• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a decis: Ajutor de până la 250.000 euro/fermă pentru îngrășăminte!

    agrointeligenta.ro -

    Ajutor de până la 250.000 de euro pe fermă – sprijin pentru fermierii afectați de creșterea costurilor la îngrășăminte. Măsura face parte dintr-un pachet complex prezentat de Comisia Europeană pentru sprijinirea agricultorilor în contextul valului de scumpiri din ultimele 12 luni.

    Uniunea Europeană vrea să cheltuiască 450 de milioane de euro pentru restabilirea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor minerale. Nu vor lipsi ajutoarele publice pentru fermierii europeni și producătorii de îngrășăminte. Măsurile planificate pe termen scurt au inclus și o propunere destul de radicală din partea Comisiei Europene: vânzarea îngrășămintelor de către instituțiile publice la prețuri mai mici decât prețul de cumpărare de la producător.

    Comisarul Wojciechowski în conferință de presă (foto: farmer.pl)

    Comisarul Wojciechowski: Prețul îngrășămintelor cu azot a crescut cu 149%

    Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a anunțat ieri, miercuri, 9 noiembrie, un plan de restabilire a disponibilității și accesibilității îngrășămintelor în UE. El a indicat acțiuni pe termen scurt și lung, subliniind că în urma războiului din Ucraina, fermierii europeni au resimțit puternic efectele economice ale agresiunii ruse.

    ”În perioada septembrie 2021 – septembrie 2022, prețul îngrășămintelor a crescut cu 149% în cazul îngrăşămintelor cu azot, cu 254% când vine vorba de prețul fosfaților și cu 141% când vine vorba de prețul carbonatului de potasiu. Din cauza prețurilor ridicate la îngrășăminte, costurile producțiilor agricole au crescut. Potrivit datelor Eurostat, comparând trimestrul II 2021 cu trimestrul II 2022, creșterea costurilor de producție în agricultură s-a ridicat la aproximativ 40%, iar creșterea prețurilor la produsele agricole a fost de aproximativ 25%, ceea ce dovedește că fermierii nu au putut să compenseze prețurile în creștere ale îngrășămintelor. Doar în trei țări din UE creșterea mijloacelor de producție a fost compensată integral de creșterea prețurilor la produsele agricole. Acestea sunt Estonia, România și Cehia. În restul Comunității, nu se pune problema echilibrării costurilor de producție suportate de fermieri”, a declarat comisarul Wojciechowski, citat de publicația poloneză Farmer.pl.

    Statele pot asigura un ajutor de maxim 250.000 de euro pe fermă

    În perspectivă pe termen scurt, comisarul a descris măsuri menite să asigure disponibilitatea imediată și accesibilitatea îngrășămintelor.

    ”Producătorii de îngrășăminte sunt o verigă cheie în industria alimentară, așa că ar trebui tratați ca o prioritate, garantându-le acces continuu la gaze naturale, în cazul în care acestea sunt raționale. Avem, de asemenea, instrumente financiare care vor atenua dificultățile imediate, cum ar fi cadrul de criză pentru ajutorul de stat. Acestea permit statelor membre să acorde ajutor public fermierilor și producătorilor de îngrășăminte. Extindem cadrul ajutorului de stat. Suma totală aprobată a ajutorului public în cadrul programului depășește 450 de miliarde de euro, adică este de trei ori mai mare decât bugetul anual al Uniunii Europene (aceasta este suma totală a ajutorului plătit de statele membre din propriile bugete împotriva războiului din Ucraina, nu numai pentru agricultura și industria alimentară, se ține cont de întreaga economie – n.r.). Acesta este cazul majorității statelor membre. Am reușit deja să dezvoltăm 18 programe în valoare de 3,5 miliarde de euro, adică mai puțin de 1% până acum. În conformitate cu acest cadru de acțiune, va fi posibil să se acorde sprijin companiilor, producătorilor de îngrășăminte. Aici, suma maximă este de 150 de milioane de euro. În ceea ce privește exploatațiile agricole, se va putea acorda sprijin până la maximum 250.000 de euro”, a explicat Wojciechowski.

    Îngrășămintele vor putea fi vândute fermierilor sub prețul de producție

    Janusz Wojciechowski a atras atenția și asupra propunerii unui mecanism care nu a mai fost implementat la nivelul UE, adică vânzarea îngrășămintelor de către instituțiile publice la un preț mai mic decât prețul producătorului. ”Există o propunere foarte specifică în comunicare ca statele membre să analizeze posibilitatea, care va fi aprobată de CE, ca instituțiile publice să ia în considerare opțiunea de a cumpăra îngrășăminte și de le a oferi fermierilor îngrășăminte la un preț mai mic. Dacă sunt oferite la același nivel, atunci nu va fi sprijin public, iar dacă produsele sunt oferite la prețuri mai mici, atunci va fi clasificat drept ajutor public”, a explicat Wojciechowski.

