fermierii eșantionați pentru verificări se află pe listele de plată, verificările încheindu-se la data de 30 septembrie.

    ”Fermierii care au fost în eșantioanele de control sunt în două situații: cel de la controlul clasic unde toate controalele au fost finalizate la data de 30 septembrie astfel încât în perioada 1 octombrie – 15 octombrie toate centrele județene au avut obligația ca acele rapoarte de control pe care le-au întocmit la fața locului să fie introduse în sistemul informatic, astfel încât să poți vedea dacă este corect, nu e corect să se stabilească suma cuvenită pentru fermieri. Acest lucru s-a realizat de către toate centrele județene, astfel încât și cei din eșantionul de control clasic au intrat la plata avansului. Iar pentru teledetecție situația a fost similară”, a explicat șeful APIA pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    La fel ca și în anii precedenți, pentru ca autorizarea la plată să poată fi făcută, exploatația aflată la control trebuie să aibă situația încheiată, cu raport de control adus la cunoștința fermierului. De asemenea, în anii trecuți, plata pentru fermierii la teledetecție s-a făcut numai după ce a fost clarificată/închisă situația tuturor parcelelor din zona controlată.

    Sunt și fermieri care nu se află pe listele de plată ale APIA

    Potrivit directorului general al APIA, fermierii care nu se află pe listele de plată ale agenției sunt cei care au scheme achitate din bugetul de stat, ANT-uri, sau Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenție pentru care fermierii trebuie să depună o serie de documente justificate până în luna mai 2023.

    ”Singurii care nu intră la plata avansului, asta trebuie să știe și fermieri sunt cei care au strict doar ANT, aici mă refer fie la sectorul vegetal, fie la sectorul zootehnic, acele ajutoare naționale tranzitorii, pentru că acestea sunt din strict din bugetul național, iar bugetul național se plătește și deja fermierii noștri știu din bugetul anului următor deci, în momentul în care se va aproba bugetul pentru anul 2023 APIA este pregătită să introducem cuantumurile de plată și să facem și aceste plăți. De asemenea, fermierii care nu au intrat la plata avansului sunt cei din sectorul vegetal care au sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru că aici este și o sumă mai mare de bani, dar sunt și documente suplimentare care trebuie aduse pe parcursul primăverii anului 2023”, a mai spus Adrian Pintea.

    Șeful APIA a transmis fermierilor că agenția își propune să finalizeze mai devreme în acest an plata avansului astfel încât primii bani rambursați de la Comisia Europeană să de întoarcă în conturile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    ”Noi ne propunem termenul limită, repet, este data de 30 noiembrie în an, noi vrem imediat la până estimez eu, undeva până spre mijlocul lunii noiembrie să finalizăm plata avansului, dar procedura este așa: este singura declarație de cheltuieli pe care agenția o face la o lună și jumătate în rest, toate plățile care se fac într-o lună, luna viitoare se raportează la Comisia Europeană și fermierii ce trebuie să știe, pentru că a fost un efort și pentru Guvernul României, care a asigurat 1 miliard de euro totuși, sunt bani. Acești bani sunt de la Guvernul României. Categoric, prin bugetul Ministerului Agriculturii au fost asigurat pentru APIA, la fel nu doar scriptic, ci și faptic, pentru că au fost virați în conturile APIA. Se finalizează la data de 30 noiembrie, perioada limită de plată a avansului. În data de 5 decembrie se face declarația de cheltuieli către Comisia Europeană și sper ca și în declarația anului 2021, în 5 ianuarie ea se rambursează și la fel ca anul trecut sper să fie rambursat în integralitate, fără niciun fel de penalizare asupra statului român, nu asupra fermierilor pentru că ei nu are nicio treabă”, a mai subliniat Adrian Pintea.

    Reamintim că eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată,  a avut un număr total de 56.177 dosare unice pentru care au fost realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    -51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață;
    -5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic;
    -15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.


    Te-ar mai putea interesa

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură