• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RWA România se extinde în sud-estul țării. A achiziționat baza de depozitare Chirnogeni din județul Constanța

    Adrian Radu -

    RWA Raiffeisen Agro România, distribuitor de inputuri și achizitor de cereale, a finalizat achiziția unei importante baze de depozitare de cereale din sud-estul tării: Chirnogeni, județul Constanța. Chirnogeni va acționa ca punct de colectare rapidă de cereale pentru fermierii din zonă și mai ales pentru export. Timpul de așteptare pentru descărcare a fost optimizat de echipa grupului RWA la maxim o oră, mult sub cel din Portul Constanța, unde timpul de așteptare poate dura câteva zile din cauza fluxului mare de mărfuri.

    „Există un ecart între timpul de preluare al mărfurilor din câmp și transportul lor în port. Preluarea o poți face în câteva ore, dar descăcarea poate dura și trei zile – atât se așteaptă în Portul Constanța. Prin deschiderea punctului de la Chirnogeni vrem să reducem pierderile transportatorilor, personalului din port și mai ales al fermierilor. Baza își propune să fie un buffer în drumul fermierilor către export”, a declarat Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA Raiffesen Agro România.

    Planurile RWA
    În județul Constanța, grupul RWA este deja prezent, încă din 2017, prin vânzarea de inputuri și achiziția de cereale. Compania având în zonă un portofoliu de 90 de fermieri parteneri, cu peste 50.000 ha.

    Cu noua achiziție de la Chirnogeni, RWA își atinge obiectivul strategic al acestui an: deschiderea unui nou punct de depozitare a cerealelor și organizarea unui nou hub logistic pentru distribuția de inputuri agricole în zona de sud-est a țării.

    Achiziția face parte din planul strategic de dezvoltare RWA România: dezvoltarea unei serii de puncte fixe în țară pentru colectarea cerealelor. Dar și pentru consolidarea unor hub-uri utilizate la distribuția rapidă de inputuri agricole în campaniile agricole tot mai dificile.

    Achiziția depozitului de la Chirnogeni a costat 1,4 milioane de euro

    „Silozul va deservi cu prioritate fermierii din zonă. Pe această cale ne asigurăm că fermierii noștri au o fundație trainică, pe care se pot baza la orice punct. Am investit în achiziția acestei locații și vom investi în dezvoltarea ei ca să fim un punct de reper pentru toată zona de sud-est. Prin crearea acestei baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, suplimentul necontractat de marfă îl poate aduce oricând la noi”, a declarat Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA Raiffesen Agro România.

    În următorii ani sunt preconizate investiții de aproximativ 4,5 mil. euro în modernizarea capacităților existente la Chirnogeni, precum și în extinderea acestui punct. Compania va demara anul viitor un proiect pentru creșterea capacității de depozitare cu încă patru celule de siloz, de câte 2.000 t fiecare.

    Despre baza de depozitare Chirnogeni
    Situată în Chirnogeni, județul Constanța, baza de depozitare se întinde pe un teren intravilan de 10 hectare și cuprinde mai multe construcții: birouri, hale de depozitare cu diferite destinații (cereale, îngrășăminte și produse de protecția plantelor), precum și patru celule de siloz cu o capacitate totală de 6.000 de tone. Platformele betonate sunt folosite pentru depozitarea cerealelor în silo-bag.

    „Achiziția a fost efectuată prin majorare de capital, ceea ce demonstrează atât puterea financiară a grupului din care facem parte, cât și hotărârea companiei de a investi pe termen lung în România”, a completat Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA Raiffesen Agro România.

    RWA vizează să achiziționeze locații existente și ineficiente și să le aducă la potențialul lor maxim: prin investiții în utilaje noi și tehnologizare, dar mai ales prin fluidizarea și eficientizarea fluxurilor.

    „Compania mamă, din Austria, este deținută de fermieri. Valorificarea potențialului existent face parte din cultura noastră organizațională. De multe ori preferăm să căutăm posibilități de achiziții pe care să le readucem la viață. La fel au fost abordate și investițiile din Căzănești – jud. Ialomița și Balaci – jud. Teleorman”, a explicat Andreea Hanță unul din principiile pe baza cărora sunt selectate obiectivele de achiziții.

    Achiziția de la Chirnogeni este doar un pas în procesul de extindere în țară a RWA România. Andreea Hanță consideră că sunt foarte multe posibilități de achiziție. Grupul anunță că în 2023 va face minim o achiziție similară cu cea de la Chirnogeni, Constanța.


    „Chiar în momentul de față suntem în discuții pentru o altă achiziție importantă, ce se va finaliza, probabil, în prima jumătate a anului viitor, pentru o bază în partea de vest a țării. Mai sunt și alte tranzacții în analiză, pe care la vom valorifica pentru a ne extinde puterea financiară și know-how-ul” a concluzionat AndreeanHanță, Chief Financial Officer RWA Raiffesen Agro România.

    Despre companie
    RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc un an mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.

    RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.

    Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial