• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fabrica de râme americane ”Roșu de California” care produc un super-îngrășământ natural

  Roxana Dobre -

  Fabrica de râme americane Roșu de California reprezintă investiția unui ialomițan din Slobozia Nouă care a început să pună pe piață un îngrășământ natural produs de aceste râme.

  În contextul prețurilor tot mai mari la îngrășăminte chimice, un mic producător ialomițean ar putea da lovitura cu o investiție care a pornit-o de la zero și pentru care sumele cheltuite au fost aproape de minim. ”Fabrica” de râme a fost înregistrată oficial luna trecută de un producător care scoate pe piață îngrășământ organic produs chiar de micile târâtoare. În plus, acestea sunt vândute și pentru pescarii interesați.

  Mica făbricuță a producătorului Gheorghiță Zainea (64 de ani) din Slobozia Nouă, județul Ialomița, nu are nevoie de angajați plătiți și nici de multă muncă asiduă din partea acestuia. Afacerea cu râme merge practic singură iar micile viețuitoare nu sunt hrănite sau îngrijite în vreun fel special având în vedere că porția lor de hrană zilnică o constituie chiar pământul și bălegarul în care trăiesc.

  ”Aceștia sunt „angajații“ mei. Și nu cer concediu!”, și-a început povestea producătorul ialomițean pentru independentonline.ro.

  Fabrica de râme americane ”Roșu de California” produce compost organic și funcționează deja de cinci ani, iar în prezent Gheorghiță Zainea a ajuns să dețină 400 kilograme de râme. Și are în stoc 20.000 litri de fertilizator ecologic. Iar acesta e doar începutul, fiindcă fabrica de râme a fost certificată oficial luna trecută.

  A început cu 256 de râme Roșu de California

  Producătorul de compost organic își desfășoară activitatea într-un grajd care îi aparține iar afacerea de nișă este una la care s-a oprit după multe alte încercări de investiții în sectorul agricol. Faptul că investiția nu presupune asigurarea unei forțe de muncă, angajați pentru care se plătesc taxe și salarii, și nici vreo cheltuială majoră cu începerea afacerii l-au atras pe Gheorghiță Zainea să pună pe picioare micul business.

  Producătorul este la bază tâmplar, meserie pe care o practică în prezent dar despre care spune că nu mai este așa rentabilă cum a fost odată. Drumul către fermă trece prin atelierul lui de tâmplărie. ”Cândva a mers mai bine. Și am făcut de toate în viață. De la construcții, până la tâmplărie. Dar acum 5 ani am cumpărat râmele astea. Le-am primit într-o conservă, 256 de râme. Așa am început. Și nu îmi pare rău. Dacă le cumpăram cum se cumpără acum, le-aș fi pierdut. Ca să înveți să le crești trebuie să experimentezi tu singur. Nu poți să înveți din cărți”, a explicat producătorul pentru sursa citată.

  Ce amenajare este necesară pentru o afacere cu râme

  Pentru a dezvolta o afacere cu râme americane nu este nevoie de o investiție majoră iar acestea nu au nevoie de amenajarea vreunor spații speciale pentru a-și face treaba. Râmele lui Gheorghiță Zainea ”muncesc”  în niște pătule de lemn, de vreo 40 de centimetri înălțime, sub folii de plastic.

  Pentru a produce fertilizatul organic, râmele au nevoie de o condiție minimă de supraviețuire: temperaturi constante, peste 15 grade Celsius. Altfel intră în hibernare.

  Gheorghiță Zainea poate produce 20.000 litri de ferti­lizator ecologic omologat. Rețeta pentru aceasta rămâne ”la secret” 

  Din compostul scos de râmele Roșu de California, producătorul Gheorghiță Zainea produce un fertilizant ecologic, un humus negru ca antracitul.

  ”La acest moment pot asigura o producție de 20.000 litri de ferti­lizator ecologic omologat. Nu-l vând la 38 de lei, cât e el pe piață. Dar un 20-25 de lei/litru tot cer, că e multă muncă. Și nu mai mai întrebați de rețetă, că nu vi-o spun. Tot ce pot să vă spun e că am ajuns la ea experimentând. Nu te învață nimeni cum să faci un produs bun. Trebuie să ai răbdare și să în­cerci tu singur!”, a spus Gheorghiță Zainea.

  Cu ce trebuie hrănite râmele americane Roșu de California

  Producătorul de îngrășământ a dezvăluit totuși un secret: care este dieta râmelor ”de California”. Și ce folosește în plus ca să stimuleze micile târâtoare care au reușit să aducă profit în ferma sa.

  ”Nu e mare lucru. V-am spus că totul ține de experiență. Când le-am luat pe alea 256 de râme, primele, n-am știut ce fac, a fost doar curiozitatea, ziceam că le cresc ca să dau la pește, că eu sunt pescar. Apoi, m-am gândit la ele ca la o afacere. Și mari secrete nu sunt. Ca să ai productivitate, trebuie să le dai gunoi de grajd. Râmelor de California le place gunoiul de grajd. Apoi, dacă vrei să le faci fericite, poți să le dai carton. Celuloza e pentru ele ca desertul. Iar zațul de cafea e afrodiziac. Se bat pe el”, a mai dezvăluit producătorul.

  Afacerea cu râme are și mici riscuri care aduc cu ele pierderi pentru fermă. Acestea sunt însă mici, dacă comparăm cu alte investiții care presupun creșterea animalelor sau păsărilor și care pot aduce pagube și de zeci de mii de euro pentru fermieri.

  ”Am și pierdut, nu-i vorbă. Că n-am înțeles de la început cum și cât trebuie să le hrănesc. De principiu, ele mănâncă orice. Dar contează mult cantitatea, ce le dai să mănânce. Am auzit, de exemplu, că japonezii au importat tone de râme de-astea ca să scape de maculatura pe care o aveau. Și au reușit! Eu n-am îndrăznit să le hrănesc numai cu hârtie. Dar am făcut și eu expe­rimente. În 5 ani mi s-a întâmplat să moară, să intre în hibernare și să nu mai producă. Ba, am auzit și povești despre râme care au plecat din pământ, că nu le-a mai convenit ce primeau. Mie nu mi s-a întâmplat, dar am văzut poze! Pur și simplu se urcă pe pereți!”, a completat Gheorghiță Zainea.

  Fertilizantul ecologic – testat deja de fermieri mari

  Producătorul de fertilizant ecologic a reușit să găsească un fermier dispus să experimenteze produsul său pe suprafețe mari. Și acesta s-a dovedit bun, chiar a făcut minuni, după cum afirmă Gheorghiță Zainea.

  ”Omul ăsta cumpăra de undeva din Moldova, dar nu era mulțumit de ce primea. Și-a tot căutat până a dat de mine. Iar ce i-am vândut eu a fost bun. Și mai ieftin. Așa că am avut încredere să îl omologhez”, a mai explicat producătorul din Ialomița.

  Omologarea costă bani, că piața de profil e strictă dar a meritat. ”A durat un an de zile, au venit niște francezi. Și mi-au aprobat inclusiv eticheta. Așa că acum sunt mulțumit și am curajul să vorbesc despre ce fac. Iar produsul o să îl găsiți în magazine”, a specificat acesta.

  Pe eticheta fertilizatorului lui Gheorghiță Zainea scrie ”Biopartener”.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA Anunț de la APIA pentru fermieri: Verificați-vă conturile, am plătit subvențiile! Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile

  Ultimele știri

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului” Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată