• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Embargo în Est: Ce măsuri anunță Iurie Leancă pentru protejarea producătorilor agricoli din Republica Moldova

    agrointeligenta.ro -

    Un plan de solidaritate cu producătorii agricoli va fi pus în aplicare de către Guvernul de la Chișinău. Premierul Iurie Leancă a anunțat ieri o serie de măsuri care să compenseze pierderile suferite de fermierii moldoveni afectați de blocajul produselor lor pe piața din Rusia.

    Guvernul din Republica Moldova și-a propus să desfășoare mai multe evenimente prin care să sprijine legumicultorii și pomicultorii din țară. Astfel, în cadrul acțiunii „Fructele noastre sunt cele mai gustoase”,începând cu 16 august în toate raioanele vor fi organizate iarmaroace. Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în perioada 27-31 august, vor fi amplasate gherete unde producătorii autohtoni își vor vinde marfa.

    În cadrul acțiunii „Un măr pentru fiecare pasager”, Compania „AIR Moldova” va oferi pasagerilor mere, struguri şi prune achiziționate de la producătorii autohtoni.

    De la 1 septembrie, la grădinițe, școli și armată vor fi împărțite mere în valoare de 20 milioane de lei în cadrul acțiunii „Un măr pentru sănătate”. Ba mai mult, la 30 august va avea loc evenimentul „Plăcinta care ne uneşte”. „Împreună cu colegii din Guvern, voi participa la prepararea unei plăcinte cu mere, pe care o vom denumi sugestiv „Plăcinta care ne uneşte”. Vom invita oamenii să guste din, credem, cea mai mare plăcintă cu mere din istoria Moldovei”, a precizat Iurie Leancă.

    ”80 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe în UE”

    Prim-ministrul R.Moldova a mai subliniat că Executivul oferă susținere tuturor fermierilor care doresc să valorifice noile oportunități comerciale create de Zona de Liber Schimb cu UE, în cadrul căreia până la 80 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe. La fel, au fost identificate noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Apropiat. Premierul a subliniat că măsurile vizează și producția de struguri.„Avem câteva acțiuni preconizate, lucrăm asupra mecanismului, astfel încât atunci când cei care au struguri și vor să îi vândă fabricilor, să fie siguri că va fi un preț minim echitabil oferit de întreprinderi, dar și fabricile să aibă piață de desfacere pentru produsele vinicole”, a declarat șeful Executivului.

    Totodată, Guvernul se află în dialog cu partenerii externi – Banca Mondiala, BEI, Guvernul Poloniei – pentru a orienta programele lor de suport al agriculturii spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor.

    ”Băncile ar putea să diminueze dobânzile pentru creditele fermierilor mici”

    Iurie Leancă a menționat și faptul că Banca Națională a Moldovei a modificat regulamentul cu privire la clasificarea creditelor, oferindu-le băncilor posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor financiare. „Decizia Băncii Naționale urmează să fie publicată în câteva zile, astfel încât va obține un caracter permanent și legal și le va oferi băncilor posibilitatea să vină cu politici mult mai flexibile – reeșalonare, sper chiar și diminuarea dobânzilor, mai ales atunci când este vorba de creditarea fermierilor mici, unde nu a fost gaj, dar dobânzile sunt foarte mari”, a precizat premierul.

    În plus, urmează să fie elaborate unele amendamente la Codul Fiscal, astfel încât, până la 30 noiembrie 2014, asupra fermierilor să nu fie aplice măsurile de executare silită.

    După ce în iulie Rusia a restricționat accesul fructelor și conservelor din R.Moldova, fabricile moldovenești au înregistrat pierderi de aproape 200 de milioane de lei.

    Sursa: RFI


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă