• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amendă de 40.000 lei, aplicată pe loc gospodarilor ce nu permit accesul în curte medicilor veterinari

    Roxana Dobre -

    Verificări în forță la gospodăriile mici care cresc animale. Amenzile pentru crescătorii de animale se aplică pe loc iar exploatațiile pot fi puse sub restricție timp de 14 zile de către autoritățile sanitar-veterinare.

    Orice animal crescut într-o gospodărie trebuie să fie identificat iar aceasta să dețină un cod de exploatație, care se obține de la Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) de care aparține proprietarul, a anunțat într-o conferință de presă, directorul DSVSA Timiș, dr. Flavius Alin Nicoară. În caz contrar, micii gospodari riscă amenzi dar și restricții pe exploatație.

    ”Codul de exploatație este obligatoriu pentru orice cetățean care vrea să crească animale și se obține de la DSVSA-ul de care aparține. Noi avem deja descoperite 25 de exploatații în ultimele 5 zile, din verificări, sunt exploatații care nu sunt înregistrate la direcția veterinară sau sunt înregistrate, dar animalele nu sunt identificate. Pentru că sunt situații în care crescătorul are cod de exploatație dar ori animalele nu sunt identificate sau o parte sunt identificate și altele nu. Crescătorii riscă o sancțiune și respectiva exploatație se poate pune sub restricție timp de 14 zile, de către medicul veterinar, perioadă în care se monitorizează starea de sănătate a animalelor și atunci nu are voie să facă nicio mișcare din respectiva exploatație. De ce se monitorizează? Pentru că animalele nefiind identificate medicul veterinar nu a fost anunțat și nu a apucat să își facă acțiunile veterinare obligatorii. Pentru Gospodăria Populației (GP) sancțiunea este de 600 de lei cu plata la 300 de lei dacă se achită în 15 zile”, a explicat dr. Flavius Alin Nicoară.

    Medicii veterinari ”vânați” de cetățenii nemulțumiți

    Directorul DSVSA Timiș a făcut un apel la crescători să respecte regulile impuse de autorități, mai ales în zonele unde sunt restricții și este interzisă mișcarea sau sacrificarea porcilor. ”În rog din suflet să respecte perioada de 30 de zile până se închid focarele, și să nu sacrifice porcii. Doar așa putem scăpa de boală, în zona noastră”, a fost mesajul acestuia.

    Dr. Flavius Alin Nicoară a ținut să sublinieze că deși primesc mesaje de amenințare, medicii veterinari își vor face în continuare treaba pentru că virusul PPA este o reală problemă pentru fermele mari și mici.

    „Vă citesc mesaje: băgați furca (în medici n.r) dacă vin să vă ia animalele din bătătură. Vedem astfel de amenințări zilnic. Vreau să subliniez clar că nu există nicio conspirație. E doar pestă porcină africană, lipsă de responsabilitate din partea cetățeanului și uneori este și o abordare mai relaxată a autorităților. Cele 8 luni și jumătate de liniște epidemiologică din Timiș au dus, poate, și la o scădere a vigilenței și a crescătorilor din fermele comerciale, și a cetățenilor care își cresc porcii în gospodării. Din păcate, virusul este prezent permanent. Există un rezervor natural de boală, porcul mistreț. Cred că în județul Timiș avem două rezervoare. Avem un rezervor de pestă porcină africană în congelatoarele bănățenilor”, a mai spus specialistul.

    40.000 de lei amendă pentru crescătorii care interzic accesul medicilor în gospodărie 

    Dr. Flavius Alin Nicoară  a avertizat crescătorii că sunt obligați să permită accesul medicilor veterinari în gospodării, pentru controale, iar refuzul acestora le poate aduce o amendă de 40.000 de lei care se aplică pe loc.

    ”În cazul în care un cetățean nu ne permite accesul în exploatație, și deține animale, amenda este de 40.000 de lei, sancțiune care se aplică pe loc. După care o să apelăm la Poliție”, a mai spus specialistul.

    În același context, al existenței virusului PPA, șeful DSVSA Timiș a amintit că în Vietnam se lucrează la un vaccin împotriva pestei porcine africane, însă și dacă va apărea pe piață, acesta nu se va administra în UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale