Cererea unică de plată pentru subvențiile din 2023. Ce se întâmplă acum la APIA cu softul pentru noile plăți!
Roxana Dobre -Noile subvenții pentru fermieri, care se vor achita din campania 2023, sunt deja ”în lucru” la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar agenția va trece la o amplă campanie de informare astfel încât fermierii să știe câți bani pot lua, care vor fi condițiile de eligibilitate și ce scheme ”pică” la plata subvențiilor. Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat în premieră în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că agenția intenționează să păstreze același calendar pentru depunerea cererii unice și în noul exercițiu financiar pentru plățile directe și pe cap de animal.
”În primul rând, lucru cel mai important pentru campania anului 2023 este faptul că am reușit și am făcut atribuirea și avem un nou contract al sistemului de dezvoltare al sistemului informatic, pentru că acela este baza, că fără el puteam avea toate legislațiile pământului. Pe următorii 3 ani de zile avem un acord cadru și suntem în linie dreaptă. Și campania de primire a cererilor pentru anul 2023 va demara la data de 1 martie încercăm și toate termenele le vom păstra, 1 martie-15 mai fără penalități, iar pe urmă 25 de zile cu penalități de 1 % pe zi pentru fiecare zi de întârziere, a anunțata Adrian Pintea, în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.
Softul pentru subvenții va fi ”actualizat” de APIA pentru noile plăți
Adrian Pintea a completat că APIA se va ocupa de dezvoltarea softului pentru noile subvenții și a dat asigurări fermierilor că nu au de ce să se îngrijoreze în privința vreunui problemele legate de funcționarea acestuia, așa cum s-a întâmplat în trecut când s-au implementat actualele scheme de plată.
”În ceea ce privește dezvoltarea sistemului, asta este strict treaba noastră, nu-i treaba fermierului. Treaba fermierului este ca în momentul în care vin 1 martie să găsească sistemul informatic. Așa ne dorim, ca toate formele de sprijin pe care le vom acorda în continuare să fie simplificate, cu documente puține, să nu mai aibă cererea 50 de pagini, dacă reușim să fie și mai mică. Iar în momentul în care toate lucrurile acestea vor fi finalizate, să demarăm o amplă campanie în toată țara și astfel încât lumea deja să-și poată face cu o lună, două înainte un plan: Ce vreau să fac eu începând cu 1 martie cu APIA și cu AFIR, de ce nu, cu ambele agenții?”, a mai punctat șeful agenției de plăți.
Adrian Pintea, APIA: ”În PNS nu sunt schimbări majore pentru fermieri!”
În aceeași ordine de idei șeful APIA a explicat că pentru noile subvenții agricole și pe cap de animal fermierii nu vor avea de respectat condiții cu mult modificate față de ce știau din campaniile anterioare.
”Lucru cel mai important pe care fermierii noștri trebuie să îl cunoască, atât cei 800.000 de fermieri care beneficiază în momentul de față de schemele de plată al APIA sau de ce nu, fermierii noi care vor veni în viitorul exercițiu că din suma totală de bani pe care îi avem alocați prin PNS, marea majoritate a banilor din cele 15,8 miliarde de euro aproape 12 miliarde sunt ale APIA.
În ceea ce privesc formele de sprijin, nu există foarte, foarte mari modificări. Sunt anumite scheme, toată lumea, deja toți fermierii noștri din 2007 și până astăzi știau că plata de bază este SAPS. Acum SAPS nu se mai numește SAPS, se numește BISS. Acestea deja sunt niște chestiuni care cu siguranță le vom învăța împreună. Eligibilitate a rămas la fel, cu cel puțin sa ai un hectar, parcela, terenul arabil să fie 0,3 în cazul viilor, livezilor, plantaților de hamei, 0,1. În ceea ce privește măsurile de agromediu, măsurile de agricultură ecologică nu sunt, adică și dacă sunt foarte mici modificări, nu sunt modificări esențiale sau niște modificări majore pe care să nu le înțeleagă”, a mai transmis Adrian Pintea.
Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.