    Bani din rezerva de criză: 450 de milioane de euro pentru fermierii din UE

    O altă opțiune pe care Comisia o va lua în considerare este punerea în aplicare a unei măsuri excepționale finanțate din rezerva PAC, rezerva de criză în 2023. ”Avem aici până la 450 de milioane de euro care pot fi puse la dispoziția acelor fermieri care au suferit cel mai mult din cauza costurilor ridicate de producție. Există o posibilitate de cofinanțare de către statele membre la nivelul de 200%. Poate fi, de asemenea, un sprijin concret și eficient. Statele membre iau o decizie aici, iar Comisia Europeană este pregătită să activeze această rezervă de criză”, a subliniat oficialul european.

    Potrivit analizei Comisiei Europene, principalele domenii de îmbunătățire în ceea ce privește funcționarea UE ca parte a îmbunătățirii disponibilității și prețurilor îngrășămintelor sunt: ​​eficiența, sustenabilitatea, rezistența și transparența.

    ”Îmbunătățirea situației în aceste zone va aduce beneficii economice pentru fermieri, precum și pentru ecosistemele noastre și pentru mediu. PAC joacă un rol cheie în aceste domenii și aici intră în joc planurile strategice. Până acum, am aprobat 13 planuri strategice. Instrumentele PAC pot reduce dependența fermierilor de îngrășămintele artificiale, de exemplu, agricultura de precizie poate fi folosită aici”, a spus Wojciechowski.

    Unele state UE au redus consumul de îngrășăminte, fără pierderi de producție

    Acesta a subliniat că regretă faptul că tema agriculturii de precizie nu a fost suficient marcată în Planurile Strategice Naționale. ”Sunt puțin dezamăgit că doar șase planuri strategice definesc agricultura de precizie ca o schemă ecologică. Iar în planurile pentru 2024 pot fi finanțate investiții în agricultura de precizie. Diseminarea agriculturii de precizie este foarte importantă, deoarece va reduce utilizarea îngrășămintelor. Același lucru este valabil și pentru agricultura ecologică și planurile de management al nutrienților. Acestea sunt instrumente care pot fi utilizate ca parte a Planurilor Strategice, iar în declarație precizăm că, dacă statele membre propun vreo modificare sau modificare a planurilor lor strategice, Comisia Europeană, printr-o procedură rapidă, este capabilă să susțină toate modificările propuse care va reduce dependența de îngrășămintele minerale”, a spus el

    Wojciechowski a dat exemplul Finlandei, care în ultimul deceniu a redus semnificativ utilizarea îngrășămintelor, fără a înrăutăți eficiența producției agricole. ”Sistemul poate fi îmbunătățit, de exemplu, în Finlanda în ultimul deceniu, din 2010 până în 2019, utilizarea îngrășămintelor chimice a fost redusă cu un sfert de la 120 NPK/ha la 90 NPK/ha. La rândul lor, randamentele au crescut cu 25%. Situația este similară în Danemarca și Germania, poate că rezultatele nu sunt atât de spectaculoase acolo, dar reducerea consumului de îngrășăminte a fost paralelă cu creșterea eficienței producției. Sfaturi puternice și instrumente pentru utilizarea durabilă a îngrășămintelor sunt, de asemenea, importante, pentru a planifica în mod optim programul de fertilizare și cantitatea necesară de îngrășăminte”, a spus el.

    De asemenea, CE va pune accent pe investițiile în conversia ecologică a industriei îngrășămintelor, precum și în implementarea inovațiilor și efectuarea cercetării științifice. ”Alocam aproximativ 180 de milioane de euro pentru proiecte din domeniul managementului nutrienților. Avem, de asemenea, un plan de management al nutrienților care urmează să fie lansat în 2023”, a adăugat Wojciechowski.

    Observator al îngrășămintelor pentru transparentizarea pieței

    Ca parte a activităților propuse, va fi importantă transparentizarea pieței, care va fi facilitată de lansarea unui nou observator al pieței îngrășămintelor. Acesta va permite schimbul de informații privind producția, prețurile și comerțul cu îngrășăminte.

    Taxele antidumping, susținute de comisarul Wojciechowski

    Comisarul UE pentru Agricultură și-a reiterat poziția conform căreia taxele antidumping la importurile de soluție de azotat de amoniu – uree din Rusia, Trinidad și Tobago și SUA ar trebui să rămână în vigoare. O abrogare ar putea duce la scăderea prețurilor îngrășămintelor în UE pe termen scurt, dar ar pune în pericol producția europeană pe termen lung. Cu toate acestea, Wojciechowski a reamintit că Comisia UE a propus suspendarea taxelor regulate de import pentru uree și nitrat de amoniu în UE.

    ”Am văzut încă o dată cât de puternic este sectorul agricol și cât de bine finanțată este PAC. Într-o perioadă ca aceasta, adevărata valoare a PAC este evidentă în aducerea stabilității fermierilor, a securității alimentare pentru cetățeni și în promovarea unui viitor durabil„, a concluzionat comisarul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România