• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Termenul pentru ajutoarele de Covid a fost prelungit oficial

    Roxana Dobre -

    Termen prelungit pentru ajutoarele temporare pe care le pot primi fermierii a fost prelungit oficial de Comisia Europeană (CE), printr-o modificare a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19. Decizia a fost comunicată tuturor statelor membre.

    ”Ajutoarele prevăzute în prezenta secțiune pot fi adăugate la ajutoarele regionale pentru investiții care fac obiectul unei notificări și pot fi cumulate cu alte tipuri de ajutoare, în condițiile specificate la punctul 20 din prezentul cadru temporar. Ajutoarele acordate în temeiul Cadrului temporar de criză nu pot fi cumulate cu ajutoarele acordate în temeiul prezentei secțiuni pentru aceleași costuri eligibile. Cuantumul total al ajutoarelor nu poate depăși în niciun caz 100 % din costurile eligibile. Prin urmare, se exclude cumularea cu alte instrumente de ajutor care permit acoperirea unui deficit de finanțare”, se anunță în anunțul Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial.

    Citiți și: Anunț direct de la Bruxelles: Ajutoare majorate pentru fermierii români

    Potrivit sursei citate, ajutoarele se pot acorda până la 31 decembrie 2023. Ajutoarele pentru investițiile anterioare datei de 1 februarie 2020 sunt excluse.

    Comisia reamintește în documentul citat că la 19 martie 2020, a adoptat Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19  („Cadrul temporar privind COVID”), care a fost modificat de mai multe ori pentru a răspunde nevoilor în continuă evoluție din timpul crizei. În noiembrie 2021, Comisia a introdus în Cadrul temporar privind COVID o nouă secțiune 3.13 pentru a permite statelor membre să ofere sprijin pentru investiții cu scopul de a facilita dezvoltarea activităților economice necesare pentru revenirea la o creștere durabilă pe termen lung, depășind efectele economice negative ale pandemiei.

    ”În mai 2022, Comisia a anunțat că va elimina treptat Cadrul temporar privind COVID. În cazul majorității instrumentelor puse la dispoziție, cadrul temporar privind COVID nu a fost prelungit după 30 iunie 2022. Pentru a evita un efect în cascadă disproporționat și a acorda suficient timp pentru introducerea și punerea în aplicare în special a instrumentelor de redresare prevăzute în secțiunile 3.13 și 3.14, secțiunile respective din Cadrul temporar privind COVID au o dată de expirare ulterioară. Secțiunea 3.13 oferă statelor membre posibilitatea de a acorda sprijin specific pentru investiții până la 31 decembrie 2022, iar secțiunea 3.14 permite luarea unor măsuri de sprijin pentru solvabilitate până la 31 decembrie 2023”, se menționează în documentul citat.

    Comisia mai transmite că ia act de deficitul de forță de muncă și de perturbările continue ale lanțurilor de aprovizionare în urma pandemiei de COVID-19. ”Comisia observă, de asemenea, că redresarea economică în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 înregistrează întârzieri și mai mari, date fiind consecințele asupra economiilor statelor membre cauzate de atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. Având în vedere aceste aspecte, Comisia consideră că este justificat să se acorde mai mult timp măsurii care permite sprijin pentru investiții în vederea unei redresări durabile, în scopul atingerii obiectivelor sale”, se mai specifică în documentul CE.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului