• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltare de plopi energetici în ferma lui Alexander Degianski: ”Celor sceptici le arăt cât este profitul la finalul ciclului de cultură!”

    Angelica Lefter -

    Fermierul Alexander Degianski, la prima recoltare din acest an de plopi energetici. Acesta are cultivată per total o suprafață de 300 de hectare, în comuna Giulvăz, din județul Timiș.

    Deși au existat multe voci care au declarat că plopii energetici nu reprezintă o cultură de succes, iată că fermierul Alexander Degianski a demonstrat contrariul.

    Prima recoltare de plopi energetici în ferma lui Alexander Degianski: următoarele două cicluri vor aduce profit maxim

    Fermierul a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care sunt avantajele unei aseemenea culturi, mai ales acum când deja a început recoltatul.

    ”Celor sceptici nu am decât să le dau fișa culturii, să vadă cât este profitul la final de ciclu, le transmit asta cu mare plăcere, fără să fiu arogant. Aici este puțin mai complicat, nu poți să compari mere cu mere pentru că nu ai cum, compari mere cu pere și în final recoltezi gutui pentru că ai un hectar de plop, faci o creștere anuală de 25-30 de metri cubi de lemn pe an. Deci în 5 ani ajungi pe la 125 de metri cubi de lemn recoltabil. Acești 125 de metri cubi de lemn îi vinzi cu vreo 4.000 de euro. Costurile plantării le faci cu 3.500 de euro aproape, după care dacă socotești următoarele două cicluri, este câștig curat. Eu mă aflu acum la prima recoltare. Am mai recoltat anul trecut, este un fel de planificare pentru că trebuie să ai în fiecare an să recoltezi, nu poți să recoltezi într-un an toată suprafața și după care să aștepți 5 ani. Clienții au nevoie de materie constant și atunci recoltezi în fiecare an”, a menționat fermierul Alexander Degianski pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Recoltare de plopi energetici în ferma lui Alexander Degiasnki 

    Plopii energetici – o variantă pentru consumatorii casnici care vor să înlocuiască gazul sau lemnul

    Plopii energetici iau drumul consumatorilor industriali, însă ar putea la fel de bine să reprezinte o soluție de combustibil pentru a trece iarna și pentru consumatorii casnici, a menționat fermierul timișean.

    ”Dat fiind faptul că suntem primii din România care facem treaba asta, eu zic că e o recoltă decentă. Se poate face mult mai bine, dar am învățat din greșelile noastre și așteptăm ca în viitor să facem producții și mai bune. Vindem către consumatorii industriali și nu numai, pentru că prețurile la gaz, la cărbuni au luat-o în sus. Cu 25 de hectare de plop energetic poți încălzi 5 locuințe de vreo 120 de metri pătrați, neizolate, pe un an de zile, adică în clima românească cu 25 de hectare de plop, încălzești 50 de locuințe un an de zile cub un cost mediu de 5.000 de lei pe an pe locuință, ceea ce nu sună deloc rău”, a arătat fermierul Alexander Degianski.

    Fermierul Alexander Degianski la plantat de perdele de plopi energetici

    Cultura de plopi energetici – o investiție sigură

    Cultura de plopi energetici este ca oricare, însă meritul său este că rareori poate da greș. Seceta o afectează în măsura în care puieții, în primul an de la plantare nu au apă deloc, însă dacă au trecut de acest hop, nu mai pot fi opriți din creștere. După cum a explicat Alexander Degianski, este o investiție sigură și stabilă.

    ”Seceta de anul acesta nu ne-a afectat, doar puieții care au fost plantați anul acesta au avut de suferit, s-au uscat. În primul an trebuie ploi sau irigații, măcar câteva ploi în mai și iunie ca plopii să rămână în viață. Plopii puieți o să-i replantăm, nu avem ce face, este riscul meseriei. Dar plantațiile care au trecut de primul an, acelea nu au moarte din cauza secetei. Plopul energetic este o cultură agricolă, pe un teren agricol, primesc subvenție APIA, ca la grâu și porumb. Anul trecut am recoltat undeva la 60 de hectare. Anul acesta mai avem de recoltat în jur de 80 de hectare. În total o să avem de recoltat câteva mii de metri cubi, adică aproximativ 15.000 de metri cubi. Noi nu vindem la metri cubi, noi vindem energie, vindem Gigajouli. Noi vindem energie, nu vindem lemn. E o conversie, o tonă de plop are în jur de 18 Gigajouli. Prețul este în funcție de cantitate. Plopul energetic se regenerează, așa că va rămâne pentru încă două cicluri de tăiere”, a arătat fermierul timișean, Alexander Degianski, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În luna februarie, publicația noastră vă informa că fermierul Alexander Degianski din județul Timiș a dat startul plantării de noi perdele de protecție formate din plopi energetici în luna februarie a anului în curs. Cei 50.000 de plopi energetici plantați în comuna Giulvăz din județul Timiș urmează să ofere protecție și să înconjoare 2.000 de hectare de teren arabil, după cum declara la acea vreme cunoscutul fermier.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase