• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florian Ciolacu, CFRO: ”Un fermier care vrea să facă performanță, în primul rând, are un model de afaceri”

    Angelica Lefter -

    Fermierul care vrea să facă performanță trebuie să aibă un model de afaceri, este de părere directorul executiv al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO), Florian Ciolacu.

    Invitat la TVR 1 în cadrul emisiunii Agrostrategia, de miercuri – 9 noiembrie, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Florian Ciolacu, a menționat că într-un an greu, cum a fost anul agricol 2021-2022, fermierii care fac performanță și au tehnologie au realizat că atunci când nu pot să controleze veniturile, este importatnt să aibă o putere mai mare asupra costurilor.

    ”Știm toți, e un an dificil pentru cei care fac performanță în agricultură, plusul de impredictibilitate, de mediu, că a fost secetă, anul ăsta, a fost multiplicat, s-a adăugat la el criza din energie și din punct de vedere al prețului și din punct de vedere al lipsei resursei care s-a manifestat și la nivelul inputurilor, volatilitatea asta a prețurilor, o pierdere a performanței și a capitalurilor și a inputurilor, justificată cumva, așteptată. Dar un an stabil, un an în care fermierii care fac performanță, au tehnologie, și-au dat seama că dacă nu pot să controleze veniturile, pot să aibă o putere mai mare de a influența costurile. Până la urmă aceatsa pare a fi singura strategie de succes pentru ani complicați, precum e anul 2022, plus cei care urmează să vină pe angajamentele care deja vor intra, se vor operaționa prin Planul Național Strategic. Aici mă refer la un buget mai mic decât era de așteptat sau a fost în trecutul ciclului financiar pentru investiții în Pilonul II pentru plățile directe în Pilonul I, o sumă mai mare transferată către angajamentele de mediu, mai mult de 35 % dacă stăm să cuantificăm, bani mai puțini, cheltuieli mai mari, cu o perioadă în care presiunea prețurilor este mare și, din păcate, costurile de logistică dublate, costurile de inputuri, costurile de energie nu au fost premiate de prețuri echivalent mai mari la cereale, dar cu o, cred, cu posibilitatea asta de a își revedea modelul de management al fermei. Mă refer la ferme, la fermierii care fac performanță, la fermele comerciale care pot alege tehnologii, pot face inclusiv integrarea tehnologiilor existente și folosirea acestor beneficii ale agriculturii digitale 4.0 pentru a-și controla costurile”, a explicat la directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu.

    Fermierii au nevoie de mai multă informație procesată pentru a ști cum și când să vândă cerealele

    Invitatul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, a punctat că fermierii mari și medii trebuie să fie cât mai informați și în ceea ce privește sectorul asigurărilor, dar și al momentelor cheie din businessul pe care îl administrează, având în vedere anul dificil agricol în care seceta și schimbările climatice au avut influențe considerabile asupra producțiilor, la care s-au adăugat și schimbările din planul socio-economic generate de răzoiul din Ucraina.

    ”Mai multă informație bine procesată pentru a ști când, cum să vândă cerealele, au serviciu de consultanță din partea noastră, o mai bună înțelegere a gestiunii riscului prin asigurări. Suntem singura asociație de fermieri care e coproprietarul unui broker de asigurări cu cea mai mare cotă pe piața asigurărilor, cu câteva mii de clienți permanenți, care cred că înțeleg această simbioză între Club și broker, asigurarea gestiunii riscului cu consiliere, consultanță de care pot beneficia și premergător încheierii poliței de asigurare, dar și în cazul nefericit al întâmplării unei calamități, cu transferul acesta de finanțare din partea broker-ului pentru programele Clubului, în special cele care țin de formare, cele care țin de educație”, a opinat Florian Ciolacu.

    Florian Ciolacu, CFRO: ”Agricultura este domeniul care beneficiază de atenția cea mai mare și cea mai diversă din punct de vedere al instrumentelor de susținere”

    Specialistul a arătat că afacerea unui fermier trebuie privită din trei unghiuri de performanță și că totul depinde de viziunea fermierului pentru a-și transforma afacerea într-una performantă.

    ”Dacă privim din punct de vedere al performanței un parametru cu mai multe dimensiuni: o performanță economică, o performanță socială și o performanță de mediu. (…) Dacă privim monocolor, adică dacă judecăm doar pe criteriul suprafaței lucrate și doar pentru cultură mare, într-adevăr, aici judecarea performanței se face în raport cu tehnologia de care beneficiezi și suprafața pe care lucrezi, iar aici sunt calcule matematice, simple. (…) Agricultura este de departe domeniul care beneficiază de atenția cea mai mare și cea mai diversă din punct de vedere al instrumentelor de susținere. Deci, dacă te uiți, vorbim de politici publice, dacă te uiți la aceste posibilități, afacerea ta poți să o transformi într-una performantă, gândind, punând împreună capacități diferite de ce vorbeam mai devreme. Mono-cultură, să zic monoculoare. Adică cultură mare” a mai declarat Florian Ciolacu la Agrostrategia.

    Fermierii care vor performanță au un model de afaceri

    Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, a întărit ideea că fermierii care doresc să facă performanță au un model de afaceri deja conturat și știu să își planifice tehnologiile astfel încât producțiile să fie urmărite îndeaproape. Totodată a opinat că în prezent există instrumente financiare pentru a dezvolta o afacere în agricultură.

    ”Un fermier care vrea să facă performanță, în primul rând, are un model de afaceri, știe să-și planifice, știe că tehnologiile pe care le alege influențează foarte mult producția și urmărirea pe parcurs a culturilor. În al doilea rând, trebuie să și urmărească, în condițiile astea dificile din ziua de astăzi, fiecare procent care poate să-i afecteze producția. Serviciile pe care le poate utiliza sunt o parte importantă din beneficiile de care poate beneficia, pe care le poate pune în mișcare. În același timp, are la dispoziție tehnologii noi care înlocuiesc în bună măsură resursa umană (…) Există instrumente de sprijin financiar și instrumente conexe, inclusiv indirect alocate pentru domeniul agriculturii – și mă uit înspre apeluri de proiecte pentru IMM-uri care privesc asigurarea energiei din surse regenerabile, care privesc creșterea capacității de procesare acolo unde e cazul, care privesc formarea de resurse umane. Sunt foarte multe instrumente de sprijin care, pe un model de afaceri și cu o viziune, fac o fermă care astăzi el a început, să se transforme într-o fermă performantă. Există posibilitatea să crești în ecosistemul unor fermieri mari, transformându-te tu, ca fermier mic, în acest ecosistem”, a declarat Florian Ciolacu.

    Colaborarea între fermierii mari și cei medii și mici există în prezent

    Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români a menționat că există actualmente fermieri mari care înțeleg ideea de disponibilitate și colaborare cu fermierii mai mici, dând exemplul irigațiilor, o sferă în care toți actorii implicați, fie că sunt mari sau mici trebuie să colaboreze.

    ”Eu cred că există foarte multe exemple care susțin această idee de disponibilitate și de înțelegere diferită. Gândiți-vă numai la sistemele de irigații care presupun o înțelegere a unor actori foarte mici, cu medii și cu foarte mari, pentru a lucra împreună ca să pună în mișcare o infrastructură pe care au preluat-o într-un OUAI”, a arătat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